Brunssi on herkullinen äitienpäivälahja

 

Keväinen juustokakku maistuu raparperilta. © Tiina Rantanen  Ohje: Amerikkalainen juustokakku

Äiti on mielestäni suomen kielen kaunein sana. Vaikka puhunkin mutseista ja mammoista, äitini oli minulle aina äiti. Kuten minäkin pojalleni. Toukokuun 2. sunnuntaina äiti on juhlien keskipiste, jota muistetaan perinteisesti aamiaisella, kortilla ja valkovuokoilla. Myös kakku kuuluu usein juhlapöytään. Äitienpäivää on Suomessa vietetty 102 vuotta.

Äitienpäivä ei ole suomalainen keksintö, vaan se on lähtöisin Yhdysvalloista Länsi-Virginian osavaltiosta. Ensimmäisen kerran päivän viettoa ehdotti vuonna 1872 runoilija Julia Ward Howe, mutta Anna Jarvis aloitti kampanjan äitienpäivän saamisesta kalenteriin Yhdysvalloissa. Äidin kuolema vuonna 1905 sai Jarvisin ajattelemaan, ettei yhteiskunta ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisen ja lasten kasvatuksessa.

Vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti kongressin tekemän päätöksen äitienpäivän virallistamisesta, jonka jälkeen äitienpäivän viettäminen levisi ympäri maailman.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja vuonna 1947 äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä.

Vuoden 1942 äitienpäivänä, joka oli jatkosodan aikana 10. toukokuuta, Suomen sotavoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim myönsi antamallaan päiväkäskyllä Suomen äideille yhteisesti Vapaudenristin kunniamerkin. Tämän päiväkäskyn kopio löytyy edelleen useiden kirkkojen seinällä.

Shaksuka on herkullinen aamiaisruoka Lähi-idästä. © Tiina Rantanen

Helppo äitienpäiväbrunssi

Helppo ja herkullinen brunssi syntyy pataleivästä ja chorizo-shakshukasta.

Uuninkäytöllisesti shakshukan ja pataleivänvalmistus menee loistavassa synkassa. Kun leipä kohoaa, voit alkaa valmistaa shakuskaa. Kun leipä on tullut uunista, tee shakshuka-kastikeseoksen pinnalle pienet kuopat ja riko niihin kananmunat. Nosta pannu leivän jäljiltä juuri sopivan kuumaan uuniin noin viideksi minuutiksi. Kun ruoka tulee uunista, voi leipääkin jo leikata.

Ja sitten vaan nauttimaan helposta ja herkullisesta aamiaisesta. Aamiaisen jälkiruokasi sopii vaikka kreikkalainen jogurtti, joka nautitaan juoksevan hunajan ja saksanpähkinöiden kanssa. Tai jos äitiä halutaan muistaa kakulla, aloituksen juustokakku, joka on aateloitu raparperilla on varmasti äidin mieleen. Se pitää kuitenkin leipaista jo edellisenä päivänä.

Jos aamiaistarjoilusta halutaan päästä helpolla, brunssiruoaksi sopii myös herkulliset ja trendikkäät juustovohvelit, joiden ohjeen löydät täältä.

 

Juustovohvelit ovat trendikäs brunssiherkku. © Tiina Rantanen

Jos äiti pitää vähän eksoottisimmista mauista, miten olisi meksikolaishenkinen brunssi? Käy vilkaisemassa ohjeet siihen  täältä.

Juomvavinkki:

 

Brunssijuomaksi sopii vaaleanpunainen, perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettu roseekuohuviini,  Bernard-Massard Kuulea Rosé Extra Dry, 13,79 e

Brunssiterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Brunssi on herkullinen äitienpäivälahja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X