Himahella

Filopiiras Nizzan tapaan - herkullista hävikintorjuntaa

Fillotaikinaan leivottu kasvispitoinen piirakka
© Tiina Rantanen

Vaikka tarkka rahoistani olenkin, hevi-tiskillä menen usein sekaisin ja ostan kasviksia paljon enemmän kuin sinkkuhuushollissa kuluu. Monesti siivoan sitten vihanneslaatikosta kasvisruumiita, jotka ovat jääneet syömättä. Tällä kertaa ehdin väliin ennen kasviskuolemaa ja hävikintorjunnan ansiosta uunistani tupsahti todella herkullinen, Provence-tyylinen piirakka, joka hakkasi mielestäni pizzan mennen tullen.

Asia on mietityttänyt minua aikaisemminkin, postauksen hävikintorjunnasta löydät täältä: Asuuko jääkaapissasi hävikki? Häädä se!

Filotaikinaa ja grillattuja kasviksia

Tähän piirakkaan voi käyttää niitä kasviksia mitä sieltä jääkaapin uumenista löytyy eli tarkkaa reseptiä ei tarvitse edes seurata. Minulla oli kolme eriväristä paprikaa, nippu sipuleita ja kourallinen kantarelleja. Lisäksi kirsikkatomaatteja oli kymmenkunta, samoin mustia Kalamata-oliiveja. Jääkaapista löytyi vielä juustonjämiäkin ja muutama anjovistölkistä yli jäänyt filee. Mausteena piiraaseen käytin tuoretta chiliä, kokonaisen solo-valkosipulin ja yrttitarhastani nappaamaani timjamia. Basilikakin olisi toiminut piiraassa loistavasti.

fillopiirakka-taikina
© Tiina Rantanen

Viime viikolla vierailin Kontulan Bazaar Marketissa ja sieltä mukaani tarttui paketti filotaikinaa. Tämä taikina erosi hieman siitä filosta, jota olen aikaisemmin käyttänyt ollen hieman paksumpaa, mutta samasta asiasta on kuitenkin kyse. Nyt käytin kolme uunipellin kokoista arkkia piirakkaani, ohuemmalla taikinalla olisin käyttänyt ehkä 4-5.

Postauksen vierailustani löydät täältä : Onko köyhällä varaa syödä hyvin?

Mutta aloitetaan kasviksista. Lohkoin paprikat ja sipulit, hienonsin puolikkaan chilin ja valkosipulin. Lisäsin joukkoon myös kantarellit ja silputun timjamin. Pyöräytin tämän seoksen lorauksessa oliiviöljyä ja maustoin suolalla ja pippurilla. Sen jälkeen pistin ne alumiinisella grillausalustalla grilliin. Kypsensin kasviksia sellaiset 15 minuuttia välillä sekoitellen.

Levitin kasvisten kypsyessä filoarkit uunipannulle leivinpaperin päälle sipaisten väleihin vähän oliiviöljyä. Näin filotaikinan kanssa operoidessa kehoitetaan tekemään. Sen jälkeen nostelin taikinalle grillatut kasvikset. Heittelin päälle puolitetut kirsikkatomaatit, oliivit ja ehkä sellaisen desin verran juustoraastetta. Osa siitä oli sinihomejuustomuruja, mutta olennaista on se, että juustoa ei ollut määrättömästi, vain mausteeksi. Ja ehkä sitä ei olisi tarvittu lainkaan. Muistin kyllä, että minulla olisi ollut fetaakin, mutta koska purkki oli avaamatta, käytin ensin muut jämät pois kaapista pyörimästä. Mutta se feta sopisi tähän piiraaseen mainiosti. Levittelin kasvisten päälle muutaman anjovisfileen. Oikeastaan juuri tässä anjoviksen ja grillattujen kasvisten yhdistelmässä piiraan juju mielestäni piileekin.

Taittelin taikinan reunat kasvisten päälle, sipaisin pintaan vielä vähän oljyä ja pistin piiraan 225-asteiseen uuniin. Kypsennysaika oli sellainen 15 minuuttia. Ehkä piiraan olisi voinut kypsentää loppuunkin grillissä, mutta sitä en kokeillut. Ehkä ensi kerralla testaan senkin vaihtoehdon.

Filopiirakka Nizzan tapaan
© Tiina Rantanen

Piirasta maistellessani tuli mieleeni Nizza ja siellä syömäni herkulliset piiraat. Niinpä kaadoin itselleni lasillisen trendikkäästi kalpeaa, provencelaista roseeviiniä piiraan kaveriksi ja siirryin katselemaan televisiota.  Ja todettakoon, että kyseinen piiras oli seuraavan päivän lounaana herkkua ihan kylmänäkin. Helpoin tapa syödä sitä on kääntää viipale rullalle kuin burrito ja haukata piirasta suoraan kädestä.

Herkullista hävikintorjuntaa toivottaa

Blonditiina

Piirakan seuraksi sopii hennon vaaleanpunainen, kuiva ja herkullisen marjainen  Mirabeau en Provence Rose 2015, 13,99 e. Vaikka viini on tilausvalikoiman tuote, suosittu rosee löytyy  silti monen Alkon hyllystä. Kuva: Alko

Fillo-mirabeau
© Alko

Vaikka kyseessä onkin freestyle-piiras, tarkka resepti sitä kaipaaville löytyy täältä: Filopiiras Nizzan tapaan

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Filopiiras Nizzan tapaan - herkullista hävikintorjuntaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *