Himahella

Härkis ja Tuorekset - uudet, kuumat vegeinnovaatiot

Härkis-pakkaus
© Tiina Rantanen

Elo-syyskuun aikana kauppaketjujen valikoimiin ilmestyy kaksi mielenkiintoista, kotimaassa valmistettua ja suoraan vegetrendiin iskevää täsmätuotetta: jauhelihaa muistuttava, härkäpavuista valmistettu Härkis sekä Apetit Tuorekset, jotka ovat valmiiksi pilkottuja, käyttövalmiita tuoreita kasviksia.

Suomalaiset syövät edelleen huomattavasti vähemmän kasviksia kuin suositellut puoli kiloa päivässä.  Elokuun viimeisellä viikolla on lanseerattu innovatiivisia uutuustuotteitta, joilla on täsmälleen samat tavoitteet: lisätä suomalaisten kasvisten syöntiä sekä helpottaa ja nopeuttaa arjen ruoanvalmistusta. Lisäksi niitä yhdistämällä tumpeloinkin kokki taikoo ruoan pöytään 10 minuutissa.

Härkis on vegen jauhis

”Vapise nyhtis, vegemaailma on saanut uuden hottiksen ”, ajattelin kun koekokkailin ruokia juuri lanseeratusta ”vegejauhelihasta” S-ryhmän tilaustyönä.

Verso Härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Vegaanillekin sopiva Härkis on hyvän makuista jopa kylmänä. Minun suussani Härkis on maultaan lähempänä jauhelihaa kuin kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä valmistettu nyhtökaura.

Ja mikä parasta, Härkistä ei tarvitse metsästää tai jonottaa, vaan se löytyy syyskuun alussa niin K-kauppojen kuin Prismojen ja S-markettien valikoimasta ja sen saatavuus on taattu.

”Härkis ei ole ainoastaan kasvissyöjien tuote, vaan sillä voidaan luontevasti lisätä kasvisten ja kasviproteiinin määrää sekasyöjienkin ruokavaliossa”, Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollila kertoo. Verso Food kehitti Härkistä kolme vuotta. Siinä on 57 prosenttia härkäpapua ja lisäksi esimerkiksi herneproteiinia, rypsiöljyä ja paahdettua sipuliuutetta.

Härkis1
© Tiina Rantanen

Härkistä käytetään ruoanvalmistuksessa kuten kypsää jauhelihaa tai soijarouhetta. Siihen on jo lisätty mausteeksi suolaa ja pippuria. Kastikkeisiin, patoihin ja keittoihin Härkis kannattaa laittaa vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Härkis soveltuu hyvin myös kasvispyörykkä- tai pihvitaikinan raaka-aineeksi. Mureketaikinat kannattaa valmistaa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, jotta taikina saa helposti muotoiltavan rakenteen.

Härkis_burgeri
© Tiina Rantanen

Yhdet parhaista hampurilaispihveistäni tein, kun sekoitin 250 gramman paketin Härkistä 400 grammaan jauhelihaan yhdessä silputun sipulin ja mausteiden kanssa kun testasin kannettavaa retkikeitintä. Linkki postaukseen löytyy alta.

Blonditiina testasi kannettavan retkikeittimen

Härkiksen hinta on samaa luokkaa kuin nyhtökauran eli noin 4 euroa 250 g paketti. Härkis löytyy S-ryhmän kaupoissa kypsien lihatuotteiden hyllystä, josso on esim. nyhtöpossu.

Tuorekset vähentävät hävikkiä

Kun katselin kesällä Apetit Tuoreksia pilottikauppana toimivan lähimarkettini hevi-osastolla, mieleeni nousi ensimmäiseksi uusavuton ruoanlaittaja. Pitääkö jo kasviksetkin pilkkoa valmiiksi? Sitten koin ahaa-elämyksen, vaikka kädetön kokki en olekaan. Nyt häädetään hävikki, joka on varsinkin kasvisten osalta ollut sinkkutalouteni vihanneslokeron vakiovitsaus.

Olen kirjoittanut tästä tärkeästä aiheesta aikaisemminkin: Asuuko jääkaapissasi hävikki? Häädä se. 

Tuorekset_thaivok
© Tiina Rantanen

Helsingin yliopiston ruokahävikkitutkimuksen mukaan syötävää ruokaa päätyy vuosittain jätteeksi jopa 500 miljoonan euron edestä.

Suurimman osan suomalaisten ruokahävikistä muodostavat vihannekset ja hedelmät. Suhteellisesti eniten ruokahävikkiä syntyy yksinasuvien ja varakkaampien talouksissa. En siis ole ainoa laatuani.

”Selvityksemme kertovat, että ihmiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta aina se ei onnistu. Valitettavan usein terveellisyys jää saavuttamatta, kun kasviksia ostetaan liikaa, sen jälkeen ne viettävät aikaa jääkaapissa ja lopuksi päätyvät käyttämättöminä biojäteastiaan. Vain syöty kasvis on terveellinen kasvis, ” Apetitin viestintäpäällikkö Mikko Merisaari muistuttaa.

Vaikka idea valmiiksi pilkotuista kasviksista tuntuu lähes itsestäänselvyydeltä, se on mullistava. Uutta on sekä pakkaus että etukäteen mietityt kasvisyhdistelmät.

Tuorekset_kollaasi
© Tiina Rantanen

”Kasvikset on paloiteltu niin, että ne kypsyvät pannulla yhtä aikaa, ja pakkauksessa on Apetitin kehittämä mikrorei’itetty kalvo, joka varmistaa kasvisten säilymisen syömäkelpoisina noin viikon ajan”, Apetit Ruoka Oy:n kaupallinen johtaja Esko Lantto kertoo valmistaessaan Tuoreksista, nuudeleista ja jättikatkaravuista vokkiruokaa, joka valmistuu alle 10 minuutissa.

Kasvissekoitusvalikoima vaihtelee sesongin mukaan. Nyt myynnissä on yhdeksän erilaista sekoitusta, joiden pakkauskoot vaihtelevat 200-350 grammaan. Kotimaisuusaste kasviksilla 10-65 % tässä vaiheessa kesää, mutta se kasvaa syksyä kohti. Hintaa Tuoreksilla on pakkauskoosta ja sekoituksesta riippuen 3-5 euroa. Kilohinta tuntuu toki kovalta, mutta ainakin minun laskukoneeni raksutti montaako kasvista minun pitäisi ostoskoriini latoa ja mikä on niiden käyttämättä jääneiden kasvisten hinta.

Tuorekset_pasta
© Tiina Rantanen

Rummo on italialainen, proteiinipitoinen laatupasta

Blondikeittiössä läiskäsin taas monta uutuutta yhdellä iskulla, kun valmistin kasvispastan, jossa oli niin Härkistä kuin Sienestäjän pannukasviksia yhdistettynä italialaiseen Rummo-uutuuspastaan.  Sekin löytyy syyskuussa niin K-ketjujen kuin Prismojen valikoimista noin kahden euron pussihintaan. Rummo on proteiinipitoinen, kiinteä, hyvin keittämistä kestävä pasta, joka nimiin monet suomalaiset kokitkin vannovat. Tätä pastaa ei kuulemma voi pilata – purutuntuma on aina al dente!  Pastan kestää uudelleenlämmityksen rakenteen siitä kärsimättä. Kiinteän koostumuksensa ansioista Rummo sopii mainiosti kylmiin pastasalaatteihin. Rummo on ainoana pastana maailmassa saanut italialaisen kokkiliiton, Federazione Italiana Cuochin, laatumerkinnän.

Täytyy todeta, että kaikki nämä kolme uutuutta löysivät suoran tien blondikeittiöön! Tai kuten nykykielessä asia kuuluu ilmaista: Vahva suositus näille vegesafkoille!

Uutuusterkuin

Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Härkis ja Tuorekset - uudet, kuumat vegeinnovaatiot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *