Himahella

Himahellan ystävä etsii blogista klassikkoja - itsenäisyyspäivän TOP 5

Karjalanpaisti on suomalainen klassikkoruoka, joka kuuluu juhlapöytään. © Tiina Rantanen

Jos uskomme Himahellan lähipäivien hakuja, niin suomalaiset haluavat nauttia itsenäisyyspäivänä suomalaisia klassikkoruokia. Suosituimmat haut nimittäin ovat kermainen lohikeitto, imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki, karjalanpaisti, Mannerheimin kuha sekä merimiespihvit.  Tässä niiden ohjeet koottuna samaan postaukseen. 

Lue myös: Mistä tunnet sä suomalaisen

 

Kermainen lohikeitto on kautta aikojen Himahellan haetuimpia ruokaohjeita. © Tiina RAntanen

Kermainen lohikeitto

6 annosta

8 
perunaa

2-3 
porkkanaa

2 
sipulia

1 1/2 l kalalientä tai 
vettä

1 1/2 tl 
suolaa

10-15 kokonaista maustepippuria

1 
laakerinlehti

400-500g 
lohifileetä

2- 3,3 dl 
kuohukermaa

3/4 dl hienonnettua tilliä

  1. Mikäli sinulla on kokonaisen kalan perkeet, keitä niistä ensin liemi keittoa varten. Pane lohen ruodot, 1 1/2 l vettä ja 5-6 mustapippuria, lohkottu sipuli sekä 1 tl suolaa kattilaan. Keitä kalalientä hiljaa poristen 10 minuuttia, Jos käytät kalalientä, tarkista liemen suolaisuus ennen kuin lisää suolaa valmiiseen keittoon.
  2. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kalaliemi tai vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  4. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
  5. Lisää keittoon kala, kerma ja suola. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna lohikeitto kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta perinteinen lohikeitto vielä tillillä.
  6. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Karjalanpaisti (kuva aloituksessa)

yht.1 kg (luullista) naudan-, porsaan- ja karitsanlihaa tai valmista karjalanpaistilihaa

4 sipulia

10 kokonaista musta- ja/tai maustepippuria

noin 1 l kylmää vettä

2 tl suolaa.

  1. Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, noin tuntia ennen ruoanvalmistusta.
  2. Pane uuni kuumenemaan 300 asteeseen. Laita lihat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda lihoja uunissa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan. Voi halutessasi ruskistaa lihakuutiot myös pannulla.
  3. Laita lihat uuninkestävään pataan tai uunivuokaan. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen.
  4. Kuori ja lohko sipulit. Lisää sipulit, pippurit ja suola. Kaada joukkoon vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja pata uuniin 3-6 tunniksi. Voit myös kypsentää karjalanpaistia uunissa yön yli. Silloin lämpöitla voi olla jopa niin alhianen kuin 80 astetta.
  5. Ota kattila uunista ja anna lihan vetäytyä liemessään puolisen tuntia. Ota lihat kattilasta ja irrota mahdolliset luut. Poista pippurit liemestä. Leikkaa liha kuutioiksi ja laita takaisin kattilaan.
  6. Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja suolakurkkujen kanssa.

Vinkki! Karjalanpaistiin kannattaa valitse luullista lihaa, joka antaa liemeen paljon makua.

Imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki kuuluu  pitopöytään. © Tiina Rantanen

Imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki

10-15 annosta

2 1/2 kg jauhoisia perunoita

3/4 dl vehnäjauhoja

noin 3 dl kuumaa vettä

noin 1/2 l täysmaitoa

noin 2 tl suolaa

voita

  1. Keitä perunat kuorineen. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Pane perunankuoret uuttumaan maitoon.
  2. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä vettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly. Käytä digitaalista lämpömittaria tarkkailuun!
  3. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
  4. Pane kannella peitetty perunasosekattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.
  5. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
  6. Lisää imeltyneeseen soseeseen siivilöityä maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
  7. Mausta seos makusi mukaan suolalla (ja tarvittaessa siirapilla.)
  8. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.
  9. Paista laatikkoa 150°C:ssa 2-3 tuntia.

 

© Tiina Rantanen

Merimiespihvit

600 g luutonta naudan sisä- , ulko- tai kulmapaistia

2 rkl öljyä tai voita

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1 1/2 -2 kg  perunoita (kiinteä lajike)

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)

3–4 valkosipulin kynttä

suolaa

2 dl vettä

1/2 dl riista- tai lihafondia

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.

2 Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.

3. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.

4. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.

5. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

Marskin kuha on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kuhaa Mannerheimin tapaan

4 kuhafileetä

2 tl sormisuolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl paprikajauhetta

2 dl korppujauhoja

Piparjuurivoi

100 g voita

1 1/2 rkl piparjuuritahnaa

Paistamiseen

4 rkl voita

  1. Tee ensin piparjuurivoi. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja piparjuuritahna keskenään. Lusikoi seos pursotinpussiin ja pursota pieniä ruusukkeita leivinpaperoidulle alustalle, esim. lautaselle. Nosta lautanen pakastimeen.
  2. Mausta kuhafileet suolalla, pippurilla ja paprikalla. Kääntele kuhafileet korppujauhoissa.
  3. Sulata nokare voita pannulla. Paista kuhafileet erissä kauniin kullanruskeiksi, molemmin puolin.
  4. Siirrä kuhafileet lautasille ja nosta päälle nokareet piparjuurivoita.

Tarjoa Mannerheimin tapaan valmistettujen kuhafileiden seurana sienikastiketta ja keitettyjä perunoita.

Herkkusienikastike

100 g tuoreita herkkusieniä

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl valkoviiniä

1 dl vettä tai kasvislientä

2 dl kuohukermaa

sormisuolaa

ripaus valkopippuria

  1. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja kuullota niitä kattilassa kuumassa voissa, kunnes neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhoja ja sekoita.
  2. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, kerma ja mausta suolalla sekä pippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia ja tarkista maku.

Lue myös:  Mikkelissä Mannerheimin gastronomisilla jalanjäljillä

 Hyvää itsenäisyyspäivää klassikkojen seurassa!

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellan ystävä etsii blogista klassikkoja - itsenäisyyspäivän TOP 5

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *