
Juustoiset kesäkurpitsapihvit ovat kesän sesonkiherkku

Helteet ovat siivittäneet Suomessa kasvatetun kesäkurpitsan ennätyssatoon. Kesäkurpitsa kun tykkää nyt Suomessa vallinneesta välimerellisestä ilmastosta. Satoa kypsyy vauhdilla ja sitä tulee myyntiin enemmän kuin kesäkurpitsaa meillä yleensä kulutetaan. Kesäkurpitsa rakastaa myös juuston seuraa, niinpä Himahellassa tehtiin juustoisia kesäkurpitsapihvejä, joiden salainen ainesosa on upea-arominen sveitsiläinen juusto.
Le Gruyère AOP – herkku sellaisenaan tai kotikokin salainen ase
Le Gruyère -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Todellinen herkkupala niin ruoanlaitossa kuin ihan sellaisenaan.
Juustoiset kesäkurpitsapihvit
10-12 pihviä
kasvis, laktoositon, (gluteeniton)
2 pientä kesäkurpitsaa (noin 400 g raastettuna ja puristeltuna)
1 tl suolaa
1 kesäsipuli varsineen
2-4 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
100 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
1/2 dl (gluteenittomia) vehnäjauhoja
1/2 dl tuoretta minttua tai tilliä hienonnettuna
1/4 tl mustapippurirouhetta
Paistamiseen
voita tai juoksevaa margariinia
- Raasta kesäkurpista hienoksi, ripottele joukkoon suola ja pusertele raaste kuivaksi siivilässä.
- Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua yrtit. Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään.
- Kuumenna rasva ohukaispannulla. Nosta 1 rkl massaa jokaiseen paistinpannun koloon. Taputtele nokareet pihveiksi. Paista pihvit molemmin puolin miedolla lämmöllä, kunnes juusto on sulanut ja kesäkurpitsapihvit ovat saaneet kauniin värin. Älä käännä pihviä ensimmäiseen viiteen minuuttiin.
- Tarjoa kesäkurpitsapihvien kanssa vihersalaattia ja mintulla maustettua jogurttikastiketta.
Viinivinkki
Juustoisten kesäkurpitsapihvien kaveriksi sopii ranskalainen Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu viini, La Petite Perriere Sauvignon, 11,99 e. Viini on 100 % lajikeviini, jonka rypäleistä puolet ovat kasvaneet Loiressa ja puolet Languedocissa. Kuiva valkovini on hapokas ja hedelmäinen. Mustaherkunlehtiaromi ja yrttinen mauteisuus muodostavat hyvän parin kasvisruoille.
Kasvisruokaterveisin
Blonditiina
Lue myös
Perunapizza ja makkarapaprikat -kesän helpot grilliherkut
Välimerellinen pastasalaatti on piknik-herkku
Kasvislasagne maistuu kaikille

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoiset kesäkurpitsapihvit ovat kesän sesonkiherkku