Himahella

Kalkkunaa grillistä - välimerellinen kevytateria

Heinäkuussa eletään parasta lomasesonkia ja se tarkoittaa monille meistä sitä, että ruoanvalmistus on ulkoistettu. Jos ei nyt ihan henkilökunnan tasolla, mutta ainakin keittiö on siirretty ulkotiloihin. Ja ruoan tulisi olla herkullista, mutta mahdollisimman vaivatonta.

Grillattua kalkkunaa ja salaattia

Mutta kun kesä etenee, grillimestarille saattaa käydä kuten muunkin ruoanlaiton kanssa. Samat ohjeet pyörivät viikosta toiseen. Vaihtelu virkistäisi myös raaka-aineiden suhteen. Viikonloppuna kokeilin kalkkunan ohutleikkeitä, jotka ovat kuin lehtipihvejä. Niiden mukana tuli herkulliselta kuulostava ohje, joka lennätti ajatukset suoraan Välimerelle. Sopi mainiosti, sillä lämpömittarikin kiipesi ihan välimerellisiin lukemiin.

Kalkkuna luupin alla

Villikalkkuna on metsäkanalintu, joka kuuluu samaan fasaanien sukuun kuin metso, peltopyy ja viiriäinen. Kalkkuna on kotoisin Meksikosta, jossa sen luonnonvarainen esi-isä on kesytetty noin 800 eKr. Vanhalle mantereelle lintu tuli löytöretkeilijöiden fölissä 1500-luvulla. Näistä mamu-kalkkunoista polveutuvatkin tämän päivän jalostetut lihantuotantokalkkunat. Jalostetu eurokalkkunat palasivat Uuteen maailmaan 1700-luvulla ja nyt ne ovat kunniapaikalla Kiitospäivän ruokapöydässä. Jenkeissä kalkkuna on kinkku…eiku kunkku!

Euroopassa kalkkuna oli hyvin pitkään kuninkaiden ruokaa ja herrojen herkkua. Tavikset pääsivät sen makuun vasta 1900-luvulla, jonka alkupuolisko oli vilkasta aikaa lihantuotantokalkkunan jalostustoiminnassa.

Kalkkuna keittiössä

Kalkkunan liha on huomattavasti tummempaa kuin broilerin.  Kotikokin saattaa yllättää, että monin paikoin se on jopa tummempaa kuin sianliha. Syynä on lihasten hapensaannista huolehtivaan myoglobiiniin sitoutunut rauta, jonka määrä on kalkkunan rintafileessä suurempi kuin esimerkiksi possun ulkofileessä.

Kalkkunan lihassyyrakenne on selvästi karkeampi kuin broilerinlihan. Mureudessa näiden kahden välillä ei juuri ole merkittäviä eroja. Koska lihassyiden suunta kuitenkin erottuu kalkkunanlihassa erittäin selkeästi, kannattaa yhtä hyvin raakaa kuin kypsääkin rintafileetä viipaloida kuten köksäntunnilla on opetettu,  eli lihassyiden vastaisin vedoin.

Kalkkunan liha on luontaisesti erittäin mureaa. Kalkkunanliha on kuitenkin myös hyvin vähärasvaista, mistä johtuen mureuden ja mehukkuuden väliseen yhteyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Älä kypsennä sitä yli! Varsinkaan noille ohutleikkeille ei tarvitse kuin näyttää hiillosta!

Kalkkuna-peruna-papusalaattia lautasella ja rosé-viiniä lasissa

 

Kalkkunan maustaminen

Kalkkuna on kiitollinen maustamiskohde. Miedosti maustettuna lapsetkin tykkää, mutta ei tipu pistä kampoihin tiukemmillekaan sekoituksille. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että monia broileri- ja possuohjeita voi soveltaa myös kalkkunanlihalle.

Rubi, rub tai dry rub on kuiva mausteseos, jolla saa nopeasti makua grillattavaan tuotteeseen.  Nimensä mukaisesti rubi hierotaan lihan, kalan tai kasvisten pintaan ennen grillausta. Ohut lihaviipale maustuu jo vartissa, paksumpi saa muhia vaikka yön yli. Koska rubit säilyvät hyvin, niitä kannattaa tehdä kerralla isompi annos!

Lauantaina terassipöytäni ääreen oli kutsuttu viisi naista ja päätin käyttää heitä koekaniineina testatessani Suomen Siipikarjaliitto ry:n ohjetta. Valkosipulipavut olin tehnyt jo edellisenä iltana marinoitumaan. Vieraiden saavuttua keitin uudet perunat ja grillasin ohutleikkeet.

Tyttöjen illassa juotiin tietty roseeta. Italialainen puolikuiva, miellyttävän hapokas roseeviini, Tommasin Bardolino Chiaretto Rosé 2014, 9,99 e, istui mainiosti kalkkuna-aterian kaveriksi.

Testiryhmä peukutti kokonaisuutta!

Sunnuntaina syntyi sitten salaatti

Juhlien jälkeisenä sunnuntaina tein herkulliseksi osoittautunutta hävikintorjuntaa. Sekoitin keitetyt, halkaistut perunat marinoitujen papujen joukkoon.(Parasta olisi tehdä homma silloin, kun perunat ovat vielä haaleita.) Kumosin maustuneen papu-perunasalaatin laakealle tarjoiluvadille ja viipaloin sen päälle kylmän ohutleikkeen. Sunnuntain kunniaksi kruunasin salaattiateriankin lasillisella roseeta!

Leppoisia lomapäiviä toivottaa,

Himahellan Tiina

Nappaa talteen Tiinan reseptit:

Välimeren kalkkunaleikkeet Valkosipulipavut Papu-peruna-kalkkunasalaatti

 


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalkkunaa grillistä - välimerellinen kevytateria

Hannu

kalkkuna on hyvä vaihtoehto pussulle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *