Himahella

Kassler ja Nutella löysivät toisensa

Blonditiinan keittiössä sikaltiin viime viikonloppuna, sillä kokeilin HKScanin tilaisuudesta mukaani saamaa rypsiporsaankassleria. Koska 5. helmikuuta vietetään kansainvälistä Nutella-päivää, päätin innovoida sellaisen rypsipossuohjeen, jonka on marinadissa tuota suklaista pähkinätahnaa. Käytin sitä myös jälkiruoaksi sopivassa laskiaiskakussa, joten tässä ohje kotitekoiseen ”Nutellaan”.

Nutella-marinoitu kassleri omena-sipuli-lisäke

Rypsipossu lähtee maailmalle

HKScanin järjestämässä tilaisuudessa varsinainen uutinen oli se, että rypsipossu lähtee valloittamaan Aasiaa. Ja ainakin näin aluksi hongkongilaisia ravintoloita. Toivotamme possulle menestyksekästä matkaa!

Kiina on maailman suurin sianlihamarkkina, joka vain kasvaa. Kiinalaiset popsivat vuodessa lähes 50 miljardia kiloa possua. Ja siellä myös käytetään hyväksi kaikki ruhonosat. Lähes käsittämättömät kulutusluvut johtuvat luonnollisesti siitä, että siellä suunnalla sitä populaa piisaa. Nuppikohtaisesti luvut eivät näytä niin dramaattisilta: kiinalainen syö possua 39 kiloa vuodessa kun suomalainen pistelee sitä 35 kiloa.

Mutta varsinainen kulttuuriero maiden välillä syntyy siitä, että kiinalaiset arvostavat porsasta, kun taas suomalaiselle possunlihalla on vähän junttimainen imago. Se on halvempaa, ala-arvoisempaa lihaa, joka mielletään epäterveelliseksi ja sen valmistusta hankalaksi. Näin kertoi Research Insight 2010- kuluttajatutkimus, jota esitettiin HK Rypsiporsas -projektin lähtötilanteeksi. Tämän mielikuvan muuttamiseksi lihatalossa tehdään kovasti töitä. Tosin viime vuosien ruokatrendit, kuten nyhtöpossu, on jo tehnyt oman osansa possunlihan parantuneelle imagolle.

Bachelor-marinadissa on nutellaa, sinappia ja srirachaa

Puhtaus on rypsiporsaan myyntivaltti

Hongkongissa tuontituotteiden hinnat ovat yleisesti korkeita, ja todella korkeita luomu- ja erikoistuotteissa. Esimerkiksi Tanskassa tuotettu possun ulkofilee maksaa Kiinassa 26 euroa kilolta ja luomuna lähes 50 euroa kilo. Mutta Hongkongissa ja Manner- Kiinassa on merkittävä määrä kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan korkean hinnan puhtaista, luotettavista ja maukkaista tuotteista. Pohjoinen puhtaus on myyntivaltti maassa, jota on ravistellut ruokaskandaali toisensa perään.

Rypsipossu aloittaa maailmanvalloituksensa Flodins-tuotemerkillä ensin huippuravintoloista ja bistroista, jonka jälkeen possu toivottavasti pääsee markettien tiskeille. Rypsipossua tarjotaan luonnollisesti hongkongilaisen Finds-ravintolan ruokalistalla, sillä pyörittäähän keittiötä mesuna Jaakko Sorsa.

Bachelor-marinadi maustaa kasslerin.

Rypsipossu on sitä mitä se syö

Rypsiporsas-lihan salaisuus on lopulta melko yksinkertainen: se on mitä syö. Possut ruokitaan GMO-vapaalla rehulla. Esimerkiksi Kaistin tilalla possut syövät omilla pelloilla kasvatettua ohraa, vehnää ja häkäpapua. Lisäksi ”aamupuuroon” sekoitetaan HK:n kasvattajalle toimittamaa tiivistettä, OVR-lientä ja sitä samaa rypsiöljyä, kuin me ostamme pullossa marketista.

Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva tekee rypsiporsaasta ravitsemussuositusten mukaista. Possun rasvaisemmissa osissa, kuten kyljessä, niskassa ja kinkussa, toteutuu ”omega 3-rasvojen ” -ravitsemusväite. Eli possussa on pehmeää rasvaa 68 prosenttia ja kovaa rasvaa 32 prosenttia (Ravitsemussuositus on 67 %/33 %). Tämä on ainutlaatuinen innovaatio, jota vastaavaa ei maailmalta löydy.

Lanttupaistoksen maustaa Ras el Hanaut -mausteseos.

Seurakseen, eli nykysuomella kylkeensä, possu sai lanttupaistoksen, joka muistuttaa paljon ihan tuttua lanttulaatikkoa. Mausteet ovat vain vähän eksoottisemmat. Mutta sehän on totuus, että lanttu viihtyy possun seurassa.

Sikamaisia ruokahetkiä toivottaa,

Himahellan Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kassler ja Nutella löysivät toisensa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *