Himahella

Kuka keksi burgerin? Smashburger on kesähitti

 

Smashburger on kesän kuumin trendiburgeri. © Tiina Rantanen

Burger eli hampurilainen ei ole enää pelkkää pika- ja roskaruokaa, vaan jenkkiherkku on astellut henkseleitä paukutellen gourmetravintoloidenkin ruokalistoille. Luonnollisesti burgerit ovat tärkeä osa  kesän grillikautta. Tämän kesän kuumin hitti kotikokkien grilleissä on smashburger. 

Yhdysvaltojen Teksas ja Wisconsin kisaavat keskenään siitä, kummassa osavaltiossa hampurilainen on keksitty.

Wisconsin väittää, että mies nimeltä Hampurilais-Charlie Nagreen keksi purilaisen vuonna 1885 pidettyjen maatalousmessujen aikana. Teksasin mukaan Fletcher Davis myi hampurilaisia Athensin oikeustalon nurkalla 1880-luvulla.

Hampurilaisen nimi johtaa kuitenkin Saksaan ja Hampuriin. Siellä oli tapana kietaista paistettu porsaanlihan pala sämpylän väliin. Tietosanakirjojen mukaan hampurilaisen juuret ovat niinkin kaukana kuin antiikin Roomassa. Siellä varaton väki söi leivän väliin laitettua lihaa.

Hampurilaisen suosittu muunnos juustohampurilainen, cheeseburger, keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1935. Juustohampurilainen on nimensä mukaisesti hampurilainen, jonka pihvin päällä on juustoviipale.

Klassikkohampurilainen tehdään yön yli kohonneeseen sämpylätaikinaan. © Tiina Rantanen

Cheeseburger eli juustohampurilainen

4 hampurilaissämpylää

4-8 hampurilaispihviä

4 viipaletta cheddarjuustoa

4 rkl (curry)ketsuppia

4 salaatinlehteä

4 rkl sinappikurkkusalaattia tai Mummon höskykurkkuja

  1. Valmista hampurilaispihvitaikina alla olevan ohjeen mukaan. Grillaa pihvit keskilämmöllä grillissä. Liha voi jäädä roseeksi sisältä.
  2. Kun pihvit ovat viittä vaille valmiita, laita niiden päälle juustosiivut. Laita grilli kiinni ja anna juuston sulaa pihvin päälle.
  3. Grillaa sämpylät nopeasti.
  4. Nosta pihvit sämpylälle, jonka päälle on laitettu ketsuppia, salaatinlehti sekä muita täytteitä. Nauti heti kuumana.

Juomavinkki

Autenttisin juoma on luonnollisesti Coca-Cola, mutta hampurilainen maistuu hyvältä myös lageroluen kanssa.

Smashburgerin pihvi sisältää paljon herkullista paistopintaa. © Tiina Rantanen

Smashburger ja muut burgeritrendit

Vaikka klassikot ovatkin ikuisia, muotivirtaukset näkyvät luonnollisesti hampurilaisissakin, joihin otetaan inspiraatiota maailman eri keittiöistä. Nyt kohistaan ehkä eniten smashburgerista eli suomalaisittain murskatusta hampurilaisesta. Jutun juju piilee hampurilaispihvin painamisessa pannuun tai grilliparillaan. Näin pihviin saadaan paljon herkullista paistopintaa. Hyvä apuväline pihvin murskaamisessa on laastikauha, mutta kattila tai paistinpannukin toimii  mainiosti.

Smashburger murskataan painamalla pihviä voimakkaasti pannuun/parilaan. © Tiina Rantanen

Pihvin paistossa pannun/parilan kuumuus on olennaista – lihan tulee todellakin palaa siihen kiinni, jotta karamellimaisen rapea, pitsireunainen pihvi syntyy. Pihvin paistoaika lasketaan pikemminkin sekunneissa kuin minuuteissa. Pihvi käännetään nopeasti ja pihvin päälle laitetaan viipale cheddarjuustoa. Juuston annetaan hieman sulaa ja pihvi nostetaan sämpylälle. Koska pihvi valmistuu hetkessä,  kaikki hampurilaiseen tarvittavat lisäkkeet täytyy esivalmistella ennen pihvin paistoon ryhtymistä.

Smashburger

neljä burgeria

600-800 g burgerjauhelihaa

suolaa, pippuria

4  briossityyppistä hampurilaissämpylää

4 viipaletta cheddarjuustoa

1 dl majoneesia

1 1/2 – 3 tl sriracha-kastiketta

100 g marinoitua punasipulia (ohje alla)

1-2 tomaattia

salaatinlehtiä

  1. Ota liha huoneenlämpöön 1/2 tuntia ennen valmistusta. Tee jauhelihasta 150-200 g kokoisia pihvejä.
  2. Viipaloi pihvitomaatti ja sipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi. (Voit myös käyttää pikkelöityä punasipulia!)  Huuhtaise ja kuivaa salaatinlehdet.  Mausta majoneesi suuhusi sopivan tuliseksi.
  3. Aseta pihvit grillille ja ”murskaa” pihvi käyttämällä sopivaa apuvälinettä (joko lasta, kattilanpohja tai muu tasainen painopinta). Laita leivinpaperia väliin.
  4. Paista pihvit kuumalla pannulla tai grillaa n. 2 min molemmilta puolilta. Mausta ja lisää loppuvaiheessa juusto sulamaan päälle.  Paahda myös halkaistut sämpylät nopeasti grillissä tai pannulla.
  5. Rakenna smashburgeri alhaalta ylös. Aloita majoneesilla, pane päälle sipuli, tomaatti, salaatti ja juustokuorrutteinen pihvi. Mikäli nälkä on iso, käytä smshburgeriin kaksi jauhelihapihviä.

Marinoitu punasipuli

6-8 annosta

2 (150 g) punasipulia

1/2 dl  balsamicoa tai punaviinietikka

1  tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 tl sokeria

  1. Sekoita etikka  ja mausteet kulhossa.
  2. Kuori ja hienonna punasipulit veitsellä. Lisää sipulisilppu etikkakastikkeen joukkoon. Sekoita. Anna marinoitua 15-30 minuuttia
Appenzeller-juusto piilotetaan jauhelihan joukkoon burgereita valmistettaessa. © Tiina Rantanen

Juustoa ei ole pakko sulattaa hampurilaispihvin pinnalle, sen voi mainiosti kätkeä myös mehevöittämään burgerpihviä. Tällöin kannattaa käyttää voimakkaanmakuista juustoa, joka antaa burgerille oman, ainutlaatuisen makunsa. Olen tehnyt tällä tavoin riistaburgereita vähärasvaisesta hirvenlihasta.

Lue myös : Hirviburgerit ovat villiä herkkua

Juustoiset burgerpihvit

neljä burgerpihviä

600 g paistijauhelihaa

200 g Appenzeller®-juustoa (Mild Spicy tai Classic) hyvin hienoksi raastettuna

1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Helpoiten homma hoituu monitoimikoneella. Muotoile massasta neljä burgeripihviä.
  2. Grillaa tai pariloi pihvit haluamaasi kypsyysasteeseen. Voi myös paistaa pihvit smashburgerin tapaan.
© Tiina Rantanen

Sämpylä nostaa burgerin uudelle tasolle

Monesti hampurilaisen heikoin lenkki on se sämpylä, jossa burgeri tarjotaan. Viime vuosina elintarviketeollisuus on herännyt ja kaupan leipäosastolle on tullut useita uusia vaihtoehtoja hampurilaisten valmistukseen. Vastapastettuja briossisämpylöitä löytyy jo myös myymälöiden paistopisteistä.

Gourmetburgerien sämpylä on usein rasvainen briossi, joka vielä paistetaan voissa ennen burgerin kokoamista. Herkkuhetkille on paikkansa, mutta rajansa kaikella. Himahellan alla olevassa postauksessa on kolme erilaista burgerisämpylää, joilla hampurilainen nostetaan ihan uudelle tasolle. Käy vilkaisemassa!

3 x burgersämpylä – nosta burgeri uudelle tasolle

Vaasanin Street food -tuoteperheeseen tuotiin talvella markkinoiden ensimmäinen rukiinen burgerisämpylä Dark BRGR. Kevään uutuus oli puolestaan smashburgeriin mainiosti sopiva, pehmeä Soft Bun -perunasämpylä. Pääsin keittiömestari Mikko Kaukosen johdolla kokkaamaan kotikeittiössäni Soulin kaduilta inspiraationsa saaneen kanaburgerin.  Siinä hampurilaissämpylän sisään pistettiin kimchiä, korianteria, leivitetty broilerin paistileike, Gochujang-majoneesia sekä pikkelöityjä kurkkuja.

Minä sooloilin ja valmistin kanaleikkeen paistinpannulla rasvassa paistamisen sijaan air fryerissä eli kotoisesti pöhöttimessä  (180 astetta/ 8 minuuttia), mikä toimi loistavasti tällaiselle rasvakammoiselle kotikokille.

Mikon ohje löytyy tästä linkistä.

Korealainen keittiö maistuu trendiruoissa. © Tiina Rantanen

 

Burgeriterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka keksi burgerin? Smashburger on kesähitti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *