Himahella

Kulissien takana: On helppo olla vege

Maanantaina 13. helmikuuta juhlittiin uuden Helppo olla vege -keittokirjani julkkareita. Miten ihmeessä päädyin tekemään kirjan nyt niin trendikkäästä Härkiksestä? Minähän olen sekaani, enkä mikään ituhippi.

Omin käsin tekemäni maistiaiset kirjan ohjeista odottavat kutsuvieraiden saapumista Cozyn tiloissa Korkeavuorenkadulla. 

Tutkimusten mukaan 2/3 suomalaisista haluaisi lisätä kasvisten määrää ruokavaliossaan. Syyt ovat paitsi terveydellisiä, myös ekologisia. Perheissä erityisesti lasten kasvisten syöntiä halutaan kasvattaa. Myös nuoret aikuiset ovat hyvin terveystietoisia, mutta aikaa tai halua ruoanlaittoon ei välttämättä löydy. Ei siis tarvitse olla puhtaaksiviljelty vege pitääkseen kasvispäiviä tai korvatakseen osan eläinproteiinista kasviproteiinilla.

Tämä näkyy nyt kaikessa mitä ruokarintamalla tapahtuu. Elämme kasvisvallankumouksen aikaa, jolloin markkinoille on tullut runsaasti uusia kasvisproteiinivalmisteita ja kasviksia on lisätty 25 prosenttia ihan sellaiseenkin peruselintarvikkeeseen kuin jauheliha.

© Tiina Rantanen

Helppo olla vege: Meksikolainen salaatti

Härkis valloitti markkinat syksyllä 2016

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut Härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Silti en halua puhua mistään lihankorvikkeesta. Kyseessä on proteiinipitoinen kasvisvaihtoehto, jota käytetään kypsän jauhelihan tavoin. Tämän oivaltaminen helpottaa jokaista kotikokkia Härkiksen kanssa häärätessä.

Kirjoitin Härkiksestä postauksen jo silloin elokuussa, se löytyy täältä.

Härkis ja Tuorekset – uudet kuumat vegeinnovaatiot

Verso Food kehitti Härkistä kolme vuotta. Pääsin koekokkaamaan sitä jo alkukesästä 2016, jolloin tuote ei ollut vielä edes markkinoilla. Kiitän lämpimästi Verso Food Oy:n toimitusjohtajaa Tarja Ollilaa, joka jeesasi minua kaikissa käänteissä ja piti minut myös raaka-aineessa silloin, kun Härkistä kaupoista ei vielä saanut! Reseptiikkaa Macini kovalevylle syntyi siis jo koko kesän 2016 ajan.

Elo-syyskuun vaihteessa Cozy Publishingin naiset,  Ulla-Maija Lähteenmäki ja Heli Thorén,  kysyivät olisinko kiinnostunut tekemään tuotteesta kokonaisen kirjan. Vaikka Härkis onkin todella helppokäyttöinen ja taviksille suunnattu tuote, ihmiset ovat vähän ihmeissään ja kädettömiä mihin kaikkeen siitä voi käyttää. Otin haasteen vastaan ja parin kuukauden aikana synnytimme kotiterassillani kirjan, jonka visuaalisesta ulkonäöstä vastaa multitalentti valokuvaaja-graafikko Viola Virtamo.

Kun kirjan kansi tuli nähtäväkseni ennen joulua, kannessa komeili vain minun nimeni. Soitin välittömästi Ulla-Maijalle ja sanoin, että Viola ansaitsee tulla nostetuksi tekijänä rinnalleni. Hänhän loihti kirjalle ulkoasun, joka ensinäkemällä nosti kyyneleet silmiini. Olen niin ylpeä tuosta nuoresta naisesta! Hänestä kuulemme vielä paljon.

Kirjan onnelliset äidit: Tiina Rantanen ja Viola Virtamo. 

Helppo olla vege -kirjassa on kokeilujeni tuloksia reilun 30 ohjeen verran –vegepainotteisesta ruoasta kiinnostuneen kotikokin iloksi. Sieltä löytyy niin trendiherkkuja kuin klassikoitakin, sekä lapsiperheen arkiruokaa että vierastarjottavaa. Kun bestikseni ja kummityttäreni äiti selaili kirjaa, hän kommentoi lähes joka ohjeen kohdalla: ”No tietysti, no tietysti”. Kun ohjeet näkee, ne ovat ihan itsestään selviä Härkiksen käyttötapoja, mutta jonkun on se lukijalle kerrottava.

Ohjeet ovat pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisia, ja kirjan lopusta löytyy pari fleksaajan keittiöön sopivaa, lihaa sisältävää ohjetta. Mukana on myös muutama ohje, joissa on käytetty härkäpapugranolaa.

Helmikuussa Verso Food toi markkinoille myös maustetut Härkikset, tex-mexin ja BBQ. Lisäksi tuotevalikoimaan tuli kolme erilaista, valmista vegepihviä. Helppo olla vege -kirjan ohjeet on kaikki tehty originalista. Makuja saattaa mennä ja tulla, mutta originalia on aina saatavilla. Mutta jos teet vaikkapa tuota kuvan meksikolaista salaattia, käytä ihmeessä siihen valmiiksi maustettua Härkistä. On vieläkin helpompaa olla vege!

© Tiina Rantanen

Helppo olla vege: Pataleipä, johon on käytetty härkäpapu-karpalo-granolaa.

Mistä kirjaa saa? No ainakin Suomalaisesta kirjakaupasta, Prismasta ja tilaamalla Adlibriksestä netistä.

On helppoa olla vege kun on Blonditiinan antamat ohjeet!

Terveisin Blonditiina

Leena Kouhia ja Raaka Rå
© Tiina Rantanen

Ps. Kirjassa käytetyt astiat ovat pääsääntöisesti Leena Kouhian Raaka Rå -tuotantoa. Jutun Leenasta  ja Råsta voit lukea täältä:

Leena Kouhian Raaka Rå antaa ruoalle rouheat raamit

Olen ihastunut näihin astioihin niin, että ostin kaikki kirjassa käytetyt astiat omaan keittiööni. Niinpä niitä voi bongailla usein myös Himahellan postauksista.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kulissien takana: On helppo olla vege

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *