Himahella

Ladies who lunch – parmankinkkupäärynöitä ja lakusalaattia

© Tiina Rantanen

Huvin ja hyödyn yhdistäminen on ihanteellinen tapa toimia, se tuli taas todistettua kuluneella viikolla. Olin luvannut opastaa ystävätärtäni hänen uuden kameransa käytössa, koska itselläni on aivan samanlainen pieni järjestelmäkamera.

Niinpä järjestimme hänen valoisassa kodissaan pienen kuvaussession, jossa oli tarkoituksena käydä läpi kameran ominaisuuksia ihan kädestä pitäen. Samalla näytin hänelle muutamia kuvaamisen ja ruokastailauksen kikkoja.

”Oletko tullut ajatelleeksi, että teräskattilan kantta voi käyttää heijastimena lisäämässä valon määrää tummaan kuvauskohteeseen?” tiedustelin häneltä. Lakusalaattimme sai tässäkin tapauksessa hieman valobuustia ihan tavallisella keittiövälineellä.

Olen ottanut viimeisen kahden vuoden aikana sellaiset 60 000 valokuvaa. Kuvaan lähes kaikkea mitä vastaan tulee ja olen jopa löytänyt sisäisen paparazzini. Parhaita henkikökuvia nimittäin saa, kun kohdetta kuvaa salaa. Silloin kuvissa ei pönötetä. Harrastus, joka minun tapauksessani on vielä tärkeä osa työtäni, vie mennessään, sillä nykyisin en pirtistä poistu ilman, että kamera on käsilaukussani. Ja joka kerta kuvatessaan oppii aiheesta jotakin uutta. Vuoden takaiset ottamani kuvat jopa jo hävettävät.

Ladies who lunch – eli kuvaussessiosta syntyi naisellinen lounas

Marraskuussa kuvaaminen luonnonvalossa rajoittuu muutamaan tuntiin, joten lounasaika oli sopiva hetki pienelle kurssitukselle. Niinpä valmistimme yhdessä kuvauskelpoisen lounaan, jonka nautimme kuvan stailaamisen ja näpsäytyksen jälkeen. Saimme päivitettyä muutkin elämämme kuulumiset ruokapöydässä istuessamme.

Koska ystävättäreni ihastui näihin ohjeisiin, pistetäänpä ne tänne Himahellaankin muidenkin iloksi. Kun se kuvakin kerran tuli otettua!

© Tiina Rantanen

Ohje: Lakritsi-tomaatti-mozzarellasalaatti

Lakusalaatin ohje on ollut syksyn hitti, kaikki sitä maistaneet ovat olleet paitsi ihmeissään, myös ihastuksissaan. Kehitin sen Halvan järjestämään tiedotustilaisuuteen syyskuussa. Idea salaatista syntyi jo keväällä Sami Tallbergilta saadusta oivalluksesta, miten erinomainen makupari lakritsijuuri ja tomaatti ovat. Lähdin kehittämään ajatusta eteenpäin ja lopputuloksena syntyi salaatti, jonka valmistaa noin kolmessa minuutissa.  Helpommaksi ruoanlaitto ei voi tästä mennä. Lisäksi salaatti antaa ruokapöydässä antaa aihetta ruokapuheisiin. Harva kun ihan heti keksii työntää lakupaloja suolaiseen salaattiin. Mutta ennakkoluulottumuus palkitaan tässä tapauksessa. Salaatin seuraaksi sopii  kuin nenä päähän punaviini, jossa on hieman jäännössokeria.

© Tiina Rantanen

Ohje: Blondin parmankinkkupäärynät

Toinen ruokalaji oli parmankinkkuun kääräistyt päärynät, jotka grillattiin nopeasti grillivastuksen alla ja tarjottiin rucola-herneenversopediltä murennellun fetajuuston kera. Tätä ruokaa olen tehnyt usein joulun aikoihin ja onpa se toiminut alkupalana myös joulupöydässä. Tämäkin ruoka syntyy hetkessä ja aikaa vievin vaihe on se uunissa käynti. Ja sekin on sellainen 10-15 minuuttia vaativa valmistusvaihe. Niinpä tämä Ladies who lunch -lounas on pöydässä alle puolen tunnin!

Viinivinkki lounaalle

Koska lounaamme oli hyvin italialaishenkinen,  suositusviinikin tulee Venetosta. Ja sitä sokeria punkusta löytyy 14 g/l.   Viinin hintakin kukkarolle sopiva, joten yhdistelmää kannattaa kokeilla!

© Alko

Pasqua Passione Rosso 2015, 10,48 euroa

Syödään yhdessä! Se on herkullinen tapa vaalia ihmissuhteita.

Terveisin Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ladies who lunch – parmankinkkupäärynöitä ja lakusalaattia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *