
Lemmenruokaa vai laskiaispullia? - Laskiaissunnuntai on ystävänpäivä

Ystävänpäivä osuu vuonna 2021 laskiaissunnuntaille, joten frendejä voi näin korona-aikana tavata turvallisesti pulkkamäessä. Aikuiset voivat terästää kaakaon brandyllä tai jaloviinalla ja nauttia lämmittävän juoman laskiaispullan kaverina.
Kotilieden lämmössä viihtyvät rakastavaiset puolestaan voivat kokeille afrodistisien eli lempeä nostattavien ruokien vaikutuksia uusien, trendikkäiden roseeproseccojen kanssa.
Suomalaisia laskiaiseen kuuluvia perinteitä ovat pulkkamäki, hernerokka sekä laskiaispullat. 2021 on saatu nauttia kunnon talvesta, joten pulkkamäkeenkin päästään ellei Pakkasherra sitten muuta säätä todella hyytäväksi. Pulkkamäkeen voi mainiosti pakata mukaan eväät ja lämmittävää juomaa. Venäjältä kotoisin olevat blinit ovat myös monille laskiaiseen kuuluvaa herkkua. Viikonloppuna voi herkutella myös niillä.
Lue myös
Laskiaispulla ja sen monet muodot
Blinit, marinoitu punasipuli ja savusmetana – blinikutsut 2.0
Laskiais-Lumumba eli brandykaakao
Lumumba on pakkaspäiviin sopiva juomasekoitus, jonka pääainekset ovat konjakki tai brandy ja maitokaakao. Drinkki on nimetty kongolaisen poliitikon Patrice Lumumban mukaan.
6 annosta
150 g tummaa suklaata
1 l täysmaitoa
2 1/2 dl brandya tai jaloviinaa
Koristeeksi
kermavaahtoa
suklaalastuja
- Paloittele suklaat kattilaan. Lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on liuennut.
- Jaa brandy/jaloviina kuumuutta kestäviin totilaseihin tai mukeihin. Kaada suklaajuoma laseihin.
- Koristele lumumba halutessasi kermavaahtonokareella ja raastetulla suklaalla.
Viestejä ystäville ja salarakkaille
Ystävänpäivää eli toiselta nimeltään Valentinen päivää on vietetty Suomessa 1980-luvun puolivälistä lähtien. Muualla ystävänpäivää pidetään romanttisena rakastavaisten päivänä, mutta meillä Suomessa päivän lanseerannut postilaitos vesitti rakkauden ihan vaan ystävyydeksi. Ja sai tällä sopivalla lantrauksella estyneet suomalaiset lähettelemään postikortteja samaan tahtiin kuin jouluna ennen someaikaa.
Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentines Day. Nimen taustalla on pyhä Valentinus. Legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita avioliittoon sotapäälliköiden kielloista huolimatta. Tästä syystä hänet vangittiin. Sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia kiitokseksi vihkimisestä. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan ja martyyrihan tästä Cupidosta tuli.
Englannissa helmikuun 14. päivää vietettiin juhlapäivänä jo vuonna 1537, jolloin hallitsijana oli todellisena ladykillerina tunnettu kuningas Henrik VIII. Kyseinen kuningashan historiankirjojen mukaan ratkaisi avio-ongelmansa näppärästi mestauskirveellä. Siltä ajalta on peräisin mm. uskomus, jonka mukaan helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäisenä vastaantuleva on se oikea eli Valentine. Valentinen päivänä oli lupa lähettää nimettömiä viestejä ystäville ja salarakkaille.
Toimiiko ruoka oikeasti lemmenlääkkeenä?
Sanotaan, että tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta. Eli ruoan merkitystä rakkausuhteiden syntymisessä ja lemmenliekkien nostatamisessa on pohdittu kautta historian.
Afrodisiakumeja eli sukupuoliviettiä lisääviä aineita, kuten ruokaa, juomaa ja tuoksuöljyjä tunnetaan ihmiskunnan historiasta lähes tuhat. Tieteellistä näyttöä ruoka-aineiden lempeä nostattavasta tehosta on melko vähän, mutta kansanperinteessä lemmenruokia ja -juomia esiintyy runsain mitoin ympäri maailmaa. Afrodisiakum -nimitys juontaa juurensa lemmenjumalatar Afroditesta.
Casnova uskoi ostereiden tehoon
Tarinan mukaan Afrodite syntyi meren vaahdosta, joten merenelävät ovat rakkausruokaa parhaimmillaan. Osterit ovat kenties tunnetuin lemmenruoka. Osterit sisältävät mm. paljon sinkkiä. Tarinoiden mukaan legendaarinen rakastaja Casanova söi runsaasti ostereita ja tarjosi niitä lukuisille naisilleenkin. Lieneekö menestys naismaailmassa ollutkin ostereiden ansiota? Himahellassa on puhutta osterista jo aikaisimmissa postauksissa.
Vinkkejä ruoan avulla viettelemiseen löytyy muun muassa intialaisesta rakkauden ja erotiikan eepoksesta Kama Sutrasta. Suurelta osin rakkausruoka-aineiden teho perustunee uskomuksiin – lemmenruoat ovat siis plaseboja. Mutta mitä väliä, jos ne toimivat kun tarpeeksi uskoo. Siispä uskomme vahvasti vaikkapa merenherkkujen ihmeitä tekevään vaikutukseen.
Sinisimpukat tomaattikastikkeessa
2 annosta pääruokana 4 annosta alkuruokana laktoositon, gluteeniton, lihaton 1 kg tuoreita sinisimpukoita 2 1/2 dl vettä tai valkoviiniä Tomaattikastike 1 annos italialaista tomaattikastiketta (ohje alla)
1. Valmista/lämmitä italialainen tomaattikastike. Sekoita joukkoon kourallinen tuoretta korianteria. 2. Huuhtele simpukat ja tarkista että ne ovat elossa. Kuumenna neste kannellisessa padassa tai isossa paistinpannussa. Lisää simpukat. Pane päälle kansi, kuumenna kiehuvaksi ja höyrytä muutamia minuutteja tai kunnes simpukat avautuvat. 3. Valuta simpukat ja sekoita ne tomaattikastikkeen joukkoon. 4. Tarjoa heti tuoreen patongin ja roseeproseccon tai viilennetyn Chianti Classico – punaviinin kanssa.
Italialainen tomaattikastike
kasvis, laktoositon, gluteeniton 2 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa 500 g sipulia 4-5 valkosipulinkynttä 1/2 chili 3 rkl oliiviöljyä 1 rkl sokeria 1/2 dl balsamicoa 2 dl vettä 1-2 laakerinlehteä 1 kanelitanko tai 1 tl fenkolinsiemeniä 1/4 tl rouhittua mustapippuria 1/2- 1 tl suolaa Lisäksi 1/2 dl hyvää neitsytoliiviöljyä kourallinen silputtuja yrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa ja/tai korianteria
1. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili, josta siemenet ovat poistettu. 2. Kuullota sipulisilppuja ja chiliä 10 minuuttia öljyssä miedolla lämmöllä. Älä anna ruskistua. Lisää balsamico ja anna seoksen kiehahtaa. 3. Lisää sokeri, tomaattimurska, vesi ja kanelitanko/fenkolinsiemenet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen 45-60 minuuttia. Mitä pidempi haudutusaika, sitä maukkaampi kastike. 4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa. 5, Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 1/2 desilitraa hyvää neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää.
Lue myös
Simpukat ovat rakastavaisten ruokaa
Prosecco Rosé on kuplajuomien uusi vaaleanpunainen hitti
Italialainen prosecco on tällä hetkellä maailman myydyin kuohuviinityyppi. Suomessakin proseccojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja tuo saapasmaan kuplajuoma on lähtenyt vakavasti haastamaan espanjalaisten cavojen paikkaa suomalaisten sydämessä.
Proseccoa tuotetaan Pohjois-Italiassa Glera-rypäleestä. Italian viinilainsäädäntöön tuli viime vuonna muutos ja marraskuusta 2020 proseccon valmistukseen saa käyttää myös Pinot Nero (eli Pinot Noir) -rypälelajiketta. Tätä saa proseccon valmistukseen käytetyistä rypäleistä olla enintään 15 % osuus. Pinot noir -rypäle tuo proseccoon kauniin vaaleanpunaisen värin ja marjaista makua. Pinot Noir tuo makuun myös hieman ryhdikkyyttä, mutta proseccolle ominainen päärynäisyys on edelleen vahvasti läsnä.
Niinpä kristallipalloansa tutkineet trendinenät uskovat, että kuluvana vuonna on lupa odottaa helposti lähestyttävän ja herkullisen hedelmäisen viinityylin olevan osa meneillään olevaa pinkkien viinien vallankumousta. Ystävänpäivä on hyvä syy kokeilla tätä uutta viinityyliä sydänystävän ja/tai läheisten ystävien kanssa. Tässä kolme Himahellassa maistettua ja hyväksi havaittua uutta kuplivaa.
Nautinnollista ystävänpäivää toivottaa
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lemmenruokaa vai laskiaispullia? - Laskiaissunnuntai on ystävänpäivä