
Laskiaispulla ja sen monet muodot

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti pelokas leipurioppilas. Leipurimestari uhkaili häntä selkäsaunalla, mutta lupasi säästää poikaparan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Niinpä oppilas täytti ison pyöreän pullan parhaalla herkulla mitä tiesi, ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä lopputulos oli niin hyvä, että oppilas pääsi pälkähästä. Niinpä historiassa nimettömäksi jäänyt kisälli loi tulevan klassikon, semlan, ja ainoa palkkio innovaatiosta oli säästyminen pieksemiseltä. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla, mutta kermavaahto löysi tiensä pullan ja marsipaanin väliin vasta 1930-luvulla. (Tosin saksalaiset väittävät leiponeensa marsipaania sisältäviä ”laskiaispullia” jo 1600-luvulla.)
Kun laskiaispulla levisi Suomeen 1950- ja 1960-luvulla, mantelimassa korvattiin hillolla mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi. Ruotsissa täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään Suomen lisäksi myös Norjasta ja Tanskasta. Virossa laskiaispulla on nimeltään vastlakukkel.
Täydellinen laskiaispulla
Täydellisen laskiaispullan valmistaminen alkaa pullataikinasta. Muista käyttää riittävästi kardemummaa taikinan maustamiseen. Kardemumma kuuluu perinteisesti laskiaispullaan. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan muuten saksalainen keksintö. Olemme leiponeet Himahellassa pullaa juurimenetelmällä, jolloin taikina kohotetaan vain kerran. Tyyli sopii myös laskiaispullien pyöräyttämiseen.
Jäähtynyt pulla täytetään vaniljalla maustetulla kermavaahdolla ja mantelimassalla tai vadelma-/mansikkahillolla. Manteliversioon kannattaa käyttää nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ylellisempi vaihtoehto.
Laskiaispullat
20-24 kpl
1/2 l maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
2 dl sokeria
1 ½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14 – 16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
150 – 200 g voita
Täyte
5 d kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g mantelimassaa tai 2 dl vadelmahilloa
- Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen, pehmeä voi.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
- Leivo taikinasta pullia (paino n. 80 – 90 g). Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
- Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja/tai mantelirouhetta.
- Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10 – 12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta sokereilla.
- Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä ne mantelimassasiivuilla tai vadelmahillolla sekä kermavaahdolla.
Juomavinkki
Perinteisesti laskiaispullat on nautittu kuuman maidon tai kaakaon kanssa.
Laskiaispullan monet muodot
Ruotsalaiset ovat tehneet semlastaan eli laskiaispullasta tuotteen, jonka muoto ja tyyli vaihtelevat eri vuosina.
Vuonna 2015 pulla oli wrap-semla ja seuraavana vuonna laskiaispullan kermavaahto maustettiin pähkinäisellä nutella-tahnalla.
2017 pullauutisoinnissa näkyi parikin smelaversiota: hybridisemla eli Prinsess Semla, jolloin prinsessakakusta inspiraation saanut pulla on päällystetty vihreällä marsipaanilla ja täytetty kermavaahdolla sekä vadelmahillolla. Hattu puuteroitiin tomusokerilla ja sitä koristi pieni marsipaaniruusu tai muu vaaleanpunainen kukkakoriste. Suomesssa pullaa sai ainakin Svenska Teaternin kahvilasta, jossa pulla myytiin nimellä Fastlagsprinsessa.
2018 Bannoffee-semla sai täytteekseen nutellaa ja banaania, sekä kermavaahtoa, jossa oli marenkimuruja.
Vuoden 2019 uutuus oli Cimla eli laskiaispulla jonka makumaailma on saanut vaikutteita sitruunapaista. Tartalettipohjan päälle on asetettu pulla, joka on täytetty mantelimassalla, lemoncurdilla ja italilaisella marengilla.
Vuonna 2020 laskiaispullasta löytyi manteleita kolmella tapaa, suolaisena ja makeana.
Vuonna 2021 ruotslaiset ovat yhdistäneet laskiaispullan ja voisarven Semla Croisantiksi ja sitä myy ainakin tukholmalainen Skeppsbro Bageri.
Pulla, kakku vai pannupulla? Valitse mieleisesi
Olen tehnyt laskiaispullan täällä Himahellassa niin kakun kuin pannupullan muotoisena. Käyttänyt täytteenä sekä lakkahilloa että kinuskikermaa tai baanaaneja ja nutellaa (aloituskuva). Tyyli on vapaa, vaikka kyseessä onkin klassikkoruoka. Linkit ohjeisiin löytyvät alta.
Kokeile myös :
Laskiaispullakakku kotitekoisella ”nutellalla” (kuva yllä)
Banoffeesemla (aloituskuva)
Laskiaispannupulla limettikermalla ja vadelmahillolla (kuva alla)
Sesonkiterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Laskiaispulla ja sen monet muodot
Nam, ja hillolla tietysti 😀 mantelimassa on niin kallistakin https://ruoanhinta.fi
Ei oo kumma kun suomalaiset ei syö laskiaspullaa mantelimassalla, ei sinne mitään siivuja laiteta. Kannattaa kattoa oikea ruotsalainen resepti ja tehdä sen mukaan
Minä uskallan väittää, että laskiaispullat voi tehdä paljon terveellisemmiksi maun silti kärsimättä. Kaikki eivät voi tai halua riskeerata terveyttään käyttämällä suuret määrät kovaa rasvaa (ohjeessa on paljon voita ja paljon kuohukermaa); lisäksi sokerin määrän voi hyvin puolittaa eikä jauhojenkaan tarvitse olla välttämättä valkoisia. Miksi aina siis annetaan vain epäterveellisin vaihtoehto? On ihmisiä, jotka luulevat, ettei ohjeista voi poiketa. Voin suositella kymmenien vuosien kokemuksella, jos terveys kiinnostaa, leipomaan laskiaispulliakin tummemmista jauhoista, puolittamalla sokerin määrä ja rasvana esim. rypsiöljypohjaista juoksevaa Sunnuntaita ja kermavaahdon määränkin voi hyvin puolittaa. Ja olo on parempi! Nimimerkki Elämän opettama