Klassikkoruoka: Laskiaispulla ja sen uudet muodot

Laskiaispullasta on tullut trendiherkku, jonka täyte ja muoto vaihtelee vuosittain. © Tiina Rantanen

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti pelokas leipurioppilas. Leipurimestari uhkaili häntä selkäsaunalla, mutta lupasi säästää poikaparan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Niinpä oppilas täytti ison pyöreän pullan parhaalla herkulla mitä tiesi, ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä lopputulos oli niin hyvä, että oppilas pääsi pälkähästä. Niinpä historiassa nimettömäksi jäänyt kisälli loi tulevan klassikon, semlan, ja ainoa palkkio innovaatiosta oli säästyminen pieksemiseltä. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla, mutta kermavaahto löysi tiensä pullan ja marsipaanin väliin vasta 1930-luvulla.

Kun laskiaispulla levisi Suomeen 1950- ja 1960-luvulla, mantelimassa korvattiin hillolla mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi. Ruotsissa täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään Suomen lisäksi myös Norjasta ja Tanskasta. Virossa laskiaispulla on nimeltään vastlakukkel.

Suomessa laskiaispullan täytteenä käytetään usein hilloa, Ruotisissa tapaa ei tunneta. © Tiina Rantanen

Täydellinen laskiaispulla

Täydellisen laskiaispullan valmistaminen alkaa pullataikinasta. Muista käyttää riittävästi kardemummaa taikinan maustamiseen. Kardemumma kuuluu perinteisesti laskiaispullaan. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan muuten saksalainen keksintö. Olemme leiponeet Himahellassa pullaa juurimenetelmällä, jolloin taikina kohotetaan vain kerran. Tyyli sopii myös laskiaispullien pyöräyttämiseen.

Jäähtynyt pulla täytetään vaniljalla maustetulla kermavaahdolla ja mantelimassalla tai vadelma-/mansikkahillolla. Manteliversioon kannattaa käyttää nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ylellisempi vaihtoehto.

Laskiaispullat

20-24 kpl

1/2 l maitoa

50  g hiivaa

2 munaa

2  dl sokeria

1 ½  tl suolaa

1  rkl kardemummaa

14 – 16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja

150 – 200 g voita

Täyte                   

5 d kuohukermaa

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

100 g mantelimassaa tai 2 dl vadelmahilloa

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen, pehmeä voi.
  3. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Leivo taikinasta pullia (paino n. 80 – 90 g). Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
  5. Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja/tai mantelirouhetta.
  6. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10 – 12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta sokereilla.
  8. Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä ne mantelimassasiivuilla tai vadelmahillolla sekä kermavaahdolla.

Juomavinkki

 Perinteisesti laskiaispullat on nautittu kuuman maidon tai kaakaon kanssa.

Laskiaispullan monet muodot

Ruotsalaiset ovat tehneet semlastaan eli laskiaispullasta tuotteen, jonka muoto ja tyyli vaihtelevat eri vuosina.

Vuonna 2015 pulla oli wrap-semla ja seuraavana vuonna laskiaispullan kermavaahto maustettiin pähkinäisellä nutella-tahnalla.

2017 pullauutisoinnissa näkyi parikin smelaversiota: hybridisemla eli Prinsess Semla, jolloin prinsessakakusta inspiraation saanut  pulla on päällystetty vihreällä marsipaanilla ja täytetty kermavaahdolla sekä vadelmahillolla.  Hattu puuteroitiin tomusokerilla ja sitä koristi pieni marsipaaniruusu tai muu vaaleanpunainen kukkakoriste.  Suomesssa pullaa sai ainakin Svenska Teaternin kahvilasta, jossa pulla myytiin nimellä Fastlagsprinsessa.

2018 Bannoffee-semla sai täytteekseen nutellaa ja banaania, sekä kermavaahtoa, jossa oli marenkimuruja.

Vuoden 2019 uutuus on Cimla eli laskiaispulla jonka makumaailma on saanut vaikutteita sitruunapaista. Tartalettipohjan päälle on asetettu pulla, joka on täytetty mantelimassalla, lemoncurdilla ja italilaisella marengilla.

Olen tehnyt laskiaispullan täällä Himahellassa niin kakun kuin pannupullan muotoisena. Käyttänyt täytteenä niin lakkahilloa kuin kinuskikermaa tai baanaaneja ja nutellaa (aloituskuva). Tyyli on vapaa, vaikka kyseessä onkinkin klassikkoruoka. Linkit ohjeisiin löytyvät alta.

Laskiaispullakakusta riittää monelle. © Tiina Rantanen

Kokeile myös :

Laskiaispullakakku kotitekoisella ”nutellalla” (kuva yllä)

Banoffeesemla  (aloituskuva)

Laskiaispannupulla limettikermalla ja vadelmahillolla (kuva alla)

Laskiaispullan voi leipoa myös levyksi ja leikata siitä leivoksia. © Tiina Rantanen

Kommentit

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Laskiaispulla ja sen uudet muodot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sisäpiiritietona voin kertoa, että Suojas petti -biisin tarina on tosi! #gasellit #kesäkumi2019 #mamaonylpee
  • Suomen vuoden sommelier 2019 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta! Isot onnittelut! #tropheelaroche
  • Pakollinen äiti-poika -kuva äitienpäivänä 2019. Mun 30. äitienpäivä❤️! @musajusa #mamaonylpee
  • Gasellit järjesti kunnon lastenkutsut, joihin sukukin oli kutsuttu!!#gasellit10v #mamaonylpee #kunnonhyvä #imus Lumisadekuva: Julius Konttinen
  • Gasellien terveiset Suomi-Kanada matsissa 3-1 pelin torjuneelle Kevin Lankiselle! @christamgronlund #gasellit10v #leijonat #mamaonylpee #alldayon2019
  • Me oltiin siis niin Imus! Kiitos Gasut! #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019
  • Musajusa räppää! Sillä on Hiki! @musajusa #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019

blonditiina

X