Himahella

Lihaorgiat Firenzessä: Bistecca alla Fiorentina

© Tiina Rantanen

Terveisiä ihanasta Italiasta, jota helle on hemmotellut ankarasti koko kesän. Kolme maakuntaa – Lazio, Toscana, Lombardia – käsittäneellä viinimatkalla pysähdymme myös Firenzessä, Toscanan alueen pääkaupungissa.

Buca Lapi – firenzeläinen klassikkoravintola

Ruokatoimittaja Marita Joutjärven kokemusperäisellä vinkillä meille oli varattu illaksi pöytä Firenzen vanhimmasta ravintolasta, 1880-perustetusta ristorante Buca Lapista. Jo automatkalla Siennasta Firenzeen hekumoimme Bistecca alla Fiorentinasta eli toscanalaisesta T-luupihvistä ja keräsimme nälkää iltaa varten. Lautasella kun tulisi olemaan lähes kilo puoliraakaa lihaa!

© Tiina Rantanen

Ravintola sijaitsee Firenzen keskustassa, Antinorien palatsissa, jonka kellarista tuo Italian kuuluisin viiniperhe alkoi myydä tilojensa viiniä 1400-luvulla. Kuusisataa vuotta myöhemmin tuossa bucassa eli reiässä on 137 vuotta toiminut kellariravintola, joka on kuuluisa juuri Bistecca alla Fiorentinasta. Olisi lähes synti olla maistamatta sitä täällä. Mutta jos ei ole kauhean lihanhimoinen, ruokalistalta löytyvät myös lähes kaikki toscanalaiset vegeklassikot kuten ribolitta eli toscanalainen kasviskeitto tai pappa al pomodoro eli tomaattileipäkeitto.

© Tiina Rantanen

Mikä on Bistecca alla Fiorentina?

Bistecca alla Fiorentina eli firenzeläinen pihvi on siis T-luupihvi. 1800-luvulla paljon englantilaisia asettui asumaan Firenzen alueelle ja brittiteurastajat toivat Firenzeen oman tapansa leikata lihaa. Näin siis syntyi Bistecca alla Fiorentina, paikallinen T-luupihvi, josta ensimmäiset maininnat löytyvät vuodelta 1823.

Paras Bistecca alla Fiorentina valmistetaan Chianina – karjasta, joka on lihakarjarotu, jota Italiassa on kasvatettu Val di Chianassa eli Chianan laaksossa jo ainakin 2200 vuotta. Valkoisia Chianina-nautoja voi bongata Toscanan, Umbrian ja Lazion alueella.

Aidon Bistecca alla Fiorentinan mureuden salaisuus on lihan riiputusaika. Lihaa riiputetaan 15-21 päivää, kun supermarketeista löytyvän normilihan riiputusaika on pari vuorokautta.

© Tiina Rantanen

Bistecca alla Fiorentina -orgioihin kannattaa varautua keräämällä itselleen kunnollinen nälkä. Yksi T-luupihvi painaa nimittäin 800 grammasta aina 1 1/2 kiloon. Paikalliset mittaavat pihvin kokoa sormenleveydellä. Pihvin pitää olla vähintään kahden sormenleveyden paksuinen, mutta paksuus saattaa olla jopa neljä sormea. Eli tottumattoman lihansyöjän kannattaa ehkä jakaa tuo valtaisa lihaelämys kaverinsa kanssa. Niin me ainakin teimme.

Pihvin kypsentäminen on sekin  taidetta. Ensinnäkin aito Bistecca alla Fiorentina kypsennetään aina hiiligrillissä ja pihvin pitää hiilille joutuessaan olla huoneenlämpöinen. Niinpä Buca Lapin keittiössä pihviliha odotti pöydällä grilliin pääsyä.

© Tiina Rantanen

Bistecca alla Fiorentina suositellaan tilattavaksi medium miinuksena, joka tarkoittaa 3-5 minuutin kypsennystä per puoli lihan paksuudesta riippuen. Pihvi käännetään kerran ja sen pintaan tulisi hiiligrillissä jäädä rusketusraidat. Sisältä liha on melkein raakaa ja ainoastaan lämmintä.

Lihan mausteeksi riittää suola, pippuri ja oliiviöljy. Paikalliset sanovatkin, että jos muita mausteita tarvitaan, se on merkki huonosta lihasta. Lisäkkeitäkaan ei juuri kaivata, vihersalaatti ja hyvä chianti riittävät mainiosti. Buca Lapin listalla 800 gramman paksuiseksi leikattu pihvi maksoi 45 euroa.

© Tiina Rantanen

Ja koska olemme Antinorien palatsissa, pihvin seurana lasissa on tietysti ”talon viini”,  chianti classico Badia a Passignano. Suomessa grillatun T-luupihvin seuraksi voisi valita Alkon valikoimasta löytyvän vivahteikkaan ja kehittyneen Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013 -punaviinin, 28,95 euroa.

© Alko

Edullisempi ja hieman kevyempi vaihtoehto pihville voisi olla toscanalainen Tommasin Poggio al Tufo Rompicollo 2015 -punaviini, 11, 99 euroa.

Ristorante Buca Lapi

Via del Trebbio 1 r

Firenze, Italia

 

Lihaisin terveisin

Blonditiina

Ps. Lue myös: Antinorien vieraana Toscanassa

Toscana vie sydämen ja kielen. Kokeile toscanalaisia alkupalaleipiä.

© Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihaorgiat Firenzessä: Bistecca alla Fiorentina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *