Himahella

Toscana vie sydämen ja kielen - kokeile toscanalaisia alkupalaleipiä

© Tiina Rantanen

Toscanalaisen keittiön juuret ovat syvällä cuccina poverassa, köyhän miehen keittiössä. Aidoimmillaan toscanalainen ruoka on yksinkertaista ja mutkatonta.

Blondin Italian-viikot saavat nyt  jatkoa antipastin tiimoilta. Toscanalaista keittiötä kuvaa neljä sanaa: oliiviöljy, yrtit, leipä ja viini.

Toscanassa arvostetaan ruokaa, syödään hyvin, paljon ja pitkään

Toscanalaisen keittiön kiehtovuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa ja rakkaudella valmistetussa ruoassa.Ruoka tehdään cucina poveran perinteitä vaalien, oman paikkakunnan raaka-aineista, huolellisesti ja ajan kanssa. Sanonnan mukaan italialainen kokki pistää sielunsakin pataan. Ja näin 30 vuoden aikana ympäri Italiaa tekemieni reissujen kokemuksella voin vilpittömästi todeta, että sen myös maistaa.

© Tiina Rantanen

Antipastipöytä Tommasin Casisanon -tilalla Montalcinossa. Italialaiset ovat aidosti ylpeitä ruokakulttuuristaan. Miten helppoa ja tyylikästä tällainen kattaus olisi koota myös suomalaisista herkuista! 

Italialainen antipasti koostuu useinmmiten paikallisista juustoista, salameista ja muista makkaroista, ilmakuivatusta kinkusta ja crostineista. Myös oliiveja ja hedelmiä on usein näiden kaverina.

Toscanalainen erikoisuus on suolaton leipä. Syitä suolattomuuteen kerrotaan olevan kolme: paikallinen ruoka on hyvin suolaista, joten suolaton leipä tasapainottaa makuja. Toiseksi suolaton leipä ei kerää kosteutta eikä näin ollen homehdu. Ja kolmanneksi leipurit maksavat Toscanassa suolaveroa, joten suolaa ei leipiin käytetä.

© Tiina Rantanen

Antipastipöydän kanssa maistuvat paikalliset viinit. Näitä  viinejä maisteltiin Tommasin Casisanon tilalla Montalcinossa.  Alkon valikoimasta löytyy kaksi tilan viiniä. 

Pieni paahdettu leipä, crostini , aloittaa usein myös tavallisen toscanalaisen aterian. Yksinkertaisimmillaan alkupalaleipä, bruschetta, maustetaan hyvällä oliiviöljyllä ja valkosipulilla, tai se kuorrutetaan mozzarella-juustolla.

Paahtoleivälle hienonnetaan valkosipulin lisäksi usein tuoretta tomaattia. Myös broilerinmaksasta valmistettu tahna on suosittu päällinen.

© Tiina Rantanen

Maisema Tommasin Poggia al Tufo -tilalta Toscanan Maremmasta.  

Kaikissa Italian 22 maakunnassa viljellään viiniä, onhan viininviljelytaito Italiassa jo 3500 vuotta vanhaa. Toscanan alue on yksi nimekkäimmistä italialaisista viinintuottajista. Minne katse osuukin, siellä kasvaa lähes aina viiniköynnös. Toscanan sydämessä valmistuu ehkäpä maailman tunnetuin italialaisviini chianti, ja supertoskanalaisiksi kutsutut kuuluisuudet ovat viiniharrastajien keräilykohteita. Chianteja tuotetaan alueella runsas miljoona hehtolitraa.

Toscanalaiset alkupalaleivät eli crostinit

Kotiin palattuani en malttanut vielä päästää otetttani rakastamastani italialaisesta keittiöstä. Niinpä lauantai-iltana Blondikeittiössä syntyi italialainen TV-dinner, kolmen crostinin voileipätarjotin.

Ohje: Crostini Rossi eli tomaattileipä

© Tiina Rantanen

Ohje: Mozzarella-sardelli-crostini

© Tiina Rantanen

Ohje: Crostini di fegatini ei kananmaksaleivät

Viinivinkki: Alkupalaleipien seurana maistuu kupliva. Kokeile erittäin kuivaa,  kypsän omenaista ja hennon mineraalista Tommasi Perla Apassionato Brut -kuohuviiniä, 11,99 e.

© Alko

 

Toscanalaisin makuterveisin

Blonditiina

Ps. Lue myös aikaisemmat postaukset Toscanasta

© Tiina Rantanen

Lihaorgiat Firenzessä: Bistecca al fiorentina

Antinorien vieraana Toscanassa

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toscana vie sydämen ja kielen - kokeile toscanalaisia alkupalaleipiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *