Himahella

Loma mielessä: Ruokaretken suuntana Helsinki East eli Itä-Uusimaa

 

© Tiina Rantanen

Vierailin maaliskuussa HelsinkiEast -messutapahtumassa, jossa Itä-Uusimaan yrittäjät esittelivät kesän matkailutarjontaansa.

HelsinkiEast on matkailu-, ravintola-, lähiruoka- ja designyrittäjien verkosto, joka tuottaa ja markkinoi matkailupalveluja sekä kotimaisille että kansainvälisille matkailijoille yhteistyössä Visit Finlandin ja Visit Helsingin kanssa.

Näin stadilaisena minua hieman hymyilytti tuo nimitys, mutta tottahan tuo on. Omilta kotikulmiltani Kehä I varresta ajaa hurautan samassa ajassa Porvooseen kuin Helsingin keskustaan ruuhka-aikana. Siksi Itä-Uusimaa on mitä mainioin suunnistuskohde pienelle lomaselle tai kesäretkelle.

Smaku-kävelyllä Vanhassa Porvoossa

Porvoon ravintolamaailmassa on tapahtunut viime vuosina todella paljon ja positiivista näin ruokafriikin silmin. Keittiöstään tunnettuja ovat mm. Bistro Sinne ja L´Amour, Meat District, Zum Beispiel ja Sicapelle. Kahvilla kannattaa pistäytyä vaikkapa Cafe Gabriolessa, Cafe Postresissa tai Tee- ja kahvihuone Helmessä.

© Tiina Rantanen

Zum Beisbiel löytyy aivan Rihkamatorin laidalta.

Lue lisää:

Porvoo- ruokamatkailun uusi trendikohde

Porvoon Meat district panostaa lihaan

Porvoolaiset ravintolayrittäjät hyödyntävät Porvoo-buumia ja tarjoavat vierailijoille mahdollisuutta lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla. Tarinallisella Smaku-kävelyllä vieraillaan neljässä eri ravintolassa, joissa tarjotaan pieni Smaku-annos kunkin ravintolan valitsemaa nimikkoruokaa. Annosten raaka-aineet tulevat lähituottajilta  ja ne on valittu sesongin ja vuodenajan mukaan. Kierroksen ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan Porvoon vanhassa kaupungissa tai sen tuntumassa. Opas kertoo tarinoita niin ravintoloista, suomalaisesta ruokakulttuurista kuin Porvoon historiastakin. Smaku-kävelyn voi buukata Porvoo Toursista vuoden ympäri, tämä ei ole mikään kesäkierros. Kierroksen hinta on 63 e/hlö, jos porukassa on vaikkapa neljä henkeä. Kierroksen kesto on 2-3 tuntia.

© Tiina Rantanen

Kirjoitin viime elokuussa  Smaku-ruokajuhlasta, jotka järjestettiin silloin ensimmäisen kerran Kulttuuritalo Grandissa Porvoon keskustassa. Huippusuosituksi osoittautunut tapahtuma saa jatkoa elokuussa 2017. Kuten kuvasta näkyy, Smakuun jonotettiin.

Jokainen tapahtumaan osallistuva ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta, joita kävijät voivat ostaa viiden euron hintaan. Maisteluannokset ovat tarjolla ravintoloissa 14.8. alkaen. Smaku huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan Moon River Porvoo -kaupunkitapahtuman yhteydessä lauantaina 26.8. Kulttuuritalo Grandissa, missä kaikki ravintolat maistattavat parhaimpia maisteluannoksiaan samassa paikassa.

© Tiina Rantanen

Porvoon Makuaarre 2016: Wanhan Laamannin Savukurpitsa ja sienet.

Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta: Yleisöäänestyksen tulosten ja asiantuntijaraadin valintojen perusteella valitaan Porvoon Makuaarre 2017, joka julkistetaan Smakun päätteeksi. Porvoon Makuaarre 2016 oli kuvassa oleva ravintola Wanhan Laamannin annos Savukurpitsa ja sienet.

Moon River Porvoo -tapahtuma on tänä vuonna osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja kaupungissa tapahtuu silloin paljon. Tarkkaa ohjelmaa ei ole vielä julkaistu.

© Tiina Rantanen

Tiesitkö, että Porvoo syntyi kaupankäynnin ansiosta? Välikatu ja Jokikatu Vanhassa Porvoossa olivat kauppakatuja jo 1200-luvulla. Porvoo on täynnä hurmaavia sisustus- ja lahjatavaraliikkeitä sekä kauppoja, joissa on runsas valikoima käsitöitä, koruja ja designia. Puutalojen lomassa on myös antiikkiliikkeitä, ekokauppoja ja puoteja, joista saa kotimaisia herkkuja.

Porvoon reissulla piipahtaa myös toisella puolella jokea, sillä Taidetehtaan Kauppakuja edustaa uusinta uutta shoppauksen saralla.

Itä-Uusimaa on Suomen kartanorikkain maakunta

Tämä tieto tulee monelle vähän puuntakaa. Mutta Porvoo Toursin nettisivujen mukaan kartanoita, joissa on mahdollista piipahtaa tai kokoustaa on 12. Monet niistä kuitenkin toimivat tilausperiaatteella kokousvieraille ja juhlien pitopaikkana.

Itse suunnittelen ruokaihmisen rengasmatkaa, jossa päivän aikana piipahdan ainakin Bosgårdissa ostamassa luomulihaa ja Malmgårdissa kaurahiutaleita ja pienpanimoolutta. Niistä tulee oma postauksensa sitten aikanaan.

© Tiina Rantanen

Bosgårdin kartano on 13 km päässä Porvoosta ja 60 km päässä Helsingistä. Bosgård muodostui 1610-luvulla viidestä rälssitilasta. Tilan ensimmäinen omistaja oli ratsumestari Jakob Sabelhierta 1611-1640. Bosgård on monimuotoinen ja aito kartano, joka on säilyttänyt maatalouden perinteitä sekä arvoja tuotantomenetelmissään.

” Bosgårdille on myönnetty virallinen luomumerkki osoituksena luonnonmukaisista kasvatus-ja viljelymenetelmistä”, kertoi kuvassa oleva Aarne Schildt.

Nykyisin tila on keskittynyt kasvattamaan Charolais -pihvikarjaa. Tilalla on lihanmyyntiä ja  Bosgårdin tilakauppa on auki perjantaisin kello 13-18. Grilliravintola on auki ke-su ajalla 28.6 – 6.8 sekä yleisötilaisuuksien yhteydessä.

Haikon Kartano sijaitsee 45 kilometria Helsingistä ja 7 kilometriä Porvoon keskustasta. Viime vuonna 50-vuotispäiviään viettäneessä Haikon kartanossa on mahdollista nauttia paitsi kartanoelämästä myös tunnetun kylpylän hemmotteluhoidoista.

Lue lisää:

Haikon kartano – 50 vuotta kartanohotellielämää

Haikon reissulla kannattaa piipahtaa myös Albert Edelfeltin ateljeessa. Taiteilijan äiti, Alexandra Edelfelt vuokrasi vuonna 1879 Haikon kartanon mailla sijaitsevan kesähuvilan, josta tuli taiteilijan kesäkoti ja ateljee aina tämän kuolemaan saakka. Edelfelt rakasti Porvoon saaristoa ja sen asukkaita, jotka edustivat hänelle isänmaata ja suomalaisuutta parhaimmillaan. Ei ihme, että siveltimestä syntyi taulu jos toinenkin. Albert Edelfelt vietti Haikossa kaikkiaan 26 kesää ja maalasi yli 220 teosta, joista useat palkittiin Pariisin salongeissa. Hän kuoli rakastamassaan Haikossa elokuussa 1905. Ateljee on avoinna 1.6.-31.8.2017 ti-su 10-16.

Hommanäsin kartano sijaitsee 12 km Porvoon keskustasta Vessöön saarella Porvoon saaristossa. Hommanäsin kartanossa toimii kesäkahvila Café Löfving, jonka löytää idyllisestä piharakennuksesta. 17.06 – 06.08.2017 kahvila on avoinna joka päivä klo 11-18.

© Visit Porvoo

Hommanäsin kartano on sissipäällikkö Tapani Löfvingin kruunutila 1700-luvulta. Upea kartanorakennus huokuu historiaa ja mielenkiintoisia tarinoita. Hommanäs on tunnettu myös perinteisistä lisäaineettomista herkuistaan, kuten mehuista, hilloista ja hyytelöistä. 

Malmgårdin kartano sijaitsee Koskenkylänjoen varrella Pernajassa (nykyisin Loviisa), 25 km Porvoosta ja noin 25 km Loviisasta.

Kartanolla on suomalaisten mittojen mukaan ainutlaatuinen historia; omistajien nimi on ollut Creutz jo vuodesta 1614 saakka. Kartanolla on ollut 16 omistajaa, jos otetaan lukuun vain suvun miespuoliset jäsenet. Malmgårdin linnan uusrenessassirakennus on 1880-luvulta, mutta kartanon historia ulottuu aina 1600-luvulle asti.

Tänä päivänä Malmgård on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn, kartanomatkailuun ja oluttuotantoon.

© Tiina Rantanen

Kreivi Henrik Creutz on Malmgårdin kartanon nykyinen isäntä.

Yleisiä linnakierroksia ja panimoesittelyjä Malmgårdissa on ns. “Malmgårdin päivien” yhteydessä eli 17.6, 22.7 ja 12.8. Kartanon puodissa toimii pienimuotoinen kesäkahvila, joka on auki kaupan aukioloaikoina. Matkailijan kannattaa huomioida, että puoti on kiinni maantaisin.

Yli 100-vuotias entinen navettarakennus kätkee kiviseiniensä sisälle Malmgårdin Panimon tuotantotilat sekä 60-paikkaisen pubin olutmaistiaisia varten. Tilojen suunnittelussa on panostettu ekologisuuteen: kaikki tuotantoon ja lämmitykseen tarvittava energia saadaan Malmgårdin vesivoimasta.

Aina ei tarvitse lähteä kauas nähdäkseen lähelle. Matkustaminen kannattaa aina!

Kesäreissuterveisin:

Blonditiina

 

 

  

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Loma mielessä: Ruokaretken suuntana Helsinki East eli Itä-Uusimaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.