Himahella

Paahdettu sosekeitto on talvista kasvisruokaa

Paahdettu kasvissosekeitto lämmittää talvipäivänä. © Tiina Rantanen

Täyteläiset kasvissosekeitot ovat mitä mainiointa talvipäivän ruokaa. Seosekittoihin voi käyttää lähes kaikkia kasviksia mitä jääkaapin vihanneskokerosta löytyy. Talvisena sunnuntaina Himahellan keittiössä syntyi uunissa paahdetuista porkkanoista, palsternakasta ja sipulista sosekeitto, jonka makua pyöristettiin kookosmaidolla ja tahinilla eli seesaminsiementahnalla.

Murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahini on mieto ja runsaasti öljyä sisältävä tahna, jota käytetään Lähi-Idän ruokien kuten hummuksen ja halvan valmistamiseen. Proteiinipitoiset seesaminsiemenet tekevät tahinista hyvän proteiininlähteen kasvissyöjille ja vegaaneille.

Ruisvehnäsämpylät sisältävät taikinajuurta

Samalla uuninlämmityksellä keiton kaveriksi paistuivat maukkaat ruisvehnäsämpylät. Niiden valmistuksessa käytin koulun kotitaloustunnilla opetettua juurimenetelmää, joka nopeuttaa taikinan kohottamista.  Juurimenetelmää käytettäessä lämpimään taikinanesteeseen sekoitetaan ensiksi hiiva, sokeri ja noin 3 desiä jauhoja ja vellimäisen seoksen annetaan kuplia lämpimässä paikassa noin vartin verran. Loput ainekset lisätään ja vaivataan taikinaksi. Sen jälkeen sämpylät kohtotetaan leivottuna ennen paistoa.

Lämmin keitto maistuu erityisen hyvältä ulkoilun jälkeen. © Tiina Rantanen

Paahdettu porkkana-kookos-tahinikeitto

4-6 annosta

vegaaninen, gluteeniton

Valmistusaika: noin 40 minuuttia

1 kg porkkanoita

200 g palsternakkaa

2 (200 g) sipulia

3 valkosipulinkynttä

1 punainen chili ( tai 1/2 tl chilihiutaleita)

1/2 dl öljyä

1/2 tl suolaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi

8 dl kasvilientä (fondista)

1 tl (keltaista) currytahnaa

2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa

2 1/2 dl kookosmaitoa tai -kermaa

  1. Kuori juurekset ja sipulit, lohko ne muutaman sentin paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja poista chilistä siemenet.  Mittaa kulhoon öljy ja mausta se suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kaikki kasvikset öljyssä ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
  2. Kiehauta kasvisliemi ja currytahna.
  3. Pane paahdetut kasvikset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen, lisää tahini ja pari desiä kasvislientä, käytä konetta kunnes seos on tasaista. Lusikoi soseutetut kasvikset kattilaan lopun kasvisliemen joukkoon ja sekoita. Lisää kookosmaito ja kuumenna keitto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Tarjoa keitto paahdetun sipulirouheen tai siemensekoituksen kanssa. Keitto on kokonainen ateria vastaleivottujen sämpylöiden kanssa.
Ruisvehnäsämpylöihin on käytetty ruisleipäaineksia, joissa on mukana taikinajuurta.

Ruisvehnäsämpylät juurimenetelmällä

12 sämpylää

laktoositon, vegaaninen

Valmistusaika: noin tunti

5 dl lämmintä vettä (42 asteista)

3 dl ruisleipäaineksia (mukana taikinajuurta)

1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa

1 rkl siirappia tai hunajaa

Lisäksi

1 tl suolaa

1/2 dl öljyä

noin 8 dl vehnäjauhoja

  1. Mittaa 42-asteinen vesi leivontakulhoon, lisää siirappi tai hunaja (Jos käytät hunajaa, ohje ei ole vegaaninen!). Vispaa veteen ruisleipäainekset, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Jos käytät tuoretta hiivaa käytä 38-asteista vettä ja liuota hiiva veteen ennen jauhojen lisäämistä. Anna taikinajuuren kuplia peitettynä lämpimässä paikassa tai vesihauteessa 15-20 minuuttia.
  2.  Lisää kuplivaana taikinajuureen suola, öljy ja vehnäjauhot vähitellen vaivaten. Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
  3. Nosta taikina jauhotettulle leivinpöydälle ja jaa se 12 osaan. Pyöritä sämpylöiksi. Kasta jokainen sämpylä vehnäjauhoon, niin saat kauniin pinnan. Kohota lämpimässä paikassa, leivinliinalla peitettynä 15-20 minuuttia. Tee sämpylöiden pintaan  koristeviilto sahalaitaisella veitsellä.
  4.  Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa  12-14 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoa tuoreina keiton kanssa.

Talvisin soppaterveisin

Blonditiina

Lue myös

Blondin paahdettu paprikakeitto

Korvapuustit juurimenetelmällä

Korvapuusti on klassikko, joka maistuu niin kahvin kuin maidon kanssa. © Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdettu sosekeitto on talvista kasvisruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *