Himahella

Parsa on varma kevään merkki

© Tiina Rantanen

Parsakausi käynnistyy meilläkin keskieurooppalaiseen tapaan huhtikuussa, jolloin parsat ilmestyvät niin markettien vihannestiskeille kuin ravintoloiden ruokalistoille parsaviikkojen muodossa.

Pääsiäissafkoista siirrytään siis sujuvasti parsaherkkuihin. Suurin osa Suomessa myytävästä parsasta on kotoisin Hollannista ja Saksasta, mutta sitä voi kasvattaa myös Suomessa. Media ja blogit ovat parhaillaan pullollaan parsaohjeita, vaikka suomalainen lähiparsa saapuukin kauppoihin vasta toukokuussa.

Parsaa sunnuntaibrunssilla: Keitettyä parsaa, uppomuna, ilmakuivattua kinkkua ja hollandaise-kastike. Kyytipoikna riesling-kuohuvaa. 

Parsa tunnettiin ja antiikin aikoina

Parsa on erittäin vanha ravinnossa käytetty kasvis. Egyptiläiset tunsivat kasvin jo 5000 vuotta sitten. Sitä on aikojen saatossa käytetty myös lääkekasvina, sillä se poistaa kehosta tehokkaasti nesteitä ja tekee hyvää munuaisille.

Parsaa on saatavana valkoisena, vihreänä tai myös kärjiltään violettina. Viljelytapa vaikuttaa parsan väriin. Vihreä parsa kasvaa valossa, valkoinen parsa mullan alle peiteltynä. Violettia väriä parsa saa, kun nupun annetaan nousta vähän esiin maasta. Valkoinen parsa mullataan sen aloittaessa kasvun keväällä. Parsat korjataan leikkaamalla, kun niiden kärjet ovat kasvaneet mullan pintaan asti. Vihreä parsa korjataan juuri ennen nuppujen aukeamista, jolloin maku on parhaimmillaan.

Parsa on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Parsa on kasvikunnan paras foolihapon lähde. Lisäksi parsassa on muita B-ryhmän vitamiineja, K-vitamiinia, C-vitamiinia ja A-vitamiineihin kuuluvaa beetakaroteenia. Parsasta saa myös kaliumia ja ravintokuituja.

Parsa on myös varsin vähäkalorinen ruoka-aine, sillä 100 grammassa parsaa on vain 26 kilokaloria. Parsa ei myöskään sisällä rasvaa tai kolesterolia.

Vihreää parsaa ja minttua
© Tiina Ratntanen

Toiset pitävät valkoisesta, toiset vihreästä parsasta

Maultaan parsa on hienostunutta ja mietoa. Vihreä parsa on hieman valkoista voimakkaampaa. Valkoisessa parsassa on hienostunut, lievä karvaus, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreästä parsasta taas tunnistaa nuoren herneenpalon aromia. Parsa jakaa mielipiteitä, toiset pitävät enemmän valkoisesta, toiset taas vihreästä parsasta.

Yksinkertaisimmillaan parsa nautitaan juuri keitettynä, voisulan kera. Myös parsaa hollandaise-kastikkeella on ikiaikainen klassikko. Italialaiset lorottavat päälle neitsytöljyä ja raastavat seuraksi parmesaania. Oma perusannokseni on valkoista parsaa sitruunankuorella maustetulla voisulalla ja parmesaaniraasteella tarjottuna. Herkullisuuden astetta voi lisätä vielä ohuella siivulla ilmakuivattua kinkkua Keitettyä parsaa ja sitruunavoisulaa  -ohje on vain klikkauksen takana.

Vihreän parsan nautin mieluiten grillattuna tai kylmänä viinietikkakastikkeella maustettuna. Viinietikkakastikkeen maustan karkealla dijoninsinapilla.

© Tiina Rantanen

 Miten parsa käsitellään?

Parsan käsittelyssä on omat jipponsa. Vilkaise videolta, miten parsaa säilytetään, miten se kuoritaan ja keitetään.

Parsa on monipuolinen kasvis

Parsa maistuu myös keittona, risoton osana tai leivottuna quiche-tyyppiseen piirakkaan. Lauantaina päätin valmistaa lounaakseni parsarisottoa. Sitruunainen parsarisotto maustettiin lemon curdilla eli sitruunatahnalla. Päälle ripotellaan parmesaanin sijaan granaattiomenan siemeniä.

Himahellan keväinen parsarisotto

Sitruunainen parsarisotto

1/2 dl risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio)
1 sitruunan tai 2 limetin raastettu kuori
2 salottisipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 l kasvis- tai kanalientä (fondista)
500 gvihreää parsaa
suolaa ja mustapippuria
2 rkl Lemon curd -tahnaa
Koristeeksi
1 granaattiomena

 1. Pese (luomu)sitrukset hyvin kuumalla vedellä. Kuivaa ja raasta kuoret. Käytä vain kuoren keltaista osaa, sillä valkoinen on kitkerää. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet

2.  Paloittele parsat ja ryöppää niitä muutama minuutti kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Valuta.

3. Kuumenna kasvis- tai kanaliemi kiehuvaksi.

4. Kuullota sitrus- ja sipulisilput voissa, lisää riisi ja jatka hetki kuullottamista. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Anna edellisen nestemäärän imeytyä ennen seuraavan lisäämistä. Sekoita säännöllisesti. Kun risotto on sopivan al dente, lisää parsapalat ja viimeistele maku lemon curd -tahnalla, suolalla ja pippurilla.

5. Halkaise granaattiomena ja koputtele siemenet risottoannoksen päälle kuten parmesaaniraaste. Tarjoa heti. Risoton tulisi olla löysää.

Parsaa ja marinoituja munia

Ja vihreän parsan kanssa maistuu mainiolta myös Momofukun marinoidut munat, josta on kehkeytyi pari vuotta sitten aikamoinen somehitti.  Lue lisää noista soijamarinoiduista munista täältä.

Parsaa ja Momofuku-munia
© Tiina Rantanen

Saatat hämmästyä parsa-aterian jälkeen

Parsa-aterian nauttimisen voi havaita jo seuraavalla vessakäynnillä. Parsan syöminen saa virtsan haisemaan voimakkaalle, kun monilla ihmisillä virtsaan erittyy vahvatuoksuisia rikkipitoisia hajoamistuotteita. Parsa tekee myös miehen sperman pahanmakuiseksi, mutta parsan foolihappo parantaa sen laatua, ja lisää seksiviettiä.

Mitä juomaksi parsan kanssa?

Parsaa ei perinteisesti pidetä viinin bestiksenä, eikä se punaviinien seurassa viihdykään. Valkoviinien joukosta löytyy monia hyvia kumppaneita.  Keitetylle parsalle käyvät ennen kaikkea vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, joiden raikkaus ja aromikkuus kantaa ruoan parina. Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistetut viinit ovat klassisia parsaviinejä, mutta myös rieslingit toimivat mainiosti. Eikä voikastikkeen kanssa tarjottu tammittamaton chardonnaykaan ole huono valinta. Monet valitsevat alsacelaisen valkoviinin Ranskasta. Alsacen viineistä rieslingin lisäksi parsan kaveriksi sopivat pinot blanc, pinot gris ja muscat.

Grillatun vihreän parsan kaveri puolestaan on kuiva roseeviini.

Oluen ystävä voi nauttia parsansa vaaleiden oluiden kanssa ja valita lasiinsa  lageriin, pilsiin tai vehnäolueen.

Gustave Lorenz Sylvaner Réserve 2015, 10,48 e, on hyvä valinta silloin kun lautasella on parsan ja kalan yhdistelmää. Se sopii myös risoton kaveriksi.

Gustave Lorenz Evidence Pinot Blanc Biologique 2015, 14, 99 e, sopii taas suolaisille piiraille, vaikkapa parsasta tehdyn quichen kanssa nautittavaksi. Kokeile vaikkapa salaatin kanssa, jossa on savukalaa ja parsaa. Tämä viini on tilausvalikoiman tuote.

Gustave Lorenz parsaviinit
© Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsa on varma kevään merkki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *