Himahella

Pizzaa alsacelaiseen tapaan (Flammenküche eli tarte flambée)

 

© Tiina Rantanen

Flammenküche eli ranskalaisittain tarte flambée on ruokatervehdys Ranskan Alsacesta, jossa olen vieraillut useita kertoja. Alueen värikkään historian ansiosta siellä yhdistyvät mielestäni Ranskan ja Saksan parhaimmat puolet: ranskalaiseen tapaan hyvä ruoka ja loistavat viinit sekä saksalainen siisteys ja jämptiys. Paikallinen herkku, liekkikakku, on pizza, johon syntyy himo!

Tunnustan häpeämättäni olevani suuri pizzan ystävä. Pizzan tuoksu saa aina aikaan syljenerityksen suussani, vaikka olisin nauttinut kahdeksan ruokalajin illallisen puoli tuntia aikaisemmin. Enkä varmasti ole addiktioni kanssa ainoa. Eikä ”pizza” ole Italian yksinoikeus, Kataloniassa syödään tapaksena coca-piirasta ja Provencessa pissaladièrea.

Perinteisessä tarte flambéessa on kinkkua ja sipulia. (Kuva: Timo Viljakainen) © Tiina Rantanen

Alsacen oma pizza on tarte flambée eli flammeküeche. Siinä hyvin ohueksi kaulitun pizzapohjan päälle levitetään ensin ranskankermaa ja sitten erilaisia aineksia mielialan mukaan. Klassikko tarte flambéessa on kuullotettua sipulia ja kinkkua. Aloituskuvan tarte flambée suorastaan vei kielen, siinä pohjan päälle oli ranskankerman lisäksi ladottu viinirypäleitä, vuohenjuustoa ja saksanpähkinöitä. Aivan upea rypäleiden sadonkorjuun aikainen pizzaelämys.

Tarte flambee etanoilla

Alsacelaiset käyttävät pizzaansa luonnollisesti myös etanoita.

Stenz-Buecherin viinitalossa puulla lämmitetyt tarte flambée -uunit hehkuivat koko illan ja tilaisuuden pizzakioskille oli koko ajan jono. Maistoin kolmea erilaista versiota: täällä täytteiden pääraaka-aineena käytettiin lohta, kinkkua ja etanoita. Vegeversiossa oli kirsikkatomaatteja. Juustoa liekkitortuissa ei välttämättä käytetty, yhdessä paistamassani sitä taisi olla hyvin maltillisesti. Kypsän tarte flambéen päälle lusikoitiin joko hieman pestokastiketta tai heitettiin kourallinen rucolaa. Ja koska herkku on tarkoitus nauttia tulikuumana, se jaettiin sektoreihin ja tarjoiltiin pikkupaloina kahdeksalle nälkäiselle. Ja kun yksi loppui, uusi oli jo tullut uunista.

Palanpainikkeeksi paikalliset suosittelivat alsacelaisia silvaner-, pinot blanc- tai riesling-valkoviinejä. Ja taas tuli todistettua, että paikallinen ruoka ja viini toimivat loistavasti yhdessä. Alkon valikoimasta voi kokeilla vaikka seuraavia edullisemmasta päästä olevia valkoviinejä:

gustave lorentz sylvaner

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2016, 10,90 e

 

gisselbrecht riesling

Gisselbrecht Riesling Tradition 2016, 12,28 e

Leivinuunissa tarte flambée onnistuu mainiosti, mutta koti- tai pihakeittiössä sen voi valmistaa grillissä. Grillipizza on meilläkin ollut muutamia vuosia kova juttu, mutta pizzasta voi tehdä alsacelaisen version, ranskalaisten pizza biancon.  Jos omistat pizzakiven käytä ihmeessä sitä, sillä silloin pohjasta tulee rapea.

© Tiina Rantanen

Ohje: Liekkitorttu (Flammenküche) vuohenjuustolla ja viinirypäleillä

Kielenvieviä pizzahetkiä  ranskalaiseen  tapaan toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pizzaa alsacelaiseen tapaan (Flammenküche eli tarte flambée)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *