Himahella

Ravintolahyppelyä Kaartinkaupungissa

kaarti_posse

Kaartin 6 – Toinen kattaus on helsinkiläisravintoloiden kulinaarikierros Kaartinkaupungissa. Ravintolahyppely järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2016 ja tapahtuma oli silloin huippusuosittu. Nyt lokakuun viimeisellä viikolla on toisen kattauksen vuoro ja liput tapahtumaan menivät kuin kuumille kiville.

kaarti_munatoti

Ragussa toivotettiin tervetulleeksi lämpmällä munatotilla.

Kuus raflaa, kuus safkaa ja kuus juomaa

Kierroksen ideana on, että ruokailijat pääsevät syömään ja juomaan rakkaudella tehtyjä herkkuja kuudessa huippuravintolassa. Kuutonen järjestetään neljänä perättäisenä iltana, jonka aikana 30 hengen kulinaristilaumat vaeltavat ravintolasta toiseen Kaartinkaupungin illassa. Syksyn kattauksessa mukana ovat Ragú, Juuri, Spis, EMO, Pastis ja uusimpana tulokkaana huhtikuussa ovensa avannut Vinkkeli.  Aikaa kierrokseen hujahti miltei viisi tuntia.

Kuutosen hinta on ruokailijalle 100 euroa. Se ei tunnu kohtuuttomalta, sillä euromäärällä saa opastetutun kierroksen sekä kuuden ruokalajin menun juomineen. Oikeastaan seitsemän, sillä viimeisessä ravintolassa tarjottiin hyppelijöille myös jälkiruoka.

kaarti_antti

Antti Asujamaa sukkuloi illan aikana pöydästä toiseen ja oli kierroksen ehtoisa isäntä.

Aloitimme Kaartin kuutosen Ragústa ja isäntänämme toimi ravintoloitsija Antti Asujamaa. Miehellä oli homma hallussa ja aikataulu näpeissä. Meno kierroksella oli rennon letkeä.

“Kaartinkaupungin ravintoloiden kesken on hyvä pössis. Tunnemme kaikki toisemme ja haluamme tehdä jotakin kimpassa”, Antti Asujamaa kertoo istahtaessaan pöytäämme. ” Tässä ei ole kyse ei ole mistään ravintoloiden välisestä kilpailusta, vaan hyvästä, yhteisöllisestä meiningistä. ”

Kuutosen kierroksen saattoi aloittaa mistä tahansa mukana olevasta ravintolasta, mutta lipun ostopaikka määritti aloituspaikan.  Kyseisen ravintolan  isäntä johdatti koko illallisporukan ravintolasta toiseen. Välimatkat ravintoloiden välillä ovat muutamasta metristä pariin sataan metriin.

kaarti_-ankka

Ragússa tarjotun ankkaragun purkista pöllähti kunnon sauvupilvi.  Annos tarjottiin ankkamakkaran ja sinappipolentan kanssa.  

Jokaisessa ravintolassa syötiin järjestyksestä riippumatta sama ruoka. Meidän poppoomme ei todellakaan noudattanut ruokailujärjestyksessä mitään etikettisääntöjä, vaan kierroksen edetessä söimme Ragussa ja Pastiksessa ensimmäisenä tuhdimmat liharuoat ja siiryimme sitten Juuren ja Emon kasvisruokien ja Spisin kala-annoksen ääreen. Viimeisellä etapilla Vinkkelissä taas nautittiin herkullinen häränhäntäliemi, joka olisi sopinut mainiosti kierroksen alkuruoaksi. Ja alkuruoan jälkeen Vinkkeli tarjosi myös jälkkärin, joten kierros päättyi makeasti.

kaarti_juuri

Juuren vegeannos sisälsi mm. Gobbas Gårdin härkäpapuja, mannasuurimoita, kahvipapuvaahtoa ja haudutettuja herneitä.

Ruoka-annoksen lisäksi jokainen ravintola oli valinnut omalle ruoalle siihen sopivan ja ravintolan tyyliä kuvastavan juoman. Meille tarjottiin mm. pienpanimo-olutta, Loiresta kotoisin olevaa Crémanttia sekä Sauvignon Blanc -rypäleestä tehtyä naturaaliviiniä. Koska olin liikkeellä autolla, kiitän myös ravintoloiden alkoholitonta juomatarjontaa. Kun muut nauttivat viineistä, lasissani kuohui illan aikana myös mummon mehukellarin mieleen tuova herukkacocktailia kuin seljankukkamehua.

kaarti_pastis

Pastis tarjosi vuorollaan karitsansydäntä, itse idätettyä tempehiä ja sienivaahtoa.

Kaartin 6 – Toinen kattaus on loppuunmyyty ja vetelee muutenkin jo viimeisiään, mutta uutta kierrosta suunnitellaan kevääksi 2017. Kannattaa seurata aihetta Facebookissa ja toimia heti kun ajankohta on lyöty lukkoon. Nopeat nimittäin syövät hitaat.

kaarti_spies

Spis tarjosi turskaa, jonka kaverina oli punajuurikaviaari, jossa oli perunahelmiä. Annoksen aateloi ruskea tillikastike.

Miten ravintolahyppely toimi tapahtumana?

Mielestäni kierros on herkullinen ja uudenlainen tapa tutustua ravintoloihin ja niiden tarjontaan. Kuusi kuppilaa siis yhdellä iskulla. Lisäksi pöytäseurue vaihtui joka kerta kuin pikadeiteillä konsanaan. Oli hauska seurustella uusien, vaihtuvien ihmisten kanssa illan aikana. Ja mistäpä muusta pöydissä puhuttiin kuin ruoasta.

kaarti_emonikkuna

Emo tarjosi muikunmädillä aateloitua maa-artisokkaa kolmella eri tavalla. 

Kierroksen tasaisuudesta kertoo se, että ns. lempiannokset jakaantuivat eri ravintoloiden kesken. Yksi tykkäsi vegestä, toinen ankasta ja kolmas olisi nuollut kalan kastikkeet lautaselta. Mielestäni se oli erittäin hyvä signaali toimivasta konseptista. Omat suosikkini  rundilla olivat Ragún ankkaragu sekä Vinkkelin muheva häränhäntäliemi, joka tarjottiin revityn häränlihan kanssa. Mitä upeinta syysruokaa!  Toisaalta Emon muikunmädillä aateloidun maa-artisokka-annoksen ”keittoa” olisi voinut lusikoida sitäkin vaikka ämpärillisen.

Kaartin kuutonen oli hauska kokemus, mutta ehkä samankaltaisen tai vähän pienimuotoisemman hyppelyn voisi toteuttaa ihan omatoimisesti. Tilaisi samaksi illaksi pöydän kolmesta lähekkäisestä ravintolasta. Alkupalan voisi syödä klo 18 ensimmäisessä paikassa, pääruoan klo 19.30 seuraavassa ja jälkkärin kello 21 viimeisessä raflassa. Mitäköhän ravintoloitsijat tällaisesta tuumisivat? Toimisiko yhteishenki yhtä smoothisti kuin Kaartin kuutosen kohdalla? Ehkä kierros kannattaisi ajoittaa alkuviikkoon, jolloin pöytien saaminen suosituista ravintoloista saattaa olla helpompaa.

kaarti_jalkiruoka

Vinkkelin tarjoama jälkiruoka oli savariini, joka oli aateloitu calvadoksella, kardemummamoussella ja omenoilla.

Terkuin Blonditiina

Lue lisää Kaartinkaupungin ravintoloista:

Ravintoa Ragú – enemmän duoo kuin sooloo

Ravintola Vinkkeli – klassikko jo syntyessään?


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ravintolahyppelyä Kaartinkaupungissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.