Himahella

Ruokailmiöt 2019 - Suomi fleksaa, häätää hävikkiä ja syö perunaa

K-ryhmän tutkimuksen mukaan peruna on Ruokailmiö 2019. © Tiina Rantanen

”Ruoka kiinnostaa ja puhuttaa laajalti.  Tämän vuoden ja erityisesti syksyn isoimpia puheenaiheita ovat olleet ruoan vastuullisuuteen liittyvät näkökulmat kuten suomalaisen ruoan tulevaisuus sekä ruoan ja elintarvikkeiden vaikutukset ilmastonmuutokseen. Nämä teemat näkyvät myös raportin tuloksissa selvästi”, kirjoittaa tavarakaupan johtaja Harri Hovi Ruokailmiöt  2019 -raportin esipuheessa. Linkki raporttiin löytyy täältä.

Hyvinvointiin tähtäävät ruoat ja ihmisten halu tietää, mistä ruoka tulee, näkyvät yhä enemmän ruokavalinnoissa. Tiedostava kuluttaminen vaikuttaa K-ryhmän teettämän raportin mukaan 55 prosentilla kuluttajista. Ilmiö on kasvussa, kun sitä verrataan vuonna 2017 tehtyyn vastaavaan tutkimukseen.

Blonditiinan yrttiviljelmä
© Tiina Rantanen

Mitä löytyy ostoskorista 2019?

Kuluttajilta myös kysyttiin, mitä tuotteita, raaka-aineita ja ruokaan liittyviä palveluita he uskovat käyttävänsä ensi vuonna enemmän. Laajalta listalta nousivat kärkeen valmiiksi perattu kalatiskin kala sekä marjat. Alla olevalla TOP 11 -istalla lihavoidut ovat listatulokkaita. Viime kerran viidennellä sijalla ollutta avokadoa ei TOP 10 -listalla nyt näy. Samoin on käynyt viime kerran nelossijalla olleelle ja paljon hypetetylle nyhtökauralle.

  1. Valmiiksi perattu ja fileoitu kala kalatiskiltä
  2. Marjat (tuoreet ja pakasteet)
  3. Tuoreet yrtit
  4. Metsäsienet
  5. Peruna
  6. Siemenet, pähkinät
  7. Bataatti
  8. Kotimainen superruoka
  9. Ympäristöystävällisesti kasvatettu, sydänmerkitty kala (Benella-lohi)
  10. Pitkään kypsytettävät lihat (kuten kassler)
  11. Kauramaito ja kauramaidosta tehdyt tuotteet
© Tiina Rantanen

Kiinnostavat reseptit ja ruoat

Tunteisiin vetoavista ruokailmiöistä yksilöllisyyttä korostava ruokahifstely näyttäisi kasvavan eniten vuonna 2019.  Omaan ruoanlaittoon haetaan ideoita ammattilaisilta, ja  tarinat tuotteiden takana kiinnostavat kuluttajia. Uudet maailman maut innostavat suomalaisia, mutta halukkuus ruokaseikkailuihin on pysynyt maltillisena.  Ruoasta haetaan yhä enemmän yhteisöllisyyttä,  samoin kuin kokemuksellisuutta. Kiinostavien reseptien ja ruokien lista näyttää tältä:

1. Pataruoat

2. Sesongin mukaiset ruoat

3. Välimeren ruoat

4. Keitot

5. Riistaruoat

6. Thaimaalainen keittiö

7. Heti grillattavat kasvikset ja hedelmät

8. Moredinoidut perinneruoat

9. Street Food

10. Meksikolaiset ruoat

Härkäpapu on hyvin proteiinipitoinen kasvis.
© Tiina Rantanen

Arjen hyvinvointi on ihmisille tärkeää

Arjen hyvinvointi nojaa vahvasti yleisiin terveellisyys- ja hyvinvointikäsityksiin kuten ravintoympyrän mukaiseen ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapohin. Se on jo vakiintunut ilmiö. Jo vuonna 2017 kärkisijoilla näkyivät omaan hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten kasvisten lisääminen ruokavalioon sekä vatsan ja suoliston hyvinvointia tukevat ruoat. Vastaajista 47 % sanoo edistävänsä aktiivisesti hyvinvointiaan ruokavalinnoilla ja lähes yhtä moni, 42 % vastaajista, kertoo panostavansa parempaan arkiruokaan.

Kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista syö silloin tällöin kasviruokaa ja korvaa lihaa ja kalaa kasviksilla. Tämä fleksaamiseksi nimetty ilmiö on kasvattunut suosiotaan viime vuosina.  Vain pieni osa suomalaisista sanoo olevansa puhtaasti kasvissyöjiä (2 %) tai vegaaneja (1 %) . Lihaa korvaavien proteiinituotteiden käytön arvioidaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna. Tämän uskotaan näkyvän erityisesti härkäpapu- ja hernepohjaisten tuotteiden kulutuksen kasvuna. Myös kauramaito ja siitä valmistetut tuotteet kiinnostavat entistä enemmän. 

Ensi vuonna selkeitä nousijoita ruokaan liittyvinä uusina palveluina ja tapoina ovat ympäristönäkökohtiin liittyvät asiat. Niitä ovat ruokahävikin minimointi ja muovituotteiden käytön välttäminen. Puolet vastaajista haluaa vähentää ruokahävikkiä ja miltei saman verran suosii raportin mukaan lähiruokaa.

Lue lisää:

Fleksaus on nyt kuumin ravitsemustrendi

Asuuko jääkaapissasi hävikki? Häädä se!

Kuluttaja toivoo reilua kauppaa

Valmius maksaa ruoasta enemmän kasvaa myös. Jos tuottaja saisi paremman hinnan kuin nyt, niin lähes 80 prosenttia suomalaisista hyväksyisi kalliimman hinnan. 

Ruokailmiöterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokailmiöt 2019 - Suomi fleksaa, häätää hävikkiä ja syö perunaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *