Himahella

Sanna Mansikkamäki: Muna on nyt kaikkien huulilla

Otsikon sitaattiin Ilta-Sanomien ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki päätti tervetuliaispuheensa juuri sopivasti pääsiäisen alla ilmestyneen  Muna – Herkulliset ohjeet kananmunasta -keittokirjan julkistamistilaisuudessa. Sanna uskoo vahvasti, että meneillään on munavallankumous ja on luvannut tehdä kaikkensa sen edistämiseksi.

Perjantaina 7. huhtikuuta helsinkiläiseen ravintola Löylyyn oli kokoontunut ennätysmäärä median edustajia ja yhteistyökumppaneita uuden Muna-keittokirjan julkistamistilaisuuteen. Varsinainen juhlinnan kohde, Muna-keittokirja, saapui uunilämpimänä paikalle vasta puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua. Se piti siis vanhempansa, Sanna Mansikkamäen ja valokuvaaja Pia Inbergin  jännityksessä ihan kalkkiviivoille asti. Mutta lepo vaan, lähes raamatun kokoinen kirja näyttää tosi hyvältä ja tuoksuu vahvasti tuoreelta painomusteelta!

Munasta on moneksi

”Ilmaston kannalta kananmuna on eläinperäisistä proteiinlähteistä vähiten kuormittava vaihtoehto. Teen ekologisesti kestävän valinnan suosimalla lähellä tuottettua ja mahdollisimman lyhyen matkan tehnyttä ruokaa ja tuen paikallisyritystä. Ne ovat minulle lähiruokaa, tiedän mistä ne tulevat ja millaisissa oloissa kanat elävät. Samalla varmistun siitä, että munan munineet kanat ovat saaneet GMO-vappata rehua ilman synteettisiä rehuaineosia sekä saaneet halutessaan juoksennella ulkona, kuopia maata ja elää muutenkin kanoille tyypillistä elämää, ” Mansikkamäki kirjoittaa esipuheessaan.

”Kirjassa herätän eloon vanhat unohdetut ohjeet ja annan uusia ideoita. Unohda nyt suurustaminen jauhoilla tai leivinjauheen käyttö. Keltuainen suurustaa, tuo ruokiin rikkaamman ja täyteläisemmän maun , ja valkuainen kuohkeuttaa. Kananmunalla voi tehdä keittiössä pikkaisen parempaa”, Mansikkamäki jatkaa.

Näihin sitaatteihin mielestäni tiivistyy munakirjan koko filosofia.  Erityisesti minua ilahdutti kirjan loppuosassa oleva tietopaketti kananmunasta. Sponsorit ovat kirjassa ja sen markkinoinnissa vahvasti läsnä, mutta se on nykyisin ajan henki. Sisältömarkkinointi on tärkeä osa sisältöä.

© Tiina Rantanen

Kelmuvinkin avulla uppomuna onnistuu aina

Koska Muna-kirjan lisäksi saimme tilaisuudesta kokeiltavaksemme Mäntymäen Luomutilan kananmunia, innostuin kokkailemaan pääsiäistä edeltävänä lauantaina munaruokia, jotka sopivat mielestäni pääsiäiseen. Niinpä teinkin uppomunia kirjassa olevan kelmuvinkin avulla. (Asiat ovat ilmassa, sama vinkki on Tomi Björckin uudessa Australia-keittokirjassa.) Eräs asia kelmuvinkkiä käyttäessä tulee muistaa, jota kirjassa ei kerrottu. Suomalaiset tuorekelmut kestävät vain 100 asteen lämpötilaa. Eli kelmua käytettäessä veden tulee vain poreilla!

Sannan vinkki menee näin:

© Tiina Rantanen

”Kelmuvinkki!

Jos munat eivät ole aivan tuoreita, niistä on hankala tehdä uppomunia. Kelmun avulla saat helposti uppomunia myös vähän vanhemmista munista,

  1. Vuoraa kahvimukin sisus kelmulla jättäen keskelle kuoppa, ja nosta kelmun reunat ylös.
  2. Riko kuoppaan muna ja nostele kelmut reunat kiinni tiiviisti. Keitä kattilassa vettä ja upota kelmupussi kattilaan jättäen reunat kannen alle. Näin pussi pysyy paikallaan.
  3. Anna kiehua noin kolme minuuttia ja nosta pussukka pois kiehuvasta vedestä. Avaa pussukka ja nosta kelmupussissa kypsynyt muna tarjolle.
  4. Kelmuvinkin hyviä puolia on se, että kelmuun voi laittaa jo valmiiksi makuaineita. Pohjalle voi pirskotella vähän maustettua öljyä tai sinne voi ripotella chilirouhetta tai yrttejä tai raastaa vähän juustoraastetta. ”

Ohje toimii ja enpä enää tiedä miksi tekisin uppomunan jotenkin toisin. Tällä tavalla saa takuuvarmasti kauniin lopputuloksen.

© Tiina Rantanen

Pääsiäiseen sopiva aamiais- tai brunssitarjottava olisi Eggs Benedict tai tai Eggs Florentine. Ensiksimainittu tarjotaan briossisämpylän, kinkku- tai pekonisiivun ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Egss Florentinessa uppomuna ja sämpylä saavat kaverikseen höyrytettyä pinaattia ja hollandaise- tai Mornay-kastikkeen (juustolla aateloitu valkokastike). Koska minä en koskaan ihan pysy toisen tekemässä käsikirjoituksessa, oma versioni syntyi jääkaapissa olevista aineksista. Leivoin itse kevyt briossisämpylät New York Timesin tapaan, käyttäen tällä kertaa niihin myös 3 dl sämpyläjauhoja. Briossi-ohje löytyy myös Muna-kirjasta, mutta omassa ohjeessani on 100 g vähemmän rasvaa, joten äänestin sitä. Rasvaahan tuohon brunssiruokaan tulee rutkasti jo voikastikkeesta. Tällä kertaa mentiin oikotietä onnelaan ja uppomuna sai seurakseen valmista chilibearnaisea. Vihreyttä edusti tammenlehväsalaatti ja muutama höyrytetty parsannuppu. Olipa herkku!

Kiinalaiset teemunat

Pääsiäiseen sopivat myös kiinalaiset teemunat tai soijamarinoidut munat. Momofoku-munathan olivat pääsiäisen 2016 iso somehitti.

© Tiina Rantanen

Kiinalaisissa teemunissa musta tee muodostaa marmorikuvion rikotun munan pintaan. Munia keitetään ensin teessä neljä minuuttia, kuori rikotaan pyörittämällä munia leikkuulautaa vasten ja sen jälkeen jatketaan keittämistä vielä neljä minuuttia. Munat jätetään jäähtymään teehen kuudeksi tunniksi. Kokeilin ohjetta ja mietin munien keittoaikaa. Päätin toimia oman pääni mukaan. Keitin munia neljä minuuttia, rikoin kuoret ja panin munat takaisin kiehuvaan teehen yhdeksi minuutiksi. Sitten nostin kattilan pois liedeltä. Epäilin nimittäin, että muna saa keltuaisen ympärille suruhunnun jäähtyessään kiehuvassa vedessä.  Kuvassa näkyy millainen pinta muniin tuli, kun ne jäähtyivät 12 tuntia mustassa teessä. Paras kuviointi lähti munan kalvon mukanan roskikseen. Kuvan kaltaisen keltuaisen muniin saa siis keittämällä niitä 4+1 minuuttia.

Kirjan mukaan munat säilyvät viileässä noin kolme vuorokautta ja niitä voi nauttia sellaisenaan salaateissa, aasialaisten nuudelikeittojen kanssa tai pilkottuna aasialaisessa nuudeliruoissa.

© Tiina Rantanen

Jälkiruoaksi Brita-kakku

 Pääsiäisen jälkiruoaksi valitsisin kirjasta Mäntymäen Luomutilan Brita-kakun (Sponsorin ääni kuuluu taas, toim. huom.)

”Brita-kakku valmistuu nopeasti, se on helppo tehdä, ja kaiken lisäksi se on myös gluteeniton”, Mansikkamäki hehkuttaa ohjetta. Ja onhan Brita-kakku, tuo ruotsalaisten tai vaihtoehtoisesi italialaisten Pinocchio- torttuna tuntema klassikko lahja ruokamaailmalle.  Brita-kakkua tarjotaan suurlähetystöissämme edustusillallisilla Suomi100 -juhlavuoden jälkiruokana. Eli hyvin se siis suomalaiseen keittiöön ja makuun istuu.

Summa summarum: Kaiken kaikkiaan Muna-kirja on runsas ja herkullinen , lähes 400 ohjetta sisältävä munaraamattu. Kirja, josta jäi suuhun hyvä maku.  Hyvää duunia Sanna & Pia!

© Tiina Rantanen

Mansikkamäki, Inberg: Muna – Herkulliset ohjeet kananmunasta, Readme 2017.

Hinta Adlibris-verkkokaupassa 23,90 e.

Munaterveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sanna Mansikkamäki: Muna on nyt kaikkien huulilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *