Savustettua ankkaa ja pinot noir -viiniä – terassin avajaiset

Ankka ja pinot noir -punaviini on klassinen viini-ruokaparitus. © Tiina Rantanen

Terassikausi on aika avata, kun lämpömittari  näyttää kesäisiä lukemia. Hotel Maman (eli kotini) terassikausi avattiin savustamalla ankan rintafileitä sähkösavustimessa ja maistamalla niitä kahden erilaisen pinot noir -punaviinin kanssa. Viinit valitsin Vanhasta ja Uudesta maailmasta. 

Savustettu ankanrinta

4-6 annosta

gluteeniton

2-4 ankan rintafileetä

1-2 dl Peking duck -maustekastiketta (Lee Kum Kee) tai hoisin-kastiketta

sormisuolaa

  1. Sulata ankkafileet hitaasti jääkaapissa. Pane ne marinadikastikkeeseen ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
  2. Tee ankan nahkaan veitsellä muutama viilto. Pane rintafileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahka saa hyvän värin. Ota nopeasti väri myös fileen toiselle puolelle.
  3. Paista irronneessa ankanrasvassa keitetyt uudet perunat ja viipaloidut herkkusienet, mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Pane ankanrinnat savustusuuniin elektronisen lämpömittarin kanssa ja säädä hälytys 60-63 asteeseen. Savusta rintafileitä kunnes mittari hälyttää. Siihen menee aikaa noin 15-20 minuuttia.
  5. Kääri ankanrinnat alumiinifolioon ja anna niiden vetäytyä 5-10 minuuttia ennen viipalointia.

Ankkaa savustettaessa on tärkeää käyttää lihalämpömittaria. © Tiina Rantanen

Lue myös :

Savusta sähköllä

Vielä ruusut eivät kuki, mutta kurtturuusuhillo on aivan uskomattoman hyvää savustetun ankan kanssa.  

Kurtturuusuhillo – kokeile vielä kun voit

Ruusunterälehtihillo maistuu myös juustojen ja riistaruokien lisäkkeenä. © Tiina Rantanen

Marokkolainen kvinoasalaatti

4 annosta

gluteeniton

2 dl kvinoaa ( tai kuskusia)

1/2 dl neitsytoliiviöljyä

½ (n. 1/2 dl) sitruunan mehu

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

1 – 1 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

½ tl suolaa

1 rkl silputtua minttua tai 1 tl kuivattua minttua

2 kevätsipulia

4 kuivattua, pehmeää viikunaa tai 1 dl rusinoita

10 kirsikkatomaattia

10 mustaa oliivia

1 dl suolattuja maapähkinöitä tai pähkinäsekoitusta

Kastike:

2 dl kreikkalaista jogurttia

1/4 tl piparkakkumaustetta tai 1/2 tl kanelia

1 rkl hunajaa

ripaus suolaa

  1. Huuhtele kvinoa siivilässä. Keitä se kypsäksi suolalla (1/4 tl) maustetussa vedessä (6 dl) 15 – 20 min. Tarkista keittoaika pakkauksesta.
  2. Valuta kvinoa siivilässä. Sekoita jäähtyneen kvinoan joukkoon öljy, sitruunamehu, kuoriraaste, persilja sekä mausteet.
  3. Hienonna sipuli. Viipaloi viikunat ja halkaise tomaatit. Yhdistä ainekset kvinoaseokseen.
  4. Mausta jogurtti piparkakkumausteella/kanelilla, hunajalla ja ripauksella sormisuolaa. Tarjoa salaatin kanssa.

Uuden maailman pinot noir on erinomainen valinta savustetulle ankalle. © Tiina Rantanen

Feta-mansikkasalaatti

4 annosta

gluteeniton

1 pussi (150 g) salaattisekoitusta (esim. Provence)

15 cm pala kurkkua

6-10 mansikkaa

1-2 kevätsipulia

200 g fetajuustoa

tuoretta basilikaa

Kastike:

neitsytoliiviöljyä

balsamiviinietikkaa

sormisuolaa

mustapippuria myllystä

  1. Kuutioi kurkku ja viipaloi mansikat ja kevätsipulit. Sekoita ainekset salaattisekoituksen joukkoon. Murentele feta salaatin päälle.
  2. Kaada oliiviöljyä ja pirskottele etikkaa salaattiannokselle vasta lautasella. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.

Alsacelainen pinot noir -viini on hintasa arvoinen panostus ankan kaverina.  Yhdistelmä sai hymyn kulinaristin huulille.

Viinivinkki

© Alko

Gustave Lorentz Évidence Pinot Noir 2017, 19,98 e

Ranskan Alsacesta kotoisin oleva pinot noir -punaviini on keskitäyteläinen, vähätanniininen, karpaloinen, vadelmainen ja marjainen. Upea Vanhan maailman valinta ankalle.

Spinyback Pinot Noir 2015, 13, 99 e

Uusiseelantilainen Pinot Noir -rypleistä valmistettu punaviini on keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kypsän karpaloinen, metsämansikkainen, kevyen mustikkainen ja yrttinen. Herkullinen Uuden maailman viiniparitus savustetulle ankalle.

Terassiterveisin

Blonditiina

 

Kommentit (1)

Täytyypä kokeilla ankkaa savustimen kautta! Hieman pisti silmään tuo sisälämpötila 60-63c. Eikö ole täysin kypsää ja ehkä kuivaa jo siinä lämpötilassa? Yksi kuva valmiin tuotoksen sisäpinnalta olisi tervetullut lisä näihin liharesepteihin. 🙂

Kommentoi juttua: Savustettua ankkaa ja pinot noir -viiniä – terassin avajaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X