Himahella

Syysherkkuja - porowallenbergeja ja kossukermakastiketta

 

© Tiina Rantanen

Marraskuussa alkaa syksyn suuri ruokajuhlakausi. Tätä kirjoittaessani pyhäinpäivä on juuri vietetty, isänpäivä on ovella ja varsinaiset Suomi 100 -karkelotkin jo mietinnässä. Kaupassa käydessäni totesin, että jouluherkut ovat vallanneet jo myyntitiskit. Ehkä aikaisemmin kuin koskaan ennen.

Blondikeittiössä on mietitty paljon tähän ruokasesonkiin sopivia reseptejä. Ideana on, että ruoat eivät ole monimutkaisia, mutta niissä maistuu kuitenkin suomalaiset maut ja  parhaimmillaan olevat raaka-aineet.

Blondikeittiön marrasmenyy

Marinoitu sipuli maustaa punajuurisalaatin © Tiina Rantanen

Talvinen punajuurijuustosalaatti

x

Porowallenbergit ja kossukermakastike

Juuressose

x

Mamman marjapiiras 2017

Porowallenbergit ovat klassikoohjeesta kehitetty ruoka, joka varmasti maistuu lihaa syöville  isille ja ainakin heidän aikuisille lapsilleen. Aluperäisestä ruotsalaisesta Wallenbergare -ohjeesta tässä blondiversiossa ei taida olla jäljellä kuin valmistustapa. Mutta tulipa kehitettyä herkullinen ohje, jolla voi juhlistaa paitsi isiä, myös Suomen juhlavuotta. Minä löysin porojauhelihaa ihan Citymarketin pakastealtaasta Pirkka-tuotemerkillä, joten raaka-aineitta luulisi löytyvän ainakin isommista marketeista.

Porowallenbergit ja kossukermakastike

neljä annosta

Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.

500 g jauhettua poronlihaa (tai hirveä tai peuraa)

4 kananmunan keltuaista

1 dl kuohukermaa

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl valkopippuria

¼ tl muskottipähkinää

¼ tl piparkakkumaustetta

2-3 dl korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää

Paistamiseen

voita

  1. Sekoita jauhettu poronliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää mausteet.
  2. Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
  3. Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
  4. Paista pihvit pannulla voissa. Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan

Kossukermakastike

1 dl maustettua kirkasta viinaa (Koskenkorva tai gin)

1 1/2 rkl hunajaa

3 dl kuohukermaa

2 rkl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio

1/4 tl mustapippuria

  1. Mittaa viina  paistinpannulle ja anna alkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
  2. Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa porowallenbergien kanssa.

Tarjoa wallenbergien ja kossukastikkeen kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.

Kun sydän sulaa suklaalle

Syksyyn sopivat myös suklaajälkiruoat, joten jos aterian päätöksenä maistuu piirakkaa paremmin suklaamousse, kokeile ohjetta, johon tarvitaan vain kahta ainetta: suklaata ja kermaa! Voit halutessasi maustaa moussen tilkalla konjakkia tai rommia, mutta alkoholioton versio syntyy 1/2 tl piparkakkumaustetta.

© Tiina Rantanen

Ohje: Kahden aineksen suklaamousse

© Alko

Viinivinkki:

Poron seuraksi sopii täyteläinen ja aromikas punaviini, esimerkiksi  chileläinen Tarapacá +Plus Organic Red Blend 2014, 15,98 euroa.

Porowallenbergin kaveriksi sopii myös lagerolut ja snapsi, tässä tapauksessa sama juoma kuin kastikeessa käytetty Koskenkorva Sata.

Herkullista juhlasesonkia toivottaa

Blonditiina

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syysherkkuja - porowallenbergeja ja kossukermakastiketta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *