Himahella

Teekutsut ruotsalaisella twistillä

Tänä vuonna trendikkäin glögi maistuu teeltä. Tätä mieltä ovat ainakin ruotsalaiset, jotka maustoivat Ruotsin suosituimman vuosikertaglögin, Blossan, Earl Grey -teellä.

Teetä ja Blossan teellä maustettua glögiä

Earl Grey -tee oli ensimmäinen maustettu tee, johon lapsuudessani tutustuin. Ja jos olen rehellinen, sen maku oli lapsen suussa omituinen. Mutta vuosien vieriessä minusta tuli tuon teen ystävä.

Tarinan mukaan brittiläinen pääministeri, jaarli Charles Grey (1764-1845) sai kiinalaiselta mandariinilta lahjaksi maustettua, mustaa teetä, johon hän ihastui ikihyviksi. Hän pyysi teetalo Twiningsia jäljittelemään tuota hienostuneesti tuoksuvaa, bergamotilla maustetua teetä.  Bergamotti (Citrus aurantium ssp. bergamia eli Citrus bergamia ) on pieni, päärynänmuotoinen sitrushedelmä, jota viljellään sen kuoresta saatavan eteerisen öljyn vuoksi. Kitkerän makuista ja sitrukselta tuoksuvaa öljyä käytettään pääsääntöisesti kosmetiikassa hajusteena, ei niinkään elintarviketeollisuudessa.

Richard Twiningin vuonna 1831 jaarlin ohjeella kehittämästä teesekoituksesta syntyi alkuperäinen Earl Grey -tee. Jaarlin mukaan nimetty juoma on yksi maailman suosituimpia teesekoituksia. Ja kyseinen innovaatio teki Charles Greystäkin miljonäärin.

Earl Greyssä pohjana on tavallisemmin musta assam-, ceylon- tai darjeelingtee. Valitulla teepohjalla on suuri vaikutus teen makuun. Nykyisin Twinings kertoo käyttävänsä sekoitukseensa kiinalaista Qimen-teetä, johon lisätään sitten ripaus bergamottiöljyä.

Glögiä teeaikaan

Olen postannut Himahellassa jo aikaisemmin brittiläisestä iltapäivätee-perinteestä. Iltapäivätee on mukava rituaali tavata ystäviä syksyisenä viikonloppuna, vaikkei britti olisikaan.

Tellä maustettua vuosikerta-Blossaa

 

Koska naapurimaassamme Ruotsissa on nautittu glögiä suurin piirtein samoista ajoista kun jaarli teensä kehitti, pistetään me nyt iltapäivätee- ja glögiperinne samaan pakettiin. Loka-marraskuussa voi  pidellä glöginmakuisia, höyryäviä teekutsuja vaikka joulu ei vielä olekaan ovella.

Teehetkeen voi keitellä joko alkoholitonta, joulumausteista Earl Grey -teetä tai sitten hankkia valmista, 15 prosenttia alkoholia sisältävää Blossa15 -glögiä pitkäripaisesta. Sesonkijuoma tulee Alkoihin lokakuun alussa  (Listauspäivä on 5.10.) ja maksaa 13,99 euroa pullolta. Tässä vuosikerrassa mustaan teehen sekoitetun glögin pohjana on käytetty espanjalaista muscat-viiniä, ranskalaista, hapokasta valkoviiniä sekä espanjalaista Mistela-jälkiruokaviiniä. Oikeanlaisen Earl Grey -vivahteen Blossa15 saa bergamotista, pomeranssista ja appelsiinista tehdystä mausteseoksesta.

Teetä ja teellä maustettuja muffineita

Mausteisilla teekutsuilla voi tarjota Earl Grey-muffineja, jotka pyöräytin Blossaa maistellessani ja sen käyttötapoja ideoidessani. Tai sitten perinteisesti skonsseja, kypsytettyjä juustoja ja vaikka kylmäsavulohella päällystettyjä paahtoleipiä. Glögi on parhaimmillaan lämmitettynä, mutta kyllä sen voi kylmänäkin nauttia vaikkapa juuston kanssa.

Mausteista teetä ja paljon sympatiaa syksyyn toivottaa,

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Teekutsut ruotsalaisella twistillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *