Valtakunnallinen sipuliviikko: Blonditiinan sipulipiirakka

 

Sipulipiirakka maistuu iltapalana tai kahvipöydän suolaisena tarjottavana. © Tiina Rantanen

Tammikuussa viikolla 4 vietetään perinteistä valtakunnallista sipuliviikkoa, joten se on hyvä syy pyöräyttää tämä klassikkopiirakka vaikka iltapalaksi.

Valtakunnallista sipuliviikkoa voi juhlistaa erilaisilla sipuliruoilla kuten klassikoilla: ranskalaisella sipulikeitolla sekä sipulipiirakalla. Kreikkalaisessa stifadossa sipuli on lihan jälkein sen tärkein ainesosa.  Mehevä sipulipiirakka on hyvää iltapalana tai  kahvipöydän suolaisena palana. Ruis-perunapohja antaa piirakalle paljon makua.

Piiraaseen voi käyttää mainiosti punasipulia sen tavallisen keltasipulin asemesta. Mausteekseen sipulipiirakka saa tällä kertaa sinihomejuustoa. Tähän piirakkakokeiluun inspiroi helsinkiläisen ravintola Baskeri&Basson ruokalistalla ollut Laurin sipulipiirakka, joka oli aivan taivaallisen hyvää. Mutta jos oli hyvää Laurin sipulipiirakka, itkettävän hyvää on tämä Blonditiinan versioikin. Vaikka itse sanonkin.

punasipuli-vaaka

Blonditiinan sipulipiirakka
1 paketti (400 g) rukiista piirakkataikinaa tai perunaruistaikinaa
TÄYTE
6 (700 g) punasipulia
140 g amerikanpekonia
50 g voita
1 rkl muskavadosiirappia tai fariinisokeria
1 tl tavallista tai 2 tl sormisuolaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
125 g sinihomejuustoa
LISÄKSI
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria

1. Sulata pakastetaikinaja painele se voideltuun (halkaisija 22-24 cm) irtopohjavuokaan siten, että taikina nousee pari senttiä vuoan reunoille.
2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 225-asteissessa uunissa.

sipulipiirakka-pohja

3. Kuori ja viipaloi punasipulit niin ohuiksi renkaiksi kuin saat. Silppua pekoni.
4. Ruskista pekoni ja ota pois pannulta. Lisää voi pekonirasvan joukkoon ja kun voi on sulanut, lisää sipulirenkaat. Kypsennä niitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Varo ruskistamasta. Kun sipulit ovat pehmenneet lisää pannulle siirappi, suola ja etikka. Nosta levyn lämpöä siten, että sipulirenkaat kiehahtavat kunnolla.

sipulipiirakka-täyt

5.Levitä sipuliseos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele sipuleille pekonisuikaleet ja murennettu sinihomejuusto.Nostele ainekset sekaisin sipulin kanssa.
6. Sekoita munat ja kerma keskenään, mausta pippurilla. Kaada seos sipuliseoksen päälle.
7. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa vielä 20-25 minuuttia.
8. Tarjoa piiras haaleana.

Sipulipiirakka on parhaimmillaan haaleana. © Tiina Rantanen

 

Viinivinkki:
Sipulipiirakan seuraksi sopii alsacelainen puolikuiva valkoviini, jossa on kuitenkin rapsakat hapot. Sellainen on Domaine Zinck Riesling Prestige, 15, 69 e.

Muista myös Klassikkoruoka: Ranskalainen sipulikeitto

© Tiina Rantanen

Karitsanpaisti kreikkalaisen stifadon tapaan

noin kilon verkkoon sidottu karitsanpaisti provenceale (tai vaihtoehtoisesti naudan paahtopaisti)

4-6  (500 g) sipulia

4-6 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

1 rasia  (150 g) kirsikkatomaatteja

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1/2 dl balsamicoa

1-2 kanelitankoa

1 oksa rosmariinia

  1. Kuori ja lohko sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipulilohkoja ja valkosipulisilppua 10-15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kirsikkatomaatit ja balsamiviinietikka pannulle. Anna kiehahtaa.  Mausta seos suolalla, hunajalla ja pippurilla.
  3. Pane karitsanpaisti pataan ja pistä siihen lihalämpömittari.  Nostele sipulitomaattiseos pataan ja sujauta joukkoon kanelitanko ja rosmariininoksa.
  4. Kypsennä 150-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 68-70 astetta.
  5. Nosta paisti padasta, kääri folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa paisti viipaleiksi.
  6. Tarjoa sipuli-tomaattiseoksen, lohkoperunoiden tai keitetyn riisin kanssa.

Sipuliterveisin

Blonditiina

Kommentit (3)

Varmaankin tosi maistuva ja ihanan makuinen piirakka.Mutta osaatko auttaa sellaisessa asiassa kun ostin Tefalin airfryer koneen.Ohjeet kaikki englanniksi,olisiko sinulla ohjeita esim.kasvisruokiin tai muuhun hyvään.Tai jotain ohjetta tällä keitiökoneella tehtäväksi? Kiitos vastauksestasi!

Valitettavasti kyseinen laite on minulle tuntematon. Olisin mielelläni auttanut, jos olisin osannut!

Sipulipiirakka on kielen vievä mutta olkaa varovaisia ylimääräisen suolan käytössä tässä ohjeessa, itse tein rahkavoitaikinan pohjaksi ihan hyvin sopii sekin ja toimi hyvin. Suolaa en juurikaan lisännyt täytteeseen koska siinä on aurajuustoa sekä pekonia, joka melkein riittääkin.

Kommentoi juttua: Valtakunnallinen sipuliviikko: Blonditiinan sipulipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X