Valtakunnallinen sipuliviikko: Blonditiinan sipulipiirakka

Tammikuussa viikolla 4 vietetään perinteistä valtakunnallista sipuliviikkoa, joten se on hyvä syy pyöräyttää tämä klassikkopiirakka vaikka iltapalaksi.

Piiraaseen voi käyttää mainiosti punasipulia sen tavallisen keltasipulin asemesta. Mausteekseen sipulipiirakka saa tällä kertaa sinihomejuustoa. Tähän piirakkakokeiluun inspiroi helsinkiläisen ravintola Baskeri&Basson ruokalistalla ollut Laurin sipulipiirakka, joka oli aivan taivaallisen hyvää. Mutta jos oli hyvää Laurin sipulipiirakka, itkettävän hyvää on tämä Blonditiinan versioikin. Vaikka itse sanonkin.

punasipuli-vaaka

Blonditiinan sipulipiirakka
1 paketti (400 g) rukiista piirakkataikinaa tai perunaruistaikinaa
TÄYTE
6 (700 g) punasipulia
140 g amerikanpekonia
50 g voita
1 rkl muskavadosiirappia tai fariinisokeria
1 tl tavallista tai 2 tl sormisuolaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
125 g sinihomejuustoa
LISÄKSI
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria

1. Sulata pakastetaikinaja painele se voideltuun (halkaisija 22-24 cm) irtopohjavuokaan siten, että taikina nousee pari senttiä vuoan reunoille.
2. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 225-asteissessa uunissa.

sipulipiirakka-pohja

3. Kuori ja viipaloi punasipulit niin ohuiksi renkaiksi kuin saat. Silppua pekoni.
4. Ruskista pekoni ja ota pois pannulta. Lisää voi pekonirasvan joukkoon ja kun voi on sulanut, lisää sipulirenkaat. Kypsennä niitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Varo ruskistamasta. Kun sipulit ovat pehmenneet lisää pannulle siirappi, suola ja etikka. Nosta levyn lämpöä siten, että sipulirenkaat kiehahtavat kunnolla.

sipulipiirakka-täyt

5.Levitä sipuliseos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele sipuleille pekonisuikaleet ja murennettu sinihomejuusto.Nostele ainekset sekaisin sipulin kanssa.
6. Sekoita munat ja kerma keskenään, mausta pippurilla. Kaada seos sipuliseoksen päälle.
7. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa vielä 20-25 minuuttia.
8. Tarjoa piiras haaleana.

Viinivinkki:
Sipulipiirakan seuraksi sopii alsacelainen puolikuiva valkoviini, jossa on kuitenkin rapsakat hapot. Sellainen on Domaine Zinck Riesling Prestige, 14,28 e.

Muista myös Klassikkoruoka: Ranskalainen sipulikeitto

Sipulikeitto

Sipuliterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Valtakunnallinen sipuliviikko: Blonditiinan sipulipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee sopii pienen perheen joulupöytään. Ohje nyt Himahellassa. #kaupallinenyhteistyö #swisscheese #appenzeller
  • Juusto + makea hilloke = Taivaallinen makupari. Tsekkaa glögiltä maistuvan pääfynähillokkeen ohje https://kotiliesi.fi/himahella/gloginmakuinen-paarynahilloke-kruunaa-le-gruyere-juuston/ #legruyereaop #swisscheese #kaupallinenyhteistyö
  • Good morning! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #hakunamatata
  • Lauantaina hallissa ruokaostoksilla! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller #winetraveller
  • I need my cup of coffee! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller #paparazzi📸
  • Saturfay shopping with a mom! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller ##winetraveller
  • Art walk! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #joanmiro

blonditiina

X