Ihmiset

Aborttiin päätynyt Maria Veitola Annassa: ”Naiset eivät ole synnytyskoneita”

Maria Veitolan nuoruuteen liittyi henkistä väkivaltaa, mustasukkaisuutta ja abortti. Nyt Maria pohtii <em>Anna</em>-lehden jutussa vauvakatoa ja raskaudenkeskeytykseen liitettyä stigmaa.

Maria Veitola kävi nuorempana läpi raskaudenkeskeytyksen, kertoo Annalehti. Maria kokee, että abortista on edelleen vaikea puhua jopa yksityisessä luottamuksellisessa tilanteessa, saati että siitä voitaisiin puhua julkisesti omalla nimellä. Moni nainen voi jäädä asian kanssa yksin.

Lue myös: Yllätysraskauden kokenut Satu Taiveaho: ”Keskenmeno repi lapsettomuuden haavat auki”

”Aborttiin liittyvät stigma ja häpeä ovat niin kauheita, ja nainen joutuu kantamaan sen kaiken yksinään. Se on sietämätöntä”, Maria kertoo Anna-lehden jutussa.

”Haluan omalta osaltani rikkoa aborttiin liittyvää tabua ja viestittää ihmisille, että he eivät ole yksin. Meitä on vaikka kuinka monta, jotka ovat kokeneet saman.”

Aborttiin päätyneitä naisia saatetaan syyttää vastuuttomuudesta, mutta Maria Veitola on eri mieltä. Abortin tekeminen on vastuullinen valinta.

”Se on vastuun kantamista omasta elämästä, ehkä parisuhteesta, ehkä toisen ihmisen elämästä, ehkä jopa alkion mahdollisesta elämästä,” hän miettii Annan jutussa.

Maria Veitola syntyvyyskeskustelusta

Keskustelu syntyvyyden laskusta on ollut kuuma aihe viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa. Mariaa tämä lähinnä suututtaa.

”Jokaisella on oltava oikeus miettiä vapaaehtoista lapsettomuutta tai raskaudenkeskeytystä ilman syyllistämistä. Naiset eivät ole synnytyskoneita, ja meillä saa olla elämässä muitakin mahdollisuuksia kuin lasten tekeminen”, hän sanoo Annassa.

Lue myös: Lapsi ilman suhdetta vai suhde ilman lasta?

Keskustelu on Marian mukaan keskittynyt liikaa poliitikkojen paasaamiseen siitä, miten lapsia pitäisi tehdä. Paasaamisen sijaan pitäisi pohtia, miksi ihmiset eivät tee lapsia.

”Minusta siihen vaikuttaa se, että elämä on nykyään kaikkea muuta kuin yksinkertaista ja työelämässä vaaditaan tosi paljon”, Veitola sanoo Annan jutussa.

”Lisäksi vanhemmuus on varsinkin naisille turvatonta ja vanhemmuuden paineet ja vaikutukset uraan osuvat naisiin.”

”Työt loppuivat kuin seinään, kun kerroin olevani raskaana”

Maria Veitola on kokenut itsekin, miten äitiys vaikuttaa työelämään.

”Omatkin työni loppuivat kuin seinään, kun kerroin olevani raskaana. Siitä koitunut epävarmuus vaikutti henkisesti siihen, miltä vanhemmuus tuntui”, hän kertoo Annassa.

Marialla on miehensä kanssa 7-vuotias poika, Taisto. Vaikka vauva-arki oli raskasta, eikä kahden uraihmisen arjen yhdistäminen ole ollut helppoa, Taiston seura on ihanaa. Haaveita isommasta perheestä ei kuitenkaan ole.

”En ole halunnut, että elämä muuttuu ruuhkavuosista selviytymiseksi. Näin on hyvä. Haluamme, että tämä juttu onnistuu.”

Lue myös Annan juttu: Miksi yhä useampi valitsee lapsettomuuden? Maria Veitola: ”Vanhemmuus on varsinkin naisille turvatonta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aborttiin päätynyt Maria Veitola Annassa: ”Naiset eivät ole synnytyskoneita”

Apport

Hyvä. Ei lisää sinun kaltaisiasiasi. Toivottavasti äitisiki olisi tehnyt saman!

Kohtuutta

Onpa epäinhimillinen lausunto Veitolasta, joka yrittää parhaansa omassa elämässään. Oma äidillisyys ei voi olla kovin lämmintä, jos tällä tavoin ajattelee ihmisestä. Jokaisella meistä on vaikeuksia ja raskaita ratkaisuja, joiden esiin tuominen vaatii rohkeutta. Kunnioittakaamme sitä. Myös nimimerkki Formaliini herättää kauhun tunteita; kylläpä ihminen voi olla julma toista ihmistä kohtaan.

Formaliini

Se pieni verinen ja silvottu lapsentaimi pitäisi antaa Veitolalle formaliini-lasipurkissa hyllylle ihailtavaksi. Sitä on kuva katsella kultakalojen vieressä. Hän saisi vielä enemmän julkisuutta.

Yhdentoista lapsen mummo

Kukahan on aina ollut täydellinen,meillä kaikilla on oikeus omaan hyvinvointiin ja omiin tunteisiin,rehellisyys on tärkein tä itsellekin,harva vaan uskaltaa olla,ihailen suuresti

Sandie

Abortti on joskus ainut vaihtoehto. Kukaan älköön syyllistäkö abortin tekijää, hänellä on siihen syynsä.
Todella ilkeitä ja tyhmiä kommentteja edellä!!! 😠

Sinun täytyy kommentoidaksesi.