Ihmiset

Anna: Anni Vuohijoki tuli raskaaksi, mutta lapsen isä ei ole hänen romanttinen kumppaninsa – äidin reaktio pelotti

Lääkäri ja hyvinvointivalmentaja Anni Vuohijoki kertoo Anna-lehden haastattelussa kokeneensa paineita äitiydestään.

Lääkäri ja hyvinvointivalmentaja Anni Vuohijoki kertoo Anna-lehden haastattelussa jännittäneensä raskaudestaan kertomisesta äidilleen. Jännitys johtui siitä, ettei Anni ollut romanttisessa suhteessa tulevan lapsen isän kanssa.

”Odotin, että äidin suhtautuminen ei olisi niin… pehmeä. Asuin mökissä Ivalossa yksinäni. Vaikka lapsella tulee olemaan kaksi huoltajaa – minä ja lapsen isä – en rakenna mitään perhemallia vaan rakennan vanhemmuuden”, Anni kertoo Annassa.

Vapaamielinen ja avarakatseinen Anni pelkäsi, ettei hänen konservatiivinen Teija-äitinsä ymmärtäisi päätöstä. Pelko oli turha.

”Oli tosi siistiä, että äidin reaktio oli ’jippii, onpa ihanaa’. Ongelma oli ollut minun pääni sisällä.”

Äidin reaktio huoletti, koska Anni tiesi tarvitsevansa äitinsä tukea kipeästi. Hän kertoo tiedostavansa, että moni äiti jää vaille tukea läheisiltään ja työyhteisöltään.

”Pelkäsin, että jos ihminen, jonka toivon tukevan minua, ei tuekaan. Kävikin aivan päinvastoin”, Anni kertoo Annassa.

Mielikuva äitiydestä istuu meissä tiukassa

Raskaaksi tuleminen yllätti Annin. Hänellä oli jo varattuna aika keinohedelmöitystä varten, mutta hän tulikin raskaaksi heti ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Anni oli valmistautunut tulemaan raskaaksi yksin, vaikka lapsen isän kanssa olikin keskusteltu lapsihaaveista.

Tuleva isä esitti kuitenkin toiveensa olla mukana lapsen elämässä. Nyt he ovat käyneet yhdessä neuvolakäynneillä.

”On lapsen oikeuksien kunnioittamista, että isä voi olla mukana, jos haluaa. On sitä parempi, mitä enemmän lapsella on rakastavia ihmisiä ympärillään”, Anni pohtii Annassa.

Anni kertoo kokeneensa äitiydestään paineita. Alkuraskauden unettomuus ja väsymys toivat mukanaan ahdistuksen, jonka kanssa hän oli yksin. Lapsihaaveista huolimatta hän pohti myös raskauden keskeyttämistä.

”Jo alkuraskaudesta tiesin, ettei voi tarjota lapselle pullantuoksuista arkea. Pohdin, olenko riittävän hyvä ja oikeutettu tähän tilanteeseen, koska ajattelen perheestä ja äitiydestä niin eri tavalla kuin muut. Meihin on niin syvään juurrettu ajatus siitä, millainen on hyvä äiti.”

Anni kertoo saaneensa somessa kritiikkiä suunnitelmistaan lähteä vauvan synnyttyä tekemään valmennustöitä ulkomaille. Avuksi vauva-arkea pyörittämään lähtisi myös hänen äitinsä Teija.

Monen mielestä ei kannattaisi tehdä suunnitelmia ennen kuin näkee, millainen tuleva lapsi on. Anni ei ymmärrä ajattelutapaa, jossa ei yritetä, koska pelätään jo ennakkoon.

”Ratkaisuni on, että luotan äitiini lapsen hoidossa. Vaikka vauvalla olisi koliikki, äiti osaisi auttaa”, Anni kertoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Anni Vuohijoki hankki lapsen poikkeuksellisella tavalla – ”Pelkäsin kertoa äidilleni”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Anni Vuohijoki tuli raskaaksi, mutta lapsen isä ei ole hänen romanttinen kumppaninsa – äidin reaktio pelotti

Lukija514516

Jos tekee lapsen yksin. Niin silloin pitää pystyä häntä hoitamaan myös. En ymmärrä miksi tehdä lapsi, lähteä ulkomaille ja vastuu vauvan hoidosta jää äidille. Joka lähtee mukaan hoitajaksi. Onkohan nyt ajateltu loppuun asti. Lapsi on niin vähän aikaa pieni ja tarvitsee äidin lähelleen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.