Ihmiset

Anna Rotkirch: "Kahvi saattaa olla riippuvuuksista paras"

Kansallisjuomamme kahvi tekee riippuvaiseksi. Kun sitä usein juo, ei oikein tahdo pärjätä ilman, ja kahviton päivä antaa päänsäryn. Silti kahvi saattaa olla riippuvuuksista paras.

Lue myös: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi!

Kahvi auttaa aidosti arjessa: se voi lisätä energisyyttä ja kohentaa muistia, aineenvaihduntaa ja urheilusuorituksia. Juomassa on runsaasti antioksidantteja, jotka torjuvat tulehduksia ja myrkkyjä.

On jopa väitetty, että kahvi pidentää elämää, vaikka tästä tutkijat kiistelevät.

Lue myös: Oletko kahvikissa? Tämän takia sinun kannattaa alkaa juoda vähemmän mutta parempaa kahvia

Tulee toki muistaa, että raskauden aikana suuria määriä kahvia tulisi välttää. On myös ihmisiä, joille kahvi ei lainkaan sovi. Tietyt geenit saavat kofeiinin imeytymään tavalla, joka hidastaa eikä suinkaan nopeuta reaktiokykyä. Jokaisen on itse opittava, miten paljon mustaa energiaa sietää.

Itse olen intohimoinen kahvinjuoja ja lohduttaudun sillä, että koukussa voisi olla pahempiinkin asioihin. Kahvi ei riko ihmissuhteita, ei altista syövälle, ei juurikaan vie aikaa tai rahaa, eikä muuta ihmisen persoonallisuutta.

Keittämämme kahvi on arjen trendikkäin tottumus.

Kahvin keittäminen oli pitkään suomalaisten naisten erikoistaitoja. Volter Kilven romaanissa Alastalon salissa Siviä, Alastalon Hermannin tytär kaataa ikimuistoisesti vieraille kahvia.

Myöhemmin kahvitarjoilu kiteytyi Paula-tyttöön. Kun suomalaisen kahvin keulakuvaa lähdettiin vuonna 1950 ensi kertaa valitsemaan, ehdokkaiden sukupuoli oli itsestäänselvyys. Ilmaisuun ”päiväkahvit” liittyy taas eroottisia seikkailuita ja salasuhteita.

Yleisin suomalainen tapa tehdä kahvia on tietenkin tiputtamalla. Tällä vuosisadalla espressot, latet ja capuccinot levisivät kahvikulttuuriimme ja kahvinkeittimet väistyivät. R-kioskeistakin saa nykyään espresson nimellä kulkevaa juomaa.

Mutta koska retro on muodissa, myös tiputus on palanut suosioon. Hienostuneimmat baristat tarjoavat nykyään ”pour over” kahvia. Siinä vesi tippuu suodattimessa odottavan kahvin yli. Kuulostaako tutulta?

Hauskasti juuri suomalainen tapa keittää kahvia on noussut uuteen arvostukseen maailmalla. Keräämämme marjat ovat parasta superfoodia, keittämämme kahvi on arjen trendikkäin tottumus.

Toivotaan että ilmastomuutos, joka uhkaa kahvipensaiden kasvua, ei tätä hyvää pahaa riippuvuutta meiltä vie.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch: "Kahvi saattaa olla riippuvuuksista paras"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.