
Kahvinkeittimen puhdistus etikalla ja soodalla – katso ohjeet nopeaan ja helppoon puhdistamiseen
Kahvinkeittimen puhdistaminen voi tuntua vaikealta, mutta sitä se ei ole. Lue, miten kahvinkeittimen puhdistus tehdään helposti!
Jos kahvi maistuu kitkerältä tai muuten pahalta, eikä vika ole annostelussa, saattaa syy piillä likaisessa kahvinkeittimessä. Kahvinkeittimen puhdistus tulisi tehdä säännöllisesti, noin kuukauden tai parin välein.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä
Kahvinkeittimen puhdistaminen kannattaa muistakin kuin makuun liittyvistä syistä, sillä likainen keitin on hidas, kuluttaa runsaasti energiaa ja saattaa pitää kovaa ääntä.
Keittimeen kertyy kalkkia ja rasvaa
Kahvinkeittimeen kertyy kahdentyyppistä likaa: kalkki-saostumia vesijohtovedestä ja rasvaa kahvista.
Kalkkisaostumat poistetaan hapolla. Happona voidaan käyttää kaupasta saatavia erikoisaineita tai väkiviinaetikkaa. Kalkinpoiston erikoisaineet sopivat erittäin likaiselle keittimelle. Käytä niitä ohjeen mukaan.
Kahvin mukana keittimeen tulevaan kahvirasvaan tehoaa emäs, kuten esimerkiksi ruokasooda.
Kahvinkeittimen puhdistus etikalla
- Annostele etikkaa keittimen vesisäiliöön yhtä paljon kuin vettä (esimerkiksi 5 dl / 5 dl), ja anna keittimen käydä muutama minuutti.
- Pysäytä laite, ja anna hapon vaikuttaa puolisen tuntia.
- Käynnistä keitin uudelleen, ja valuta loppuun.
- Huuhtele keittämällä puhdas vesi muutaman kerran keittimen läpi.
Lue myös Seura.fi:stä: Tutkimus: Tästä syystä juuri suodatinkahvi sopii paremmin sydämelle
Kahvinkeittimen puhdistus soodalla
- Annostele litraan vettä noin 2–3 rkl ruokasoodaa.
- Keitä liuos keittimen läpi.
- Huuhtele.
- Pese myös kaikki koneen osat soodavedellä.
Tiesitkö, että tummentuneet kahvikupitkin kirkastuvat soodalla. Katso videolta, miten kahvikupin pinttynyt lika lähtee hetkessä.
Lue myös: Yhdellä muutoksella välittömästi parempaa kahvia – vältä tämä kahvin keiton yleisin virhe
Ehkäise kahvinkeittimen likaantuminen
Kahvirasvan kertymistä keittimeen voit ehkäistä kaatamalla veden keittimeen aina puhtaalla erillisellä kannulla, ei kahvipannulla, ja käyttämällä kertakäyttöisiä suodatinpusseja.
Kahvipannu on hyvä vähintään huuhdella tai tiskata jokaisen käyttökerran jälkeen. Pese myös vesisäiliö ajoittain tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Muista huuhdella hyvin.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kahvinkeittimen puhdistus etikalla ja soodalla – katso ohjeet nopeaan ja helppoon puhdistamiseen
Kiitos inhaasta blogista! Oon tän blogin ansiosta alkanu kans tekeen noita kesäpeppu- liikkeitä ja alkanu taas kuntoilla. Ehkä mullakin on sit kesällä herkkupeppu D
”Kahvinkeittimeen kertyy kahdentyyppistä likaa: kalkki-saostumia vesijohtovedestä ja rasvaa kahvista.”
Kuinka vedestä keittimeen tulee rasvaa? Sisältääkö vesi kahvirasvaa? Vesisäiliöön käsittääkseni laitetaan vain vettä.
Tuo kahvi on suodattimessa ja valuu pannuun, eikai se siitä mitenkään keittimeen joudu, kö? Siis sinne vesisäiliöön.
Menee kahvin rasvaa, jos kippaa vettä säiliöön kahvinkeittimen kannulla, jota ei ole pesty välillä.
Jos laitat veden vesisäiliöön pesemättömällä pannulla, niin vesisäiliöön kertyy rasvaa.
Luetun ymmärtäminen.
”kahvista rasvaa”
Vesisäiliön peseminen tiskiharjalla ja astianpesuaineella on helpommin sanottu kuin tehty, ellei säiliö ole irrotettava. Moccamasterin tilalle hankkimamme Wilfan Presisjon taitaa olla niitä harvoja keittimiä, joissa on helposti irrotettava ja sisältä suoralinjainen säiliö.
Etikka käy moneen…. säilöntään, siivoukseen ja mm. mummun aikoinaan tekemiin kurkkuviipaleisiin (liemi: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria, 3 osaa vettä ja vähän tilliä) ja kurkkuviipaleet mukaan Hyvää !!!!
Käytän paljon soodaa erilaisiin puhdistuksiin. Jaloistakin lähtee kovettumat kun liottaa soodaveressä ja niistä tulee mukavan pehmeät.