Terveys

Kahvi onkin terveyspommi – se ehkäisee dementiaa, nostaa kipukynnystä ja on tärkeä antioksidantin lähde

Kahvin juomisesta ei kannata potea huonoa omatuntoa. Emeritusprofessori listaa kahvin terveysvaikutukset ja kertoo, kuinka monta kuppia kahvia tulisi juoda päivässä. Lue vastaukset myös muihin kahvista yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin!

Kahvi on kovassa nosteessa ja kahvin terveysvaikutukset puhuttavat paljon. Vuonna 2015 julkaistut, uusimmat amerikkalaiset ravintosuositukset ottivat kahvin ensimmäistä kertaa mukaan suositelluksi aineeksi ja viime vuonna kansainvälinen syöpäjärjestö päivitti kahvin syöpävaarallisesta aineesta syöpäneutraaliksi aineeksi.

Arvio olisi voinut olla vielä parempi emeritusprofessori Jaakko Tuomilehdon mielestä.

”Arvostelen päätöstä, sillä on selkeää näyttöä, että kahvi vähentää maksasyöpää. Ihan tuore italialainen tutkimus osoitti kahvin suojavaikutuksen myös eturauhassyöpään”, Jaakko Tuomilehto kritisoi.

Kuinka terveellistä kahvi sitten on? Lue, mitä Tuomilehto kertoo suomalaisten suosikkijuomasta.

Lue myös: Kahvin vieroitusoireet yllättivät Sannan – viikon ajan lihaksia särki niin, että ei voinut olla paikallaan

Mitkä ovat kahvin terveysvaikutukset?

Kahvi on oikea terveyspommi. Kahvi on muun muassa suomalaisten tärkein antioksidantin lähde, se sisältää kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia ja kahvin sisältämä kofeiini pienentää riskiä sairastua muun muassa Parkinsonin tautiin ja Alzheimerin tautiin. Kahvinjuonnin pienentävä vaikutus kakkostyypin diabetekseen sairastumiseen on myös kiistaton.

Sydän- ja verisuonitautienkin on todettu olevan vähäisempiä kahvinjuojilla, samoin kahvi parantaa maksasolujen toimintaa eli maksasyöpää, rasvamaksaa ja maksakirroosia on kahvinjuojilla vähemmän kuin juomattomilla. Eläimillä testatuissa kokeissa kahvin on todettu myös vähentävän ihosyöpää joko juotuna tai iholle kaadettuna.

Kofeiini piristävä vaikutus on tuttu kaikille, mutta tutkimusten mukaan kahvia juoneille autokuskeille sattuu ajokokeissa vähemmän ajovirheitä. Lisäksi kahvi auttaa parantamaan urheilusuoritusta ja nostaa kipukynnystä.

Kahvista on apua painonhallinnassa. Tavallisessa kahvissa ei ole kaloreita, ja kahvi vähentää jonkin verran ruokahalua. Se myös estää hieman liiallisen sokerin imeytymistä elimistöön.

Mikä kahvi on terveellisin vaihtoehto?

Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on kaikista terveellisintä. Vaaleapaahtoista kahvia on käsitelty tummapaahtoista vähemmän, jolloin antioksidantit säilyvät paremmin. Suodatinpaperiin taas jäävät kahvin kolesterolia kohottavat aineet, joita kahvissa on.

 

Turkkilainen kahvi ja pannukahvi kohottavat kolesterolia enemmän, sillä esimerkiksi pannukahvia ei yleensä suodateta. Pannukahvi myös kuumennetaan suodatinkahvia kuumemmaksi, jolloin antioksidantteja tuhoutuu enemmän. Espresson vaikutus kolesteroliin on pannukahvin ja suodatinkahvin välissä, sillä espresson suodatin ei ole yhtä tiivis kuin suodatinkahvilla, mutta espressoa nautitaan yleensä vain pieni määrä.

Kuinka monta kuppia kahvia tulisi juoda päivässä?

Saat kahvista parhaan, terveyttä edistävän vaikutuksen irti, kun nautit viidestä kuuteen kuppia päivässä. Parkinsonin taudista tai kakkostyypin diabeteksesta huolestuneet voivat juoda kahvia laskematta, sillä kahvisuositukselle ei kyseisten tautien ehkäisyssä ole ylärajaa.

Kahvin satunnainen nauttiminen nostaa vireystilaa, mutta sillä ei ole pitkäaikaista vaikutusta terveyteen.

Kenelle kahvi ei sovi? Mitkä ovat kahvin terveyshaitat?

Kahvi ei ole epäterveellistä. Kahvin haitalliset vaikutukset liittyvät muun muassa sen hapokkuuteen. Hapokkuus ärsyttää ärtynyttä vatsaa tai suolta entisestään. Kahvia ei suositella myöskään suolistosyöpää sairastaville.

Liikaa kahvia nauttineet voivat kokea muun muassa käsien tärinää, huono oloa ja sydämen tykytyksiä. Oireet ovat kuitenkin tilapäisiä. Raja liiallisen kahvinjuonnin suhteen on yksilöllistä.

Millaisia ovat kahvin terveysvaikutukset uneen?

Osa kärsii herkästi kahvin aiheuttamista unihäiriöistä ja osa ei. Kahvin vaikutus on kiinni geeneistä. Toisilla kahvi säilyy elimistössä pitkään, kun taas toisilla kahvi menee nopeammin elimistön läpi.

Jos kärsit kahvin aiheuttamasta unettomuudesta, nauti kahvi mahdollisimman aikaisin, viimeistään keskipäivällä. Kymmenen tuntia ennen nukahtamista nautitun kahvin ei pitäisi heikentää yöunia.

Lue myös Anna.fi: Aloitatko sinäkin päiväsi aamukahvilla? Näin kahvin juominen tyhjään vatsaan vaikuttaa terveyteen

kahvi ja vesilasi

Aiheuttaako kahvi riippuvuutta tai nestehukkaa?

Kahvi ja kofeiini eivät käynnistä elimistössä samanlaista reaktiota kuin nikotiini. Professori Jaakko Tuomilehdon mukaan kahvi ei synnytä fyysistä riippuvuutta. Kyseessä on enemmänkin totuttu tapa, kun päätä särkee iltapäivällä ennen kahvitaukoa.

Kahvi ei aiheuta myöskään nestehukkaa. Vanhan suosituksen vesilasin juomisesta kahvikupin perään nestehukan pelossa voi siis unohtaa. Kahvin voi myös laskea mukaan päivittäiseen nesteen saantisuositukseen.

Jos kahvihammastasi alkoi kummasti kolottaa juuri nyt, katso kahvinmaistelun Suomen mestarin parhaat vinkit hyvän suodatinkahvin keittoon sekä kuinka kahvinkeittimen puhdistaminen onnistuu.

Juttua muokattu 14.2.2020: Poistettu lause, jossa kerrottiin, että kahvi sisältää kuitua. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kahvi onkin terveyspommi – se ehkäisee dementiaa, nostaa kipukynnystä ja on tärkeä antioksidantin lähde

skeptikko

Olis kiva saada lähteet näin ylistävään juttuun.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.