Ihmiset

Anna Rotkirch: "Mitä seurustelu tarkoittaa, jos on ehtinyt täyttää 50 vuotta? "

Puoliso tekee hyvää. Ne, joilla on kumppani, ovat terveempiä ja voivat paremmin. Puolison taloudellinen arvo on arvioitu jopa sadaksituhanneksi euroksi vuodessa! Tämä kannattaa muistaa aina, kun kyseinen kultakimpale käy hermoille…

Silti moni elää keski-iässä ja vanhuudessa yksin. On eronneita, leskiä ja ikuisia sinkkuja. Eivätkä kaikki suinkaan halua tai pysty löytämään uutta kumppania.

Mitä seurustelu tarkoittaa, jos on ehtinyt täyttää 50 vuotta? Mistä uuden rakkauden löytää ja miksi sellaista kaipaa?

Lue myös: Näin aloitat seurustelun aikuisiässä – 8 vinkkiä

Ystäväpiirissäni on kirjavia kokemuksia. Yksi löysi elämänsä suuren rakkauden lähestyessään 60 vuotta. Toinen on päinvastoin lopettanut etsinnän ja toteaa viihtyvänsä parhaiten yksin. Kolmas erosi myrskyisestä suhteesta ja unelmoi uudesta, tasavertaisesta ja kypsästä kumppanista.

Sukupuolten välillä ei tässä asiassa vallitse tasa-arvo. Suomalaisilla naisilla suurin todennäköisyys elää avioliitossa on nelikymppisenä. Miesten avioituneisuus on taas yleisintä 70-vuotiaana. Ne miehet, jotka elävät pitkään, ovat siis tyypillisesti naimisissa.

Saksassa tutkittiin 60 vuotta täyttäneitä, joilla ei ollut kumppania. Viiden vuoden sisällä noin joka viides nainen oli saanut uuden kumppanin. Silti hyvin harva, vain kaksi prosenttia, muutti yhteen tämän kumppanin kanssa.

Lue myös: Varttuneempi pari Ari, 65, ja Maija, 65: ”Ensin ihastutaan, sitten rakastutaan”

Onkin väitetty, että naiset vanhemmalla iällä pikemmin kaipaavat ”jotakuta, jonka kanssa lähteä ulos”, eivät ”kumppania, jonka luo tulla kotiin”. Miehet sen sijaan toivovat useammin vakiintunutta perhe-elämää.

Moni löytää nykyään kumppanin netistä. Sielläkin miehet etsivät seuraa usein tositarkoituksella ja naiset etenevät varovaisemmin. Moni pitää siitä, että voi turvallisesti katsoa ehdokkaita ja keskustella heidän kanssaan.

Yksi nainen kertoi, miten hän koki olevansa edelleen naimisissa kuolleen miehensä kanssa. Hänelle nettideittailu oli tapa saada selville, haluaako hän ylipäänsä joskus uutta kumppania.

Onko sinulla kokemuksia uusista suhteista? Keräämme tietoa 50 vuotta täyttäneiden parisuhteista ja toivomuksista Suomessa. Voit halutessasi osallistua lähettämällä viestin minulle (anna.rotkirch@vaestoliitto.fi). Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch: "Mitä seurustelu tarkoittaa, jos on ehtinyt täyttää 50 vuotta? "

Sinun täytyy kommentoidaksesi.