Suhteet

Hannelin laastarisuhde kesti vuoden – "Olen onnellinen ihanasta tarinastamme"

Kun Hanneli Hiiri, 49, tapasi Markku Virstajärven, 56, molemmat olivat eronneet hiljattain. Suhde kesti vuoden ja loppui äskettäin.

Hanneli Hiiri, 49, asuu Jämsässä ja työskentelee yrittäjänä. Hän kertoo parisuhteensa tarinan:

”Vuosi sitten heinäkuussa olin viettämässä kesäpäivää ystäväpariskunnan luona. Kahvakuulasimme, kahvittelimme ja valmistauduimme Seminaarinmäen mieslaulajien konserttiin.

Olin eronnut maaliskuussa yhdeksän vuoden avoliitosta. Jossain vaiheessa päivää herkistyin pohtimaan opiskeluajoista lähtien yhdessä ollutta ystäväpariskuntaa. Toivoin itselleni samanlaista pitkää ja antoisaa suhdetta. Vanhempanikin olivat naimisissa yli 50 vuotta.

Yhteistuumin päätimme, että vuoden kuluttua minullakin olisi joku, ja niin minulla olikin.

Laatimamme lista toivemiehen ominaisuuksista on varmaan edelleen ystävieni piironginlaatikossa.

Lue myös: Iltan rakkaustarina alkoi tuntemattoman silmäniskusta

En aikonutkaan soittaa

Kun konsertin jälkeen jatkoimme iltaa karaokeravintolassa, huomasin heti laulamassa olleen Markun. En voinut olla tuijottamatta. Jokin ikään kuin veti minua häntä kohti.

Markkukin on kertonut huomanneensa minut ihmisten joukosta heti. Hän oli ollut samassa konsertissa ja päätynyt samaan ravintolaan. Se oli aikamoinen sattuma, sillä minulla yrittäjänä ja Markulla karjatilallisena on harvoin vapaita iltoja.

Alkuillasta Markku oli jo ehtinyt sanoa maatilansa apumiehelle, että jäisi kotiin, mutta apumies patisti lähtemään ja lopulta ajoi Markun puoliväkisin kaupunkiin.

Illan aikana Markku tuli monta kertaa hakemaan tanssiin ja istui lopulta samaan pöytään. Selvisi, että olimme asuneet samalla kylällä yhdeksän vuotta. Emme silti tunnistaneet toisiamme, vaikka tiesimme kyllä toistemme olemassaolosta. Olinkohan edes moikannut, kun hän tuli koiralenkillä traktorilla vastaan?

Illan päätteeksi Markku saattoi minut kotiin ja kysyi, voidaanko pitää yhteyttä. Vastasin myöntävästi, vaikka en aikonut soittaa. Eron jälkeen halusin vetää henkeä. En edes tiennyt, jäisinkö Jämsään vai muuttaisinko takaisin Etelä-Suomeen, josta olen kotoisin.

Markku odotti viikon ennen kuin syntymäpäivänään rohkaistui soittamaan. Olin puhelimessa aika tyly. Kun Markku sanoi varovasti, että toivottavasti ei soittamisellaan häirinnyt, vastasin, että eihän tässä olla suhdetta aloittamassa.

Lue myös: Ihana rakkaustarina: Vaitelias isäntä hurmasi pariisittaren ja sai emännän maatilalleen

Mies, joka neuloo

Kun Markku soitti uudelleen ja pyysi poimimaan vadelmia, uteliaisuuteni heräsi. Tykkään olla metsässä, ja kun karski iso mies pyysi vattuja poimimaan, niin meninhän minä.

Meillä oli hauska päivä. Ajatuksemme kulkivat samaan rytmiin, oivalsimme toistemme jutut ja meillä oli samanlainen huumori.

Selvisi, että Markkukin oli eronnut maaliskuussa. Hänen avioliittonsa oli kestänyt yli 30 vuotta. Meillä molemmilla on lapsia. Markulla aikuisia, minulla murrosikäisiä.

Poimimme vadelmia Markun pellonpientareella, ja metsään varaamani eväskahvit joimme hänen pihallaan. Markku tarjosi äitinsä leivinuunissa tekemää hiivaleipää ja kertoi, että hän itse keittää hilloja ja neuloo villasukkia. Se puraisi meikäläiseen.

Kun sitten sain Markulta ensimmäiset hänen tekemänsä villasukat, kaverinikin sanoi, että ota nyt se mies pois kuleksimasta.

Tukea kriiseissä

Viime syksyn vietimme kuin karhut talvipesässä. Saunoimme ja juttelimme kynttilän valossa. Markku soitti pianoa ja lauloi minulle Juha Tapion kappaleita. Tuntui, että niiden sanat oli tehty juuri meille. Olimme molemmat kaivanneet toista ihmistä, jonka kanssa jakaa arki ja ajatukset.

Keväällä, kun molemmat kohtasimme tahoillamme ison kriisin, oli huikea kokea, että vierellä oli toinen tukemassa, halaamassa ja pitämässä kädestä kiinni.

Markun myötä löysin itsestäni myös uusia ominaisuuksia, kuten halun ja kyvyn järjestää toiselle yllätyksiä. Kerran esimerkiksi käskin Markkua pakkaamaan tavaroita pariksi yöksi ja vein hänet jämsäläiseen hotelliin katsomaan tyttäreni Lucia-juhlaa. Markku luuli, että jatkaisimme sieltä meille, mutta johdatinkin hänet varaamaani hotellihuoneeseen.

Saimme olla pari päivää irti arjesta, vaikka olimmekin kotipaikkakunnalla.

Suhde antoi paljon

Olemme molemmat kokeneet elämässä paljon. Siksi heti seurustelun aloittaessamme sovimme, että koska me molemmat tiedämme, mitä elämässä haluamme, pidämme kiinni omista toiveistamme. Ne asiat, jotka eivät miellytä, täytyy selvittää heti.

Nyt näyttää siltä, että yhteinen taipaleemme päättyy. Silti olen onnellinen ihanasta tarinastamme ja vuoden mittaisesta yhdessäolosta.

Tunnen nyt itseni paremmin. Ymmärrän, mitä kumppanilta haluan ja tarvitsen. Ja mihin asetan omat rajani.”

Lue myös: Näin pääset eron jälkeen eteenpäin – lue tunneterapeutin 10 vinkkiä

 

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 15/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hannelin laastarisuhde kesti vuoden – "Olen onnellinen ihanasta tarinastamme"

Utelias

Miksikähän yhteinen matka sitten päättyi? Oliko liian hyvää ollakseen totta?

Entinen tilaaja

Voi, paskat! Nyt tiedän, että en enää koskaan tilaa Kotiliettä
..

Vanha juttu, joka varmasti loukkaa naapuriani… Jos tarina on ohi, niin ei mielestäni Kotiliedellä ole oikeutta retostella sillä melkein 4vuotta
Stoorin loppumisen jälkeen. Pyytäkää anteeksi iha kunnolla Markulta! Ja haluan henk. koht. sähköpostiini selvityksen, miksi julkaisitte tuon nyt ja neuvottelitteko asianosaisten kanssa.???

Tykkää vatuista

Tietämättä enempää taustoista vaikea sanoa. Tuntuu lähinnä teini-ikäisten seurustelusuhteelta, vaikka oli kysymys ainakin iän puolesta riittävän aikuisista. Mitä heille nykyään kuuluu?

Ei täältä ikuisuuteen

Eihän tuollaista onnea olisi voinut kauempaa kestääkään.

Elämää nähnyt

Romantiikassa on oma viehättävä ja houkutteleva puolensa. Kunhan ei sekoiteta asioita. Esim. raha ja rakkaus sopivat huonosti yhteen, jos ei suhdetta ole virallistettu. Yleensä käy kalliiksi ja onnettomaksi nimenomaan naiselle.

Romantiikasta pitävä

Aivan ihanaa, että oli onnellista! Ymmärtää Elämää nähneen huolen, kun niin usein kerrotaan ihan päinvastaisesta, toisen lompsalla käynnistä ja hyväuskoisuudesta hyötymisestä. Toivottavasti tarina jatkuu vielä.

Mies myös

Tarkka kannattaa olla. Yhdeltä tutulta mies hivutti vaivihkaa rahanarvoista omaisuutta. Auton otti käyttöönsä sillä tekosyyllä, että oma oli rikki. Naisten ei kannattaisi olla liian hyväuskoisia.

Vibraato

No jopas! Tosimies olisi korjauttanut autonsa. Vai eikö saldo riittänyt?

Realisti

Ihminen on outo olento, vai miltä tuntuisi, jos koirat hokisivat, että ”kaikki se uskoo ja kaikki se toivoo, jne”. Aika kuvottavaa liirumlaarumia, äitivanhan limppuja myöten.

Taikina nousemaan

Äidit ne kaiken kärsivät. Sääliksi käy vanhaa leipuria. Eivät tainneet leipomukset mennä hyvään tarkoitukseen.

Minäpä vain

Miten tämä on määritelty laastarisuhteeksi? Siksikö että kummankin erosta oli niin vähän aikaa? Vuoden kestänyt parisuhde on parisuhde ja laastarisuhde on sit jokin yhden illan jutusta seuraava.

Kokemuksen ääni

Ensimmäinen vuosi ja sitten vasta elämää tavallista hyvää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.