Ihmiset

Anna: Suvi Teräsniska uskoo kärsivänsä huijarisyndroomasta

Palkinnoista ja menestyksekkäästä urasta huolimatta Suvi Teräsniska epäilee välillä onko todella kaiken suosion arvoinen. Tuoreessa Anna-lehdessä Suvi kertoo opettelevansa suhtautumaan itseensä sallivammin, vaikka huijarisyndrooma saa epäilemään omia kykyjä.

Viime syksyn Vain elämää –ohjelmassa nähtiin suosittu ja menestynyt laulaja, joka paljasti epäilevänsä omaa kelpaamistaan. Paljastus oli monelle yllätys, sillä Suvi Teräsniska, 27, on Emma-palkittu laulaja, jonka albumeita on myyty yli 300 000 kappaletta.

Suvi kertoo uusimmassa Annassa, että palkinnoista ja tunnustuksista huolimatta hänen itsetuntoaan on nakertanut ajatus siitä, että hän ”vain laulaa” eikä esimerkiksi tee itse omia kappalei­taan.

”Oman epävarmuuteni myöntämi­nen on avannut henkisiä lukkoja­ni. Kun sain ohjelmassa sanottua sen, että minäkin epäilen omaa kelpaamistani, purin ulos painet­ta, jota olin pitänyt sisälläni kou­luikäisestä lähtien. Olen aina ollut perfektionisti, luonteeltani hyvin vaativa ja ankara itseäni kohtaan”, Suvi sanoo Annan jutussa.

Nuorempana Suvi itki, jos kou­lussa ei tullut kokeesta kiitettävää numeroa. Nykyisin perfektionis­mi näkyy kotona kodin siisteyte­nä. Suvi järjestää miehensäkin vaatteet kaappiin värien mukaan. Omassa työssään Suvi hallitsee omasta mielestään riittämättö­mästi musiikin teoriaa.

”Joudun tekemään työtäni luontaisen musiikkikorvani va­rassa. Nyt uskallan sanoa senkin. Aiemmin ajattelin, että minun on pärjättävä joka asiassa itsekseni, ilman muiden apua.”

Suvi Teräsniskan epävarmuus nousi pintaan äitiyslomien aikana

Suvi kertoo Annassa, että paluu esiintymislavoille jännitti erityisesti esikoislapsen synty­män jälkeen. Suvi oli varannut kymmenelle konsertille kirkot ja palkannut bändin. Kulut olivat suuret.

”Mietin, että mitä jos kukaan ei tulekaan enää keikoille kuuntele­maan minua.”

Vaikka kaikki keikat olivat lo­pulta loppuunmyytyjä, sama pelko palasi tänä keväänä, kun Suvi oli palaamassa töihin toisen lapsensa synty­män jälkeen. Yleisö tuli taas pai­kalle ja lauloi täysillä mukana.

Suvi on miettinyt, miksi hän epäilee toistuvasti omia kykyjään.

”Uskon, että kärsin huijari­syndroomasta, joka on tuttu mo­nille esiintyville taiteilijoille. Pel­kään välillä, että yleisö tajuaa, etten oikeasti osaa mitään. Mietin, olenko ansainnut kaiken sen tun­nustuksen ja kaikki ne palkinnot, joita olen saanut, olenko todella kaiken suosion arvoinen.”

Suvin suuri haave on edelleen omien kappaleiden tekeminen. Hän on miettinyt, voiko tituleera­ta itseään muusikoksi ilman sa­noittamis- ja säveltämiskokemus­ta. Suvi kokee, että paine oman musiikin tekemiseen tulee ennen kaikkea ulkopuolelta. Menestyvän naisen kun pitäisi olla lahjakas kaikessa.

”Samaan aikaan yritän opetella sallivampaa suhtautumista itseä­ni kohtaan. En esimerkiksi aseta tavoitteelleni määräaikaa. Haluan olla ylpeä urastani, vaikka kävisi­kin niin, että en tekisi urani aikana yhtään kappaletta tai oppisi kos­kaan soittamaan vaikka kitaraa.”

Koko haastattelu on luettavissa Annan numerosta 15/2017.

Lue Annan juttu:

Suvi Teräsniska epävarmuudestaan: ”Uskon, että kärsin huijarisyndroomasta”

Lue myös: Vähätteletkö omaa osaamistasi? Saatat kärsiä huijarisyndroomasta Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Gustafsberg neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden Onnellisuustutkija paljastaa vinkit onnelliseen elämään – ota opit käyttöön jo tänään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Suvi Teräsniska uskoo kärsivänsä huijarisyndroomasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.