Ihmiset

Sauli ja Jenni ovat toimineet presidenttiparina 10 vuotta – Anna listasi parin mieleenpainuvimmat hetket! Muistatko nämä?

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vuosikymmenen mittaisesta valtakaudesta on muotoutunut heidän näköisensä. Anna-lehti listasi viisi erityistä hetkeä Saulin ja Jennin taipaleelta.

Yksityisyyttään varjeleva presidenttipari on valottanut elämäänsä julkisesti vain harvoin. Silti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat uineet suomalaisten sydämiin, uusi Anna-lehti kirjoittaa. Muistatko nämä viisi huippuhetkeä viime vuosilta?

Lue myös: Lapsi kruunasi Sauli Niinistö ja Jenni Haukion rakkaustarinan – Seura kertoo suhteen vaiheet

1. Valtakunta sai ykköskoiran

Bostonin terrieri Lennusta tuli presidentin ensimmäisellä virkakaudella oikea julkkis, joka vilahteli virallisissakin valokuvissa useasti. Hymyilevästä koirasta hullaannuttiin niin, että esimerkiksi eräs helsinkiläiskahvila loi Lennulle ihan oman hilpeän leivoksensa.

Lennu lisäsi valtakaudellaan rotunsa suosiota Suomessa ja herätti samalla keskustelua myös koirarotujen terveydestä. Presidenttiparikin reagoi julkiseen keskusteluun. Lennu siirtyi lopulta paremmille metsästysmaille keväällä 2021.

Kolaus oli kova, ja Jenni kirjoitti Seura-lehden kolumnissa, ettei suru ollut tullut häntä koskaan aiemmin yhtä lähelle. Syksymmällä perhe sai lisäyksen tenterfieldinterrierin pentu Oskusta.

Lue myös: Kenen koira olikaan Tusse? Tee testi ja selvitä, osaatko yhdistää Suomen presidentit lemmikkeihinsä

2. Mäntyniemeen syntyi pikkuprinssi

Siinä missä Lennu-koira pääsi toistuvasti parrasvaloihin, presidenttiparin yhteinen lapsi, vuonna 2018 syntynyt Aaro-poika on viettänyt elämänsä alkutaipaleen visusti kameroilta piilossa.

Toistaiseksi ainoassa, tasavallan presidentin kanslian julkaisemassa ja Jennin räpsäisemässä humoristisessa kuvaparissa Lennu ja Aaro istuvat leveästi hymyilevän isänsä sylissä. Sauli täytti kuvan julkaisupäivänä 70 vuotta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) jakama julkaisu

3. Jenni ei ryhtynyt edustusrouvaksi

Kun Sauli astui presidentin virkaan maaliskuussa 2012, 34-vuotiaasta Jennistä tuli maan ensimmäinen nainen. Pelkkiin edustustehtäviin keskittymisen sijasta hän piti kiinni omasta urastaan kirjallisuuden ja runouden parissa.

Jennistä tuli vielä samana vuonna Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö. Tämän pestin parissa hän työskenteli vuosikymmenen viime vuodenvaihteeseen asti. Seuraavaksi Jenni on kertonut aikovansa keskittyä kirjallisiin töihin. Nähtäväksi jää, onko luvassa runoja, muistelmia tai kenties väitöskirja.

Lue myös: Jenni Haukio suomalaisesta tasa-arvosta: ”Molempien sukupuolten täysimääräinen työpanos on tarvittu yhteiskunnan kehittämiseen kaikkina aikoina”

4. Kultaranta vaihtui järvimökkiin

Parivaljakko on siirtynyt presidentillisen perinteen mukaan Naantalin Kultarantaan aina kesäkuun alussa, mutta todellisen kesäkeitaansa he hankkivat itselleen Lohjalta järvimaisemasta.

Siellä Sauli viihtyy kirves tai lapio kourassa, sillä Kultarannassa ”hänen ei annettu tehdä juuri mitään”, Anna-lehti muistelee Saulin sutkautusta. Perhe hurauttaa hirsiselle loma-asunnolleen viikonloppuisinkin.

5. Kohtuus kunniaan

Ensimmäisellä kaudellaan taloustaantumassa vuonna 2013 Sauli ajoi itselleen palkanalennuksen. Presidentin aloitteesta veroton vuosikorvaus 160 000 euroa tiputettiin 126 000 euroon, eli palautettiin vuoden 2006 tasolle.

”’Kukin kohtuuden mukaan’ – niin meillä on opittu ottamaan osaa yhteisten vaikeuksien ratkaisemiseen, ja sillä ne on voitettu”, Sauli kirjoitti virallisessa kirjeessään valtioneuvostolle ja  silloiselle pääministeri Jyrki Kataiselle.

Lue myös Annan juttu: Elokuinen kohtaaminen vuonna 2006 muutti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion elämän – muistatko vielä presidenttiparin alkutaipaleen?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sauli ja Jenni ovat toimineet presidenttiparina 10 vuotta – Anna listasi parin mieleenpainuvimmat hetket! Muistatko nämä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.