Salatut elämät -näyttelijä Johanna Nurmimaa Seurassa uupumuksestaan: ”Unta edistäviin lääkkeisiin syntyi riippuvuus”

Työuupumus syöksi Salatut elämät -näyttelijä Johanna Nurmimaan etsimään lohtua alkoholista ja lääkkeistä.

Johanna Nurmimaa, 57, kertoo Seurassa työuupumuksestaan, joka iski, kun hän oli näytellyt Salatuissa elämissä Paula Sievistä kymmenen vuotta. Johanna oli pitkään sokea ongelmilleen, ja hän alkoi ymmärtää niitä vasta, kun hänet kirjoitettiin sarjasta ulos. Lääkkeeksi hän määräsi itselleen alkoholia ja lääkkeitä, mutta paha olo vain jatkui.

Lue myös: Tunnista uupumuksen merkit ajoissa

”Alkoholisti en ole koskaan ollut, mutta unta edistäviin lääkkeisiin syntyi riippuvuus. Olen helposti addiktoituva ihminen, se on sukurasite”, Johanna Nurmimaa sanoo Seuran jutussa.

Häpeä esti puhumasta uupumuksesta

Nyt huomattavasti myöhemmin Johanna ymmärtää, että hänen olisi pitänyt hakeutua työterveyslääkärille ajoissa. Niin ei kuitenkaan käynyt, sillä hän pelkäsi joutuvansa julkisuuteen ongelmiensa kanssa ennen kuin olisi siihen valmis.

”Näin etukäteen itseni lööpeissä. Niin iso julkisuus, kun sain Paula Sievistä näytellessäni, ei tee kenellekään hyvää. Olin onnellinen, kun sain ulostulostani kiitollista palautetta ihmisiltä”, Johanna sanoo jutussa.

Häpeä sai Johannan salailemaan asiaa. Hän koki, ettei halunnut liata omaa julkisivua ja perhettä. Perheasioista hän vaikenee yhä julkisuudessa. Itsestään hän voi puhua – jos saa perheeltä luvan.

Kun Johanna vihdoin antoi ensimmäisen haastattelun uupumuksestaan, hän katui tekoaan heti, kun juttu ilmestyi. Katumus iski, vaikka hän oli toiminut tietoisesti ja halunnut räjäyttää pankin kertalaakista.

”Jälkikäteen tuli pieni katumus. Pelkäsin, haavoittaako haastatteluni perhettäni, kun asetin itseni vapaaehtoisesti maalitauluksi. Tiesin, että Suomen kahvipöydissä puhutaan, että nyt sillä Paula Sievisellä on työuupumus”, Johanna pohtii Seurassa.

Lue myös: Kirjailija Miki Liukkonen avautuu menestyksen kääntöpuolesta: päihdeongelmia, uupumus ja rahapula

Johanna Nurmimaa kouluttautui voimavarakouluttajaksi

Kun Johanna kirjoitettiin ulos Salatuista elämistä, Johanna kamppaili arvottomuuden tunteen ja identiteettinsä kanssa.

”En tiennyt olinko Johanna vai Paula. Olin ollut enemmän aamiaispöydässä Salatut elämät -aviomieheni Lassen (Timo Jurkka) kuin oman miehen kanssa kotona”, Johanna sanoo.

Nyt moni asia on toisin. Johanna uskoo, että uupumus ei valtaa mieltä toista kertaa, vaikka varma ei tietenkään voi olla.

”En voi sanoa, etteikö uupumus toistuisi. Toimin nyt eri tavalla. Olen tietoisempi ja osaan kuunnella itseäni. Olen armollisempi itselleni. En usko, että uppoan samalla tavalla”, Johanna kertoo Seurassa.

Salattujen elämien jälkeen Johanna on myös löytänyt uuden suunnan elämälleen. Hän on opiskellut voimavarakouluttajaksi, kokemusasiantuntijaksi, saattohoidon tukihenkilöksi ja nyt hiljattain vielä työnohjaajaksi.

”Rakkain ammattini on kuitenkin laulaja ja iloitsen voidessani käyttää muusikon taustaani hoitavan musiikin työssäni. Lähellä sydäntäni ovat myös luonto ja sitä hyödyntävät hyvinvointivalmennukset”, Johanna toteaa.

Lue myös Seuran juttu: Työuupumus pysäytti näyttelijä Johanna Nurmimaan – Paha olo ei kadonnut alkoholilla eikä lääkkeillä: ”Romahdukseni oli lopulta helpotus”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Salatut elämät -näyttelijä Johanna Nurmimaa Seurassa uupumuksestaan: ”Unta edistäviin lääkkeisiin syntyi riippuvuus”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X