Katariina Souri Annassa: ”Vaihdevuosioireeni diagnosoitiin mielen sairaudeksi”

Kaksi vuotta sitten Katariina Sourin henkinen vointi romahti niin, että hän oli työkyvytön, kertoo Anna-lehti. Nyt hän pyrkii eduskuntaan vihreiden kansanedustajaehdokkaana ja kokee voivansa paremmin kuin vuosikausiin.

Kirjailija, kuvataiteilija Katariina Souri, 50 oli ollut niin kauan ahdistunut, väsynyt ja tuskainen, että hän oli tottunut ajatukseen, että sellainen hän on. Olo kärjistyi sietämättömäksi loppuvuonna 2016.

”Olin silloin todella huonossa kunnossa: samanaikaisesti ylikierroksilla ja yliväsynyt. Yhtenä päivänä maalasin taulua kymmenen tuntia yhtä soittoa, seuraavana koin niin voimakasta ahdistusta ja tuskatiloja, että eristäydyin makuuhuoneeseeni”, Kata kertoo Annan jutussa.

Katalla oli todettu muutamia vuosia aikaisemmin epävakaa persoonallisuushäiriö ja kolmikymppisenä paniikkihäiriö, joihin hän oli saanut terapia-apua, mutta Katasta tuntui, että tällä kertaa kyse oli jostakin muusta.

Kata varasi yksityisestä lääkärikeskuksesta ajan psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolle.  Psykiatrin diagnoosi oli kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sairaudelle ovat tyypillisiä toistuvat mania-ja masennusjaksot. Sairautta pitäisi alkaa heti hoitaa lääkityksellä.

Katariina Souri

Anna-lehti kertoo, että Katasta diagnoosi ei tuntunut oikealta. Hän tunnisti itsessään ylikierroksilla käymisen mutta ei varsinaista maniaa. Lamaantumaan ja eristäytymään hänet saivat ahdistus ja tuskaisuus, ei masennus.

Lue myös: Tunnista masennuksen oireet – näitä merkkejä kannattaa tarkkailla!

Diagnoosin jälkeen Kata alkoi tietoisesti vakauttaa elämäntapojaan

Kata halusi kokeilla, voisiko hän omin keinoin parantaa vointiaan. Kata lopetti jokailtaisen alkoholinkäytön, sillä vaikka se rauhoitti häntä, se myös lisäsi unen katkonaisuutta. Hän alkoi ulkoilla ja liikkua enemmän, sillä se taas paransi unen laatua. Tärkeää muutoksessa oli säännöllisen unirytmin ja nukkumaanmenoaikojen opetteleminen. Ja stressin minimoiminen.

Kata kärsi myös suolisto-oireista. Hän uskoo nyt, että vatsaoireiden ja mielialaoireiden suurin syypää on ollut huonosti voiva suolisto.

”Suolistoni seinämät olivat menneet huonoon kuntoon alkoholinkäytön takia ja koska olin syönyt kauan runsaasti täysjyväviljatuotteita ja palkokasveja. Molempia pidetään terveellisinä, mutta tiedän nykyisin, että minulle ne eivät sovi. Kaiken seurauksena kehossani oli matala-asteinen tulehdustila. Suolisto vaikuttaa vagushermon kautta aivoihin. Suolistoni oli saatava kuntoon, jotta myös psyykkinen vointini parantuisi”, Kata sanoo Annan jutussa.

Lue myös: Iskevätkö vaihdevuosioireet päälle? Ruokavalio voi saada heilahtelevat hormonit kuriin

Katan vaihdevuosioireet diagnosoitiin mielen sairaudeksi

Ajan kuluessa aamuyön unettomat tunnit ja hikoilukohtaukset saivat uuden selityksen.

”Minulla alkoi menopaussi. Tajusin jälkeenpäin, että aloin kärsiä vaihdevuosioireista samoihin aikoihin, kun psyykkinen vointini heikkeni ja hain psykiatrilta apua. Tämä ei ottanut esiin vaihdevuosien vaikutuksia, enkä itsekään tajunnut, että ne voisivat selittää aamuyön heräilyä, hikoilua ja osittain myös mielialavaihteluita. Vaihdevuosioireenikin diagnosoitiin mielen sairaudeksi”, Kata sanoo Annassa.

”Sain kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin ja pitkäkestoisen lääkityksen tunnin kestäneen vastaanottokäynnin aikana. Muu terveystilanteeni jäi kartoittamatta”, Kata sanoo jutussa.

Lue myös Annan juttu: Katariina Souri henkisen romahduksen jälkeen: ”En tajunnut, että vaihdevuodet voisivat selittää oireitani”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Katariina Souri Annassa: ”Vaihdevuosioireeni diagnosoitiin mielen sairaudeksi”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X