Inga Blåfield-Aaltonen ja hänen tyttärensä Kristiina Aaltonen

Kotilieden piparkakkutaiturit loihtivat piparkakkutaloja sekä Muumien satumaan – nappaa ohjeet!

Kotilieden ruokatoimittajana 33 vuotta toimineen Inga Blåfield-Aaltosen ja hänen tyttärensä Kristiina Aaltosen yhdessä loihtimat jouluiset piparkakkuluomukset olivat vuosia lukijoiden suursuosikkeja!
Kristiina Aaltonen ja Inga Blåfield-Aaltonen

Loistavat kädentaiturit, Kotilieden entinen ruokatoimittaja Inga Blåfield-Aaltonen ja hänen tyttärensä Kristiina loihtivat lukijoiden iloksi näyttävän Muumi-piparkakkuluomuksen.

Kristiina Aaltonen nostaa varoen suojapaperikääreillä suojatusta laatikosta uuden piparkakkuluomuksensa.

Hän laskee Tove Janssonin Taikatalvesta tutun Muumien uimakopin foliolla päällystetyn, jäisen efektin antamalle pöytäpinnalle. Rappusten viereen Kristiina asettelee toinen käsi taskussa kalastelevan Tuutikin.

Muumilaaksossa asuva talvea rakastava hahmo viettää talvet Muumien uimahuoneessa. Laiturille asetetaan Muumipeikko ja jäistä mäkeä laskemaan pikku Myy. Koko komeus viimeistellään tomusokerilla ja tekolumella.

Kotilieden ruokatoimittajana 33 vuotta toimineen Inga Blåfield-Aaltosen ja hänen tyttärensä Kristiina Aaltosen yhdessä loihtimat jouluiset piparkakkuluomukset olivat vuosia lukijoiden suursuosikkeja.

Noina vuosina syntyivät piparkakkutalojen ohjeet niin Kiekun, Kaikun ja Possun ikioma talon, Bengtskärin majakan kuin valtaisan, jouluisen kaupunkisiluetinkin.

Suurimman suosion sai kuitenkin vuonna 1993 jouluna julkaistu Muumitalon ohjeet, jonka ohjeet, kuvat ja teksti lähetettiin itse kirjailija Tove Janssonille hyväksyttäväksi, jotta piparimuumeista ei vain syntyisi copyright-ongelmia.

”Julkaiskaa vain, tämähän on piparkakkutaiteilija Kristiina Aaltosen oma näkemys ja luomus,” Tove vastasi.

Kuvauksen jälkeen Muumitalon ilosanoma laitettiin kiertämään ja lahjoitettiin Lastensairaalaan pikkupotilaiden iloksi.

Kristiina leipoo yhä jouluisin äitinsä luona piparkakkuja, vaikka isommat piparkakkuluomukset ovatkin jääneet viime vuosina vähemmälle. Tutun Muumitalon kaveriksi Kristiina kuitenkin innostui luomaan uuden Muumien uimahuoneen.

Sokerin pursotus piparille

Näin pursotat piparkakuille kauniit kuviot:

1. Taita pursotusta varten voipaperineliö kahtia ja pyörittele siitä teräväkärkinen tötterö. Kiinnitä se nuppineulalla tai pienellä hakaneulalla. Laita sisälle kuorrutusta, sulje tötterö ja leikkaa kärjestä pienen pieni pala pois.

2. Jos haluat levitettävää kuorrutetta, lisää yhden kananmunanvalkuaisen joukkoon vain noin kaksi desiä tomusokeria. Jos haluat pursotettavan, lisää noin 4 dl tomusokeria.

3. Koristeltaessa pipareita, anna kuorrutteen valua tötteröstä niin, että se ei koske itse pipariin. Näin saat koristeraidoista yhtenäiset ja sulavalinjaiset.

Muumien uimahuoneen kaava ja tekoohje löytyy täältä!

Juttu on julkaistu Kotiliesi 25/2016 -lehdessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden piparkakkutaiturit loihtivat piparkakkutaloja sekä Muumien satumaan – nappaa ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X