Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski paljastaa Annassa haaveilevansa puusepän ammatista: ”Voisin rakennella huonekaluja ja vaikka talojakin”

Moninkertainen mitalisti Krista Pärmäkoski jatkaa hiihtouraansa. Hän on tottunut siihen, että vaikka olisi maailman paras, urheilijan ulkonäköä arvostellaan aina.

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski oli 18-vuotias ja päässyt juuri maajoukkueeseen, kun hän sai ensimmäisen fanikirjeensä. Tai sellaiseksi hän sitä luuli.

”Pettymys olikin karvas, kun kirje olikin pelkkää ulkonäköni haukkumista. Se kolahti nuoreen tyttöön syvälle”, Krista muistelee Anna-lehden haastattelussa.

Uraansa aloitteleva hiihtäjä pääsi pettymyksestään yli, kun keskusteli vanhempiensa, kavereidensa ja muiden hiihtäjien kanssa. Sittemmin hän on saanut kuitenkin tottua siihen, että ihmisillä on monenlaisia mielipiteitä siitä, miten ”räkä poskella” maaliviivalle hiihtävä urheilija näyttää.

”En ole sen koommin antanut muiden ihmisten mielipiteiden vaikuttaa itsetuntooni”, Krista sanoo Annassa.

Lue myös: Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen: ”Kitkuttelimme laman kourissa”.

Krista itsenäistyi varhain, koska muutti jo 16-vuotiaana pois kotoa

Nuoresta asti julkisuuden valokeilassa paistatellut Krista on muutenkin oppinut pitämään huolen itsestään ja mielestään hyvin varhain. Jo 16-vuotiaana hän muutti kotoa Sotkamon urheilulukioon.

Krista tunsi olevansa ikäisiään kypsempi, koska hoiti itse suksensa, pesi pyykkinsä ja laittoi ruokansa. Aluksi ruoka oli pelkästään makaronia ja jauhelihaa.

Kun Anna-lehti kysyy, kenet Krista kutsuisi päivällispöytäänsä, hän vastaa:

”Kaikki yläasteikäiset lapset ja nuoret, jotka haaveilevat julkisuudesta. Kertoisin heille kuuluisuuden varjopuolista ja siitä, ettei kaikki ole aina pelkkää glamouria. Julkkis on julkkis myös vapaa-ajalla ja tekemisiä seurataan koko ajan”, Krista sanoo.

Krista Pärmäkoski haaveilee puusepän ammateista

31-vuotias moninkertainen olympia- ja MM-mitalisti on miettinyt, mitä alkaisi tehdä ”isona”, mutta ei aio vielä lopettaa hiihtämistä. Suksi kulkee juuri nyt hyvin, joten vielä ei ole aika tulevaisuuden haaveille. Niihin kuuluu esimerkiksi puusepän ammatti, josta Krista on haaveillut pienestä asti.

”Se on peruja lapsuudestani, kun seurailin isäni talonrakennusprojekteja. Voisin rakennella huonekaluja ja vaikka talojakin. Nautin siitä, että käden jälki näkyy heti tehdyssä työssä. Olen entisöinyt muutamia vanhoja esineitä harrastuksenani”, Krista kertoo.

Vanhempiaan Krista kiittää paitsi ammattihaaveistaan, myös siitä, että nämä ovat olleet tukena ja turvana koko uran ajan. Ikaalislaisesta talonrakentajan ja maanviljelijän tyttärestä ei olisi koskaan tullut huippuhiihtäjää, elleivät vanhemmat olisi kuljettaneet häntä pikkutytöstä ympäri maata.

Krista tietää, että hänen intohimonsa on vaatinut vanhemmilta paljon. Jo yläasteella hiihtoa harrastaneen Kristan päivät venyivät 12-tuntisiksi, joten väsymys purkatui iltaisin kiukkuna kotona.

”Iskän kanssa otinkin aika usein yhteen. Hän voiteli suksiani, ja jos voitelut olivat huonot, vika oli tietysti hänen. Jos vatsaani pisti treeneissä, äiti oli mielestäni tehnyt vääränlaiset eväät laittamalla liikaa kinkkua leivän väliin”, Krista muistelee.

Sittemmin nuoruuden äkkipikaisuus on laantunut ja koko perhe pystyy nauramaan näille muistoille.

”Olen hölmöilevä arjen piristäjä”

Krista on rakennuttanut hiljattain miehensä, fysiikkavalmentajansa Tommi Pärmäkosken kanssa hirsitalon Kuortaneelle. Perheenlisäyskin käy toisinaan mielessä, mutta toistaiseksi ei ole sen aika. Krista sanoo elävänsä ruuhkavuosiaan nyt toisella tavalla. Hän kulkee suksien ja matkaluakun kanssa maailmalla 250 päivänä vuodessa.

Myös Tommi-puoliso matkustelee paljon työnsä vuoksi ja ymmärtää sen, että vaimo on usein poissa kotoa.

Kristan mielestä puolisot ovat kuitenkin toistensa tukena ja onnistuneet vetämään rajan työn ja perhe-elämän välille.

”Olen mielestäni ihan hyvä puoliso, vaikka olenkin aika paljon poissa. Olen iloinen ja välillä vähän hölmöilevä arjen piristäjä. Saatan laittaa musiikit täysille ja alkaa tanssia pöljästi. Arkinen hulluttely tulee minulta luonnostaan”, Krista sanoo.

Lue myös Annan juttu: Krista Pärmäkoski toivoo tulevaisuudelta tavallista perhe-elämää ja uutta unelma-ammattiaan: ”Se on peruja lapsuudestani”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Krista Pärmäkoski paljastaa Annassa haaveilevansa puusepän ammatista: ”Voisin rakennella huonekaluja ja vaikka talojakin”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X