Maria Ylipää Annassa: ”Leikin usein ajatuksella, mitä haluaisin tehdä, jos minulla olisi vuosi aikaa elää”

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää näkyy nyt vähän kaikkialla. Maria paljastaa Anna-lehdelle tavan, joka on auttanut häntä pitämään prioriteetit selkeinä kiireen keskellä.

Syyskuusta lähtien näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, 37, on esittänyt naispääosaa Svenska Teaternin suurmusikaalissa Chess. Naistenpäivänä 8. maaliskuuta saa ensi-iltansa Katja Gauriloffin ohjaama elokuva Baby Jane, jonka toista pääosaa, mielenterveytensä kanssa kamppailevaa Pikiä Maria näyttelee.

Baby Jane perustuu Sofi Oksasen vuonna 2005 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin ja kertoo kahden naisen – Pikin ja Jonnan – rakkaustarinan.

Piki on maskuliininen butch queen, gay-piirien yöelämän itsevarma kuningatar. Piki sairastaa masennusta ja kärsii paniikki- ja ahdistushäiriöistä, jotka vaikuttavat suhteeseen ja tekevät siitä valtapelin.

”Pikistä ajattelin heti, että voi vitsi, tämän haluan tehdä, tämä on niin mun rooli. Se on yksi hienoimmista, jota olen päässyt urallani tekemään. Kun Piki voi hyvin, hän on ihana ja hurmaava, mutta huonosti voidessaan hänen luonteensa negatiiviset puolet, kylmyys ja toisten kontrollointi nousevat esiin”, Maria kuvailee Annan jutussa.

Lue myös: Sofi Oksanen: ”Kauneusalan ongelmat tulivat kotikulmilleni”

”Elokuvassa on paljon fyysistä rakkautta. Jonnaa näyttelevän Roosa Söderholmin ja minun kemiat toimivat heti alusta lähtien hyvin yhteen. Suunnittelimme ja harjoittelimme koreografiat, muun muassa sitomiset, tarkasti etukäteen”, Maria kertoo jutussa.

Mariasta on hienoa ja tervetullutta, että Suomessa on vihdoinkin tehty elokuva naisten välisestä rakkaudesta. Pikin ja Jonnan rakkaus nousee hänestä elokuvassa ihanasti esiin, vaikka tarina onkin surullinen.

”On jo aikakin, että tarinankerronta lavenee ja rakkaudesta syntyy monipuolisempia kuvauksia. Tarinat muokkaavat yhteiskuntaamme eikä vain yhteiskunta meitä”, Maria sanoo jutussa.

Baby Jane on Marialle elokuvana tärkeä myös siksi, että se tuo valkokankaalle myös mielenterveysongelmat ja avun saamisen vaikeuden. Hänellä on läheinen, joka kamppailee hyvin samanlaisten asioiden kanssa kuin Piki. Maria on läheisensä kautta nähnyt, kuinka vaikeaa mielenterveydeltään järkkyneen on saada apua.

”Olen itse mennyt läheiseni kanssa lääkärille ja vaatinut, että häntä kuunnellaan. Hänen oli hyvin hankala päästä hoitoon: hän oli joko liian hyvässä kunnossa johonkin paikkaan tai liian huonossa kunnossa toiseen. Monta vuotta tuhlaantui väärien lääkkeiden syömiseen ja oikean diagnoosin saamiseen. Pikillä on elokuvassa samankaltainen tilanne”, Maria kertoo Annassa.

Lue myös: Masennus vie ilon ja voimat – jos huolestut läheisen mielenterveydestä, ota asia puheeksi pian

Marialla on tapa, joka auttaa prioriteettien selkeyttämisessä

Marian työrintamalla on pian edessä uudenlainen jakso, kun Chessin esitykset vappuaattona loppuvat.

”Olen ajatellut, että voisin elää jonkin aikaa vähän rauhallisemmin. Minulla on nyt tosi erikoinen tilanne, kun kalenterini ei ole kahta vuotta eteenpäin täyteen buukattu. Olen tilanteen kanssa ok, se ei ahdista minua vaan on aika kivaa. Sehän tarkoittaa, että sieltä on mahdollista tulla jotain aivan uutta. Luovuus tarvitsee myös omaa aikaa ja tilaa”, Maria sanoo Annan jutussa.

Maria Ylipää

Tärkeää on myös osata valita oikein. Maria paljastaa tavan, joka on auttanut häntä pitämään prioriteetit selkeinä ja kurssin kohdallaan.

”Mietin usein sitä, miten käyttäisin aikani, jos tietäisin että se olisi kohta päättymässä. Se on aika dramaattista, mutta leikin aika usein ajatuksella, mitä haluaisin valita ja mitä tehdä, jos minulla olisi esimerkiksi vuosi aikaa elää”, Maria kertoo jutussa.

Tapa auttaa Mariaa tekemään valintoja suurissa, mutta myös pienemmissä asioissa.

”Punnitsen asioita noin siksi, että eläisin juuri sellaista elämää kuin tahdon. Ja siksi, että pitäisin huolta niistä asioista ja ihmisistä, jotka ovat minulle oikeasti kaikkein tärkeimpiä”, Maria sanoo Annassa.

Lue Annan koko juttu:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maria Ylipää Annassa: ”Leikin usein ajatuksella, mitä haluaisin tehdä, jos minulla olisi vuosi aikaa elää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X