Mikael Jungner maailmanpyörässä.

Mikael Jungner paljastaa parhaat parisuhdeneuvonsa: ”Rakastumiseen tarvitaan kolme asiaa” – oletko samaa mieltä miehen kanssa, joka on jälleen kerran ihastunut?

Mikael Jungnerilta kysytään usein parisuhdeneuvoja, onhan hänellä asiasta paljon empiiristä kokemusta.

Mikael Jungnerilla, 54, on paljon mielipiteitä rakkaudesta. Hän on esimerkiksi vakuuttunut, että jokaisella parisuhteella on parasta ennen päivämäärä, mutta sitä ennen kannattaa kiskaista rakastaan hieman hiuksista.

Mutta nyt hän on kohdannut ongelman. Se ei ­välttämättä ole vakavin maailmassa, mutta toisaalta juuri sellainen.

Hän on intohimoisen kiinnostunut rakkauden mytologiasta, ja nyt hän on erehtynyt lukemaan tieteellisestä teoriasta, jonka mukaan elämään mahtuu korkeintaan viisi rakkautta.

Vain viisi! Hän on käyttänyt jo ne kaikki!

Voit myös kuunnella jutun:

Vaikka Mikael asuu juuri nyt yksin, hän myöntää olevansa ihastunut, jälleen. Tunne on tuore ja tosiaan vasta varhaista ihastumista, mutta ­mitä, jos se ei tilastollisista syistä enää muutukaan rakkaudeksi? Ehkä se oli nyt tässä.

”Jos luonto onkin suuri sosialidemokraatti ja olen jo käyttänyt mahdollisuuteni”, Mikael sanoo.

Lue myös: Jenni Haukion mielestä rakkaus ei katso ikää, eikä laske numeroita

”Koska olet Mikael Jungner, seksiin tämä kuitenkin johtaa”

Linnanmäellä puhaltaa viileästi. ­Mikael näykkii kylmissään hattaraa, jonka kuvaaja on asettanut hänen käteensä. Nyt kuvitetaan rakkautta, ja Mikael Jungner on siihen tismalleen oikea mies.

Mikael Jungner syö Linnanmäellä hattaraa.

Mikael Jungner tietää, että Helsingin yössä hänellä on tietynlainen maine.

Empiiristä kokemustakin Mikaelilla on. Varsinainen sarjarakastaja, saattaisi joku sanoa.

Tässä sitä siis ollaan, ja Mikael saa syyttää itseään.

Hän poseeraa kiltisti toukokuisessa viimassa, mutta ei taivu annettuun rooliin.

Toki hän tietää, että Helsingin yössä hänestä on tietynlainen käsitys, maine. Hän kertoo esimerkin.

”Oli talvi-ilta. Oli hyvin kylmä. Olin ollut ravintolassa naisen kanssa, jonka oli vaikea saada taksia. Ehdotin, että mennään minun luokseni odottamaan. Keitän vaikka teetä.”

Nainen suostui. Mentiin Mikaelin kotiin Bulevardille. Kun Mikael oli keittiössä valmistamassa luvattua ­teetä, nainen katosi.

”Löysin hänet makuuhuoneesta, alastomaksi riisuuntuneena. Kun kysyin, mitä ihmettä teet, hän vastasi näin: ensin ajattelin, että tässä ei ole kyse seksistä, mutta koska olet ­Mikael Jungner, turhaan minä tässä vastustelen.”

Sillä kertaa seksi jäi väliin.

Mikael pyörittelee päätään.

Lue myös: Iltan rakkaus alkoi yllättävästä silmäniskusta

Jotta ihastus muuttuu rakkaudeksi, tarvitaan kolme asiaa

Mikaelilta tullaan jatkuvasti kysymään parisuhdeneuvoja. Eikä siinä mitään. Ainakin yhden hyvän ja toimivan hän on antanutkin, mutta palataan siihen myöhemmin.

Maineestaan huolimatta Mikael ei suostu olemaan mikään sarjarakastaja. Rakkaudesta hän on toki valmis puhumaan. Aina.

Mikael ei kaihda aihetta, vaikka on saanut kuulla kuittailua. Ei senkään jälkeen, kun hän teki Ylen toimitusjohtajana kohua aiheuttaneen julkisen rakkausvideon silloiselle vaimolleen Maria Jungnerille.

Ylen hallitus ja sidosryhmät tekivät selväksi, että moinen touhuilu kannattaa lopettaa sekä Ylen uskottavuuden että oman uran vuoksi.

”Silloin luulin, että minulla on syöpäni vuoksi vain vuosi elinaikaa, joten ehkä se lähti vähän lapasesta”, Mikael myöntää nyt.

Mutta rakkaudesta on puhuttava. Rakkaus on elämää eteenpäin vievä voima. Rakkaus on pyhää.

Vaikka rakkauden ensiaskeleet ovat evoluution lahja ihmiskunnalle ja hurja hormonicocktail, joka muokkaa aivot parinmuodostukselle sopivaan tilaan, sitä ei saa väheksyä.

”Se olisi tyhmää, koska silloin jää näkymättömiin kaikki se hieno, mitä rakkauden päälle voi rakentaa.”

Eli mitä?

”Täydellistä luottamusta. ­Rakkaus perustuu siihen, että kaksi ihmistä ovat erillisiä mutta kuitenkin ikään kuin sama yksikkö, luottavat toisiinsa täysin.”

Mutta mistä sen tietää, voiko hormonimyrskystä kehkeytyä rakkautta?

Vastaus tulee nopeasti.

Tarvitaan kolme asiaa. Oikea tuoksu, oikea kosketus ja oikea suudelma.

Mikael selittää, että tuoksu löytyy kaulalta korvan takaa. Kosketuksen tuntee, kun piirtää vaikka sormella toisen selkään. Suudelma tuntuu täydelliseltä tai on outo ja kömpelö.

Eikä auta, vaikka nainen olisi miljardööri ja syöpälääkkeen kehittänyt Miss Maailma. Jos yksikin kolmesta puuttuu, juttu ei toimi.

Mitä sitten tapahtuu?

”En tiedä. Useimmiten olen lopettanut suhteen jo tässä vaiheessa.”

”Erotkaa ihmiset ajoissa ennen kuin toinen alkaa ärsyttää”

Mikael huomauttaa, että hän ei kulje Helsingin yössä nuuhkimassa naisia. Ennen kuin päästään niin lähelle tarvitaan silmää miellyttävä ulkomuoto ja jokin jännä ajatus, josta sukeutuu yhteys. Ja katse.

Vaikka hänen ihastumisensa ”eskaloituvat nopeasti”, rakkaus kypsyy hitaasti. Siihen tarvitaan lopulta päätös: tämän ihmisen kanssa haluan olla.

Mikael ei suostu antamaan iskuvinkkejä, vaikka nuorena ehkä suunnittelikin, miten nainen valloitetaan.

”Jos haluat löytää itsellesi oikean ihmisen, tyhmintä on yrittää tehdä vaikutusta, koska annat itsestäsi väärän kuvan.”

Mikael ei lähde laskemaan, kuinka monta suhdetta hänellä on ollut.

”Vaikka pystyisin siihen, se olisi banaalia.”

Mutta ne viisi, ne suuret ­käytetyksi tulleet rakkautensa hän on kätkenyt sydämeensä ja tutkistelee niitä ­iäti. Hän on nimittäin sitä mieltä, että rakkautta ei saa kuluttaa loppuun. Parisuhde on osattava päättää ennen kuin rakkaus loppuu. Jokaisella suhteella on parasta ennen päivä.

”Ennen kuin toisen askeleet viereisessä huoneessa alkavat ärsyttää, täytyy osata lähteä.”

Mikael Jungner karusellissä.

”Ennen kuin toisen askeleet viereisessä huoneessa alkavat ärsyttää, täytyy osata lähteä”, Mikael Jungner sanoo.

Mikaelin mielestä ihmiset eroavat aivan liian harvoin.

”Erotkaa ajoissa, hyvät ihmiset”, hän suosittelee.

Hänestä olisi hyvä, jos rakkaudesta puhuttaisiin enemmän jo koulussa. Olemme kuulemma siirtymässä tietoyhteiskunnasta kohti vuorovaikutusyhteiskuntaa, jossa ihminen sidotaan koneiden sijaan toisiin ihmisiin.

”Ja rakkaus on vuorovaikutuksen jaloin muoto.”

Mikael uskoo, että 2020-luvulla Suomessa ymmärretään, että rakkaus vaikuttaa kilpailukykyyn enemmän kuin kiky tai mikä tahansa muu temppuilu. Ja rakkauden myötä maailma muuttuu paremmaksi.

”Rakkaus on tunne, ei päätös. Rakkaus syntyy, halusin tai en. Siksi on turhaa suuttua siitä, että kumppani rakastuu toiseen tai että rakkaus loppuu. Jos tästä puhuttaisiin avoimesti, voisimme päästä irti mustasukkaisuuden tuhoavasta voimasta.”

Mikael on tehnyt töitä tunteittensa eteen. Jopa niin paljon, että monessa hänen suhteessaan on syntynyt epäily, ettei hän ole oikeasti rakastunut, koska ei ole mustasukkainen.

”Tämä on vaatinut seiniin törmäilemistä, mutta pikkuhiljaa olen oppinut, että en rakasta toista ihmistä ­omistaakseni hänet. Rakastan siksi, että hän on minulle tärkeä. Jos hän löytää onnen jostain muualta, se tekee minutkin onnelliseksi.”

Treffikumppani ei hurmaantunut tempusta, joka päätyi selälleen hiekkaan

Pinkkiin pikkutakkiin kuvausta varten pukeutunut mies on totisesti nähnyt vaivaa valloitustensa, siis rakkauden eteen.

Hän kertoo alakou­luiässä leikkipuistoon sovituista treffeistä, jotka päättyivät onnettomasti. Tytölle näyttääkseen hän polkaisi pyörällä liukumäkeä ylös sillä seurauksella, että putosi selälleen maahan ja päätyi äidin paikkailtavaksi.

”Tytön mielestä temppu oli typerä.”

Opiskelijapoikana hän lähestyi ravintolassa pöydän toisessa päässä istunutta naista liukumalla tämän luo vatsallaan pitkin pöytää. Muutama oluttuoppi ja tuhkakuppi saivat tehdä tilaa, ja Mikael pääsi kertomaan lähietäisyydeltä asiansa: ”Sinulla on kauniit silmät.”

Jokaisella naisella on Mikaelin mielestä oikeus tulla rakastetuksi ja palvotuksi.

”Siksi ei ole oikein, jos olen jonkun naisen kanssa vain siksi, että se tuntuu ihan kivalta. Varastaisin häneltä mahdollisuuden siihen, että jossain toisaalla on mies, joka rakastaisi ja palvoisi häntä.”

Miehet voisivat Mikaelin mielestä tässä suhteessa ryhdistäytyä. Hänellä on viisikymppinen ystävätär, joka vitsailee, että tyydyttävän suhteen löytääkseen pitää hankkia neljä miestä. Yksi oopperaan, toinen luontoretkille, kolmas ulkomaanmatkoille. Ja neljänneksi tulinen latinorakastaja.

”Naiset kasvavat ja kehittyvät vanhetessaan, mutta moni mies pysähtyy ja lakkaa kiinnostumasta maailmasta ja huolehtimasta itsestään. Kuilu naisten ja miesten välillä kasvaa. Miesten pitäisi vähän tsempata.”

Oman elämänsä naisilta Mikael sanoo oppineensa paljon. Ensimmäistä vaimoaan Henni Rousua hän kiittää valtavasta tahdonvoimasta, joka vei molempia eteenpäin.

Maria Jungner puolestaan opetti seitsemän vuoden suhteessa ­Mikaelia puhumaan tunteista. Viimeisin nais­ystävä, nuori Emilia Poikkeus, tartutti kumppaniinsa elämäniloa ja rehellisyyttä sanoa ääneen asioita, joita toisen on vaikea kuulla.

”Ihastun naisiin, jotka ovat kuin luonnonilmiö, kuin ukkosmyrsky, joka tulee kohti. Siinä sitä vain katselee, että vau, nyt salamoi ja tuulee.”

”Vedä avovaimoasi kerran pari viikossa hiuksista”

Entä se neuvo? Mitä Mikael neuvoi ystäväänsä tekemään, kun tämä kysyi, millä parisuhdetta raastavan jatkuvan riistelyn saisi vähenemään?

”Kehotin häntä vetämään avovai­moaan hiuksista”, Mikael vastaa.

Vetämään hiuksista?

”Ei tietenkään niin, että tekee kipeää, vaan vaikkapa aamulla ennen töihin lähtöä niin, että saa rakkaansa pään kääntymään antaakseen suukon”, Mikael selittää.

Se kuulemma toimi!

Mikael uskoo, että vaikka parisuhde on tasa-arvoinen, kerran pari viikossa mies voi hetken korostaa vahvuuttaan tehdäkseen naiselleen turvallisen olon, kuin kapalon vauvan ympärille.

”Ja jos nainen puolestaan heittäytyy toisinaan heikoksi, mies saa toteuttaa alfaurosunelmaansa.”

Millaisen neuvon Mikael antaisi itselleen? Mitä hän katuu rakkaudessa? Mikä on ollut tyhmintä?

Ensin hän ei keksi mitään, ­mutta sitten:

”Näin jälkeenpäin ehkä tyhmintä oli se, että erosin ensimmäisestä vaimostani, koska en halunnut, että hänestä tulee sureva leski.”

Kyseessä oli sentään nainen, jonka vieressä Mikael aika ajoin säpsähteli hereille vain tarkistaakseen, että rakas hengitti.

Mikael Jungner ajaa skootterilla.

Mikael Jungner uskoo, että vaikka parisuhde on tasa-arvoinen, kerran pari viikossa mies voi hetken korostaa vahvuuttaan tehdäkseen naiselleen turvallisen olon.

Syövästä ja sydänkohtauksesta toipunut Mikael ajattelee, että sadan vuoden päästä hän ja hänen saavutuksensa kulkevat tähtipölynä avaruudessa. Kun millään ei tavallaan ole universumin mittakaavassa mitään merkitystä, jokainen saa itse päättää, mikä on tärkeää.

”En usko elämänpituisiin haaleisiin parisuhteisiin. Suhteiden määrällä tai pituudella ei ole väliä. Merkitys on siinä, että näkee rakkauden eteen vaivaa ja saa kokea täydellisiä hetkiä. Siksi olen mieluummin yksin kuin suhteessa, joka ei lennä.”

Tällainen puhe kuulostaa siltä, ettei elämän suurten rakkauksien määrä kerta kaikkiaan voi olla viisi. Luonto ei perustu suureen sosialidemokraattiseen suunnitelmaan. Rakkaudelle on aina tilaa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä nrossa 12/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Todellinen pohjanoteeraus Kotiliedeltä, kysellä tällaiselta henkilöltä yhtään mitään parisuhdeneuvoja. En kyselisi niitä myöskään keneltäkään muulta sarjaeroojalta. Vai haalehtuneita elämänikäisiä parisuhteita!
Mitä Mikael tietää pitkistä parisuhteista? Ei mitään, kun ei ole sellaiseen ikinä kyennyt.
Missä on Kotilieden perinteisiin nojaava linja? Onko Kotiliesikin nykyään käytä ja heitä linjoilla? Nyt on vastaavalla päätoimittajalla arvot pahasti hukassa, kun julkaisee täysin vastuuttomia perhearvoja kannattavan miehen haastattelun.

Älä, hyvä ihminen, meuhkaannu. Arvot eivät synny tai pysy moralisoimalla tai paheksumalla .
Elä sinä omien arvojesi mukaan ja anna arvo toisellekin.

Herra Jungnerillahan on oikeus mielipiteisiinsä. Omasta kokemuksestaan ja näkökulmastaan on tullut lopputulokseen, joka minulle jättää laimean maun. On sääli ettei Jungner ole jäänyt tutkimaan mitä tapahtuu kun se ”askeleiden ärsytys” haihtuu ja rakastuu siihen tuttuun, jokapäiväiseen kumppaniin uudelleen. Se on minun mielestäni sitä parasta huumaa, kun tutut sormet saavat yhtäkkiä aikaan värinän joka menee selkäpiitä pitkin. Siitä huolimatta en syyllistä Mikael Jungneria, olemmehan kaikki vähän erilaisia ja mikä sopii yhdelle ei välttämättä toimi toisella.

No hehheh… mutta antoihan se toki Matti Nykänenkin joskus parisuhdeneuvoja maksullisella puhelinlinjalla. Vaikka jokaisella onkin oikeus mielipiteisiinsä, ei niitä välttämättä juuri kukaan todella kaipaa!

Tämähän on varsinainen ”asiantuntija”! Tämän herran mielipiteillä ei ole mitään painoarvoa, mutta aina on kommentoimassa jotain asiaa. Kirjatkin on liian pitkiä hänen luettavakseen. Varmaankin vaivaa jokin keskittymishäiriö. Uskottavuus on mennyt ajat sitten.

Jos et pidä jonkun ihmisen mielipiteistä, onko silti pakko mennä henkilöä haukkumaan. Sekös nyt on hyvää käytöstä?

Mielenkiintoista ja avartavaa lukea artikkeli, jossa esiintyvistä mielipiteistä olen hyvin eri mieltä. Kas, maailmahan ei ole mustavalkoinen vaan värikäs.

Kommentoi juttua: Mikael Jungner paljastaa parhaat parisuhdeneuvonsa: ”Rakastumiseen tarvitaan kolme asiaa” – oletko samaa mieltä miehen kanssa, joka on jälleen kerran ihastunut?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X