Pippa Laukka, Olet mitä syöt, syömishäiriö, anoreksia, bulimia

Pippa Laukka Annassa syömishäiriöstään: ”Tiesin, että jos en saisi apua, kuolisin”

Pippa Laukka salasi syömishäiriönsä vuosia jopa puolisoltaan. "Hänellä ei ollut aavistustakaan millaista sisäistä taistelua kävin", Pippa kertoo uudessa Annassa.

Kuusi vuotta sitten urheilulääkäri Pippa Laukka, 48, lopetti yhdeksän vuotta kestäneen terapian. Parikymppisestä asti syömishäiriötä sairastanut Pippa oli vihdoin vapaa.

”Salasin syömishäiriöni mieheltänikin. Hänellä ei ollut aavistustakaan, millaista sisäistä taistelua kävin”, Pippa kertoo uudessa Annassa.

Lue myös: Taiteilija Johanna Oras: ”Lähipiirini syytti minua tyttäreni anoreksiasta”

Pippa Laukan syömishäiriö puhkesi lukiossa

Annassa Pippa Laukka kertoo syömishäiriön saaneen alkunsa halusta kelvata muille ja tarpeesta hallita puutteellista itsetuntoa. Lukiossa hän alkoi kontrolloida syömistään ja parikymppisenä hän lopetti syömisen kokonaan.

”Painoin lopulta vähemmän kuin ala-asteikäisenä. En jaksanut enää nousta portaita ylös, kärsin rytmihäiriöistä ja suola- arvoni olivat sekaisin. Opiskelin silloin, ennen Kuopion lääketieteelliseen tiedekuntaan pääsyä, sairaanhoitajaksi. Tiesin, että jos en saisi apua, kuolisin”, Pippa sanoo Annan jutussa.

Pippa hakeutui lääkärin vastaanotolle, ja hänet passitettiin suoraan sairaalaan tiputukseen. Kahden viikon hoidon jälkeen hän lähti takaisin kotiin opiskelemaan ja pänttäämään lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin.

Tiputuksessa käyminen ei muuttanut mitään. Syömishäiriö muutti muotoaan, mutta salaisuus pysyi. Syömättömyyden sijaan Pippa alkoi kärsiä ahmimiskohtauksista, joiden päätteeksi hän oksensi syömänsä ruoan pois.

Lue myös: Kohutun Olet mitä syöt -ohjelman ensimmäinen juontaja Hanna Partanen: ”Pippa Laukan on oltava tiukka, se kuuluu formaattiin”

Pippa Laukka, Olet mitä syöt, syömishäiriö, anoreksia, bulimia

Vaikka sairaus on voitettu, syömishäiriö vaikuttaa yhä

Kun Pippa vihdoin haki uudestaan ulkopuolista apua, hän oli 34-vuotias perheenäiti ja tunnettu urheilulääkäri. Sairaus oli pysynyt salassa hänen omalta perheeltänsäkin. Syömishäiriö oli tuolloin syömisen rajoittamista eikä bulimiakohtauksia kuten aikaisemmin. Ahmimista ja oksentelua olisi ollut vaikeampi salata.

Pippa kirjoitti itselleen lähetteen HUSin syömishäiriöyksikköön. Häpeillen hän kertoi miehelleen aloittaneensa syömishäiriöyksikössä avohoidon.

”Mies kuittasi häpeäni, että mitä ihmettä, sairautesi on puhdas luonnontuote. Siitä tajusin, että mieheni hyväksyy minut sellaisena kuin olen, eikä minulla ole hänen edessään mitään hävettävää”, Pippa Laukka kertoo Annan jutussa.

Syömishäiriö ei ole vaikuttanut Pipan raskauksiin tai jättänyt pysyviä jälkiä hänen kehoonsa. Sen sijaan sairaus vaikuttaa vieläkin, vaikka toipuminen on jo pitkällä:

”On ruokia, joita en voi enää syödä, koska niistä meni syömishäiriön aikana nautinto. Esimerkiksi toffee muistuttaa minua siitä, miten vaikeaa sitä oli oksentaa”, Pippa kertoo Annassa.

Lue Annasta, miten Pippa Laukan syömishäiriö puhkesi: Urheilulääkäri Pippa Laukka toipui seitsemän vuoden terapian jälkeen: ”Salasin syömishäiriöni mieheltänikin”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pippa Laukka Annassa syömishäiriöstään: ”Tiesin, että jos en saisi apua, kuolisin”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X