Liikunta

Kohutun Olet mitä syöt -ohjelman ensimmäinen juontaja Hanna Partanen: "Pippa Laukan on oltava tiukka, se kuuluu formaattiin”

Kotilieden kolumnisti, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen luotsasi Olet mitä syöt -ohjelmaa yli kymmenen vuotta sitten. Nyt Partanen kommentoi, mitä mieltä hän on uuden tuotantokauden ympärillä vellovasta kohusta ja juontaja Pippa Laukan saamasta kritiikistä.

Jos olet seurannut Ava-kanavan Olet mitä syöt -ohjelmaa, olet saattanut pistää merkille lääkäri Pippa Laukan suorasukaisen tavan ohjeistaa ohjelmaan osallistujia. Laukka onkin saanut tavasta kritiikkiä.

Syömishäiriöliitto on julkaissut kannanoton, jossa se kyseenalaistaa ohjelman painonpudotukseen ja osallistujien kehon negatiiviseen kommentointiin tähtäävän konseptin. Kannanoton mukaan Olet mitä syöt välittää vahingollista ja syyllistävää suhdetta omaan kehoon ja ruokaan.

Lihavuustutkija Hannele Harjunen puolestaan ihmettelee Helsingin Sanomissa, miten lihavuutta ja sen hoitoa käsitellään ohjelmassa ja miten osallistujia puhutellaan.

Olet mitä syöt -ohjelmaa aiemmin luotsannut Kotilieden kolumnisti, terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on katsonut ohjelmaa yhden jakson ja on tietoinen sen saamasta kritiikistä.

”Ymmärrän Pippa Laukkaa, miksi hän toimii ohjelmassa, miten toimii. Hänen on pakko olla tiukka ja turhankin suorasanainen, se kuuluu formaattiin”, Partanen sanoo.

Ohjelman asiavirheet ärsyttävät Partasta eniten.

”Light-limujen juomisen vaikutuksesta testosteroniin ei ole tutkimusta. Ylipainon kautta se voi vaikuttaa eli oli vedetty mutkat suoraksi. Virheitä tosin saattaa tulla leikkauspöydälläkin, eikä ohjelman juontaja voi niihin vaikuttaa.”

Lue myös: Näin ehkäiset salakavalan vyötärölihavuuden

Partanen paljastaa: Juontajan tiukka tyyli on pelkkää teatteria

Hanna Partanen
Olet mitä syöt -ohjelman katsojissa on herättänyt kauhistusta roskiin päätyvä ruoka kohtauksesta, jossa osallistujan viikon aikana syömät ruoat on kerätty pöydälle. ”Jos ajatellaan meidän suomalaisten yleistä ruokahävikkiä, niin se on aika pieni murunen siitä kokonaisuudesta. Kohtauksessa menee roskiin 4–5 kiloa ruokaa”, Partanen huomauttaa.

”Toivoin, että formaatti olisi voinut uudistua vähän enemmän tähän päivään sopivaksi”, ohjelmaa kaksi tuotantokautta juontanut Partanen jatkaa.

Juontajan suorasukainen tapa oli käytössä jo Partasellakin, kun ohjelma pyöri vuosina 2005–2007.

”Jos en ollut tarpeeksi kettumainen akka, niin silloin otettiin tarpeeksi monta ottoa, kunnes sanoin tarpeeksi pahasti. Kameran takana naureskeltiin ohjelman osallistujan kanssa, että varaudu, nyt sivallan. Kaikkihan on siinä näyttelemistä, ei millään tavalla totta.”

”Ihmiset tulevat vastaanotolle ja ihmettelevät, että en ole yhtään niin tiukkis kuin millainen kuva heillä minusta on.”

”Lihavuuden hoito on Suomessa retuperällä”

Partanen muistuttaa, että ohjelmaan osallistujat ovat hakeutuneet itse ohjelmaan ja ovat tietoisia ohjelman juonesta. Eri asia on hänen mukaansa se, onko viisasta tehdä nykypäivänä viihdettä siitä, että ihminen on ylipainoinen.

”Ihmiset haluavat apua syömisongelmiin ja ylipainoon ja on kamalaa, että heidän pitää hakeutua ohjelmaan saadakseen apua, koska ei sitä oikein muualta saa. On surullista, että ainoa keino, jotta saa tukea painonpudotukseen, on osallistua ohjelmaan, jossa mollataan.”

”Meillä on suuri ylipaino-ongelma Suomessa, mutta apua on hyvin niukalti tarjolla. Lihavuuden hoito on retuperällä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kohutun Olet mitä syöt -ohjelman ensimmäinen juontaja Hanna Partanen: "Pippa Laukan on oltava tiukka, se kuuluu formaattiin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.