Ihmiset

Salla Paajanen avautuu vaihdevuosista: "Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa"

Voivatko vaihdevuodet oireilla myös nivelkipuina ja sydänoireina? Voivat, mutta onneksi oireisiin löytyy myös apu. Toimittaja Salla Paajanen on saanut toisilta naisilta kiitosta siitä, että hän puhuu avoimesti vaihdevuosista.

Peilistä katsoo aamulla nainen, jonka yläluomet ovat veltostuneet. Maan vetovoima kiskoo puoleensa poskipäitä, eikä ihokaan ole yhtä kimmoisa kuin ennen. Pigmentti pakenee kulmakarvoista ja ripsistä, ja ennen niin täyteläiset huulet kapenevat.

Kuka tuo on? Aivan vieras ihminen, toimittaja Salla Paajanen, 54, arvioi peilikuvaansa.

Tunne on uusi, mutta siihen on pakko tottua. Salla ei ole koskaan ajatellut vanhenemista, eikä ikä ole kosketellut hänen ajatuksiaan millään tavalla.

Lue myös: Anna Rotkirch vaihdevuosista: Kuumista aalloista vitsaillaan, mutta kuka olisi valistanut mielen myllerryksestä?

Mutta nyt hän huomaa katsovansa itseään toisin. Luonto on alkanut ikävästi muistuttaa, että kukkein vaihe elämästä alkaa olla takana.

”Onneksi on meikkipussi ja suurentavat peilit”, Salla naurahtaa.

Nauramisenkin kanssa saa nykyisin olla tarkkana, jotta ”pohja” ei petä. Viidenkympin maagisen rajan jälkeen kauppojen intiimihygieniahyllyt ovat tulleet tutuiksi. Välillä on ollut vaikea päättää, tarttuako superimukykyisiin kuukautissuojiin vai tenoihin.

”Kaiken ihanuuden lisäksi rasvakin vaihtaa kehossa paikkaa, joten ei auta kuin totutella entistä täyteläisempään itsensä”, Salla naurahtaa.

”Voiko stressi saada sydämen hakkaamaan?”

Toki Salla on edelleen kaunis ja tummine piirteineen päitä kääntävä nainen. Ajatus ikääntymisestä on kuitenkin hiipinyt mieleen pikkuhiljaa fyysisten kremppojen vuoksi.

Tuttujen vaihdevuosioireiden, runsastuneiden kuukautisten ja kuumien aaltojen ohella Salla alkoi kolmisen vuotta sitten oireilla kummallisesti.

Terve ja vahva nainen huomasi yhtäkkiä, että hänellä on sydän. Se muljahteli rinnassa ikävästi ja tuntui etenkin työvuoron alkaessa kipuavan kurkkuun.

Ensin Salla arveli oireiden johtuneen stressistä ja surusta. Hän oli menettänyt tapaturmaisesti kuolleen poikansa ja sitten myös työnsä, kun Yle päätti lopettaa  Ajankohtaisen Kakkosen.

Sydän hakkasi yhtäkkiä lepoasennossakin kuin maratonin jälkeen.

Sitten kipeytyivät vielä niveletkin niin pahasti, että jalkoihin sattui, kun ne laski aamulla lattialle.

”Tuntui kuin joku olisi hakannut yön aikana jalkapohjia pesäpallomailalla.”

Fyysiset vaivat tuntuivat käsittämättömiltä, sillä Salla oli ollut täysin terve, elämänsä kunnossa. Voiko stressi ­tosiaan olla näin voimakasta?

”Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa.”

Voiko alakuloisuus johtua vaihdevuosista?

Tässä vaiheessa Salla sattui törmäämään lehtijuttuun, jossa tamperelainen gynekologi Maija Kajan kertoi vaihdevuosioireista ja hormonikorvaushoidoista. Salla marssi työterveyslääkärin sijaan gynekologille, ja se oli loistava päätös.

”En ollut ymmärtänyt, miten monenlaisia vaivoja vaihdevuosista voi tulla.”

Kävi ilmi, että estrogeenin väheneminen saa sydämen hakkaamaan ja nivelet kipey­tymään ja jäykistymään niin, että nilkkoja, polvia ja sormia särkee. Limakalvot kuivuvat, samoin silmät. Rintoja vihloo, väsyttää ja uni muuttuu katkonaiseksi.

Aivan viime aikoina Salla on ryhtynyt ajattelemaan, voivatko kymmenen viime vuoden aikana ilmestyneet alakulot ja univaikeudet johtua vaihdevuosista.

”Hormonihoito yksi parhaista päätöksistä”

Hormonikorvaushoidon aloitettuaan Salla ajattelee, että se on ollut yksi parhaista asioista hänen elämässään pitkään aikaan.

Tasapainoa on pitänyt hakea, sillä estrogeenia sisältäviä tabletteja Salla ei ole voinut käyttää. Ne ovat laukaisseet migreenin samalla tavalla kuin e-pillerit nuoruudessa. Kierukkakaan ei toiminut, mutta apu on löytynyt estrogeenilaastareista.

”Nyt hoito toimii. Mummo nousee vetreänä sängystä”, Salla iloitsee.

Vaihdevuosien mukanaan tuomaa virtsankarkailua suositellaan hoidettavaksi nauhaleikkauksella. Sitäkin Salla harkitsi, mutta ei ryhtynyt operaatioon. Hänen ystävälleen on tehty leikkaus, ja ystävä kärsii  jatkuvista virtsatientulehduksista.

”Valitsin leikkauksen sijaan tenat ja paikallishoidot eli estrogeenia sisältävät emätinpuikot. Minulle oli yllätys, ettei pelkkä lantionpohjajumppa riitä.”

Sadat naiset kommentoivat keskustelua

Puhuessaan oireistaan Sallaa on huomannut, että hän ei ole ainoa, jolle vaihdevuodet tarkoittavat muutakin kuin kiukunpuuskia ja kuumia aaltoja.

Kun hän postasi Facebook-seinälleen syyskuussa jutun uusimmista hormoni­hoitoihin liittyvistä tutkimuksista, hän tuli käynnistäneeksi keskustelun, johon on kertynyt tähän mennessä satoja kommentteja.

Naiset kiittävät Sallaa tärkeän keskustelun aloittamisesta.

Miksi vaihdevuosioireista vaietaan?

Sallaa kiusaa se, miten vähän vaihdevuosista puhutaan. Tyttöjen murrosiän hormonimyrskyjä ja kuukautisia käsitellään jo koulussa. Raskaus, synnytys ja ehkäisy ovat äitiys- ja perheneuvolan hoidossa, mutta mistä saa tietoa munasarjojen toiminnan ja estrogeenin hiipumisesta?

Viihdevuodet ja hilmanpäivät tarjoavat kyllä ehtymätöntä materiaalia koomikoille, mutta asiatietoa on hankala löytää.

Media-alalla työskennellessään Salla on huomannut, että julkisen tilan täyttävät toisaalta nuoret, toisaalta laitoksissa viruvat vanhukset. Niiden väliin jää kymmeniä vuosia ihmiselämää, joka ei näy oikein missään.

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa toimittaja Salla Paajanen kertoo vaihdevuosioireistaan, syöpäriskistään, kielioperaatioistaan ja poikansa Laurin kuolemasta. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 2/2019. Tilaa lehti nyt tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salla Paajanen avautuu vaihdevuosista: "Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa"

ajanmuuttama

Salla Paajanen kertoo tutuntuntuista asiaa vaihdevuosista. Onneksi hänellä on hormoonit saatu käyttöön. Mietin juuri aamulenkilläni, kuinka nopea muutos oli vaihdevuosioireiden alettua ja tunsin itseni kuin eri ihmiseksi. Hyvä esimerkki, kun eräs suorasanainen naisihminen näki minut n. vuoden tauon jälkeen, hän ei ”tunnistanut” ja totesikin sitten:aeka tekee tehtävänsä. Elämä on muutosta ja mennään silti täysillä näillä voimavaroilla ja ollaan tyytyväisiä uuteen aikakauteen astuessamme. Sisäinen kauneus loppupeleissä ratkaisee!

Mummoli 1961

Tuttua oli asia. Sain vaihdevuosioireeni 50-vuotispäivänä lahjaksi. Raivoa, hikeä, huutoa, unettomuutta, pissankarkailua, kuivia limakalvoja….on piisannut 8 vuotta! Hormonivoiteista ei paljon apua.

Vm. 1965

Hei, kannattaisiko kokeilla estrogeenigeeliä ellet ole jo kokeillut? Löytyy varmaan tarpeeksi suuri annos.

Ongelmissa oleva

Suoraa puhetta, joka antaa uskoa ja voimaa muille samassa tilanteessa painiville. Sain asioihini uuden näkökulman. Kiitos Salla, olet upea nainen kaikella tavalla.

Hepuli

En olisi ehkä elossa ilman Facebookin Vaihdevuodet-ryhmää. Sieltä olen saanut elintärkeää tietoa vaihdevuosista ja niiden hoidosta pelottelun ja naureskelyn sijaan. Ja vertaistukea ei voita mikään. Hyvä että julkisuudenkin naiset näistä vihdoin uskaltavat avautua.

Jonna Liukas

Menopaussi ryhmä facebookissa on ollut pystyssä nyt liki 5 vuotta. Suellä löytyy vertaustukea ja kokemusta myös niille, jotka eivät voi käyttää hormoneja. Tervetuloa.

Sari 63

Kiitos Salla!Tärkeää että toit asiaa julkisuuteen koska vieläkin kainostellaan puhua vaihdevuosista rehellisesti siis siitä millainen kärsimyshelvetti se voi olla.Itselläni on ollut kaikki muut vaivat (erittäin voimakkaina)paitsi kuumat aallot.Välillä ärsyttää että jos vaihdevuosista puhutaan niin vain kuumista aalloista.Kuitenkin esim limakalvojen oheneminen ja kuivuminen on useinmille se pahin juttu samoin mielialoihin liittyvät ongelmat,ahdistuneisuus,masennus, jne ja entäs unihäiriöt kun yöllä silmät pyöreinä ihmettelee 4-5 t mihin uni hävisi ja sitten kello soikin ja olisi kyettävä töihin.Libido katosi kokonaan ja rytmihäiriöt säikyttelee lähes päivittäin.Listaa voisi jatkaa vielä pitkään eli kyse EI ole pelkistä kuumista aalloista paljosta muusta!

Eija

Itse pääsin vaihdevuosien yli mielestäni todella helposti. Tosin libidon se vei mennessään, mutta mitään vaikeita oireita ei ollut. Edes kuumat aallot eivät vaivanneet ainakaan pahemmin. Joten näinkin voi olla vaikkei se tietenkään lohduta kärsiviä.

kärijäinen

Juuri Löytyi apua; vaihdevuodet-menopaussi niminen ryhmä.

Kiitollinen

Kiitos, Salla! ❤️ Hormonikorvaushoito pelasti minutkin, kun keho ja mieli romahtivat vaihdevuosioireiden vuoksi parissa kuukaudessa. Elämänhalu oli kateissa, oli pakko hakea apua. Tarvitaan avointa, asiallista keskustelua ja järkevää suhtautumista hoitojen riskeihin kokonaisterveys huomioon ottaen. Hormonikorvaushoito ei lisää kuolleisuutta. Rintasyöpäriski kasvaa, mutta sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ja suolistosyöpien riski pienenee. Kokonaisterveys kasvaa, kun kaikki vaikutukset otetaan huomioon.

Mummi

Vaihde vuodet,kauhea riesa. Mieli-ala vaihtelee,pissa karkailee,hiuksia lähtee,seksihalut loppuu. Ja vielä puoliso menehtyi laajasti Levinneeseen syöpään. Jaksettava on taivaltaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.