Tarinat

Haluatko vähentää lihan syöntiä? Virtaset opettelivat tekemään kasvisruokaa ja yllättyivät, miten hyvää se on

Tuntuuko kasvisruokien valmistaminen työläältä tai tylsältä? Lue, miten Liisa ja Jorma Virtanen oppivat tekemään herkullisia kasvisruokia.

Makean suolainen tuoksu! Uunissa hautunut punajuuri-fetapaistos valloittaa lounaspöydän Liisa ja Jorma Virtasen kodissa Hämeenlinnassa. Virtaset ovat sekasyöjiä, mutta nykyään heille maistuu entistä paljon useammian kasvisruoka tai kala.

Perheessä on aina tykätty kasviksista, mutta joitakin vuosia sitten terveys alkoi huolestuttaa. Liisa ja Jorma halusivat muokata ruokavaliota sydänystävällisemmäksi. Samalla siitä tuli ympäristöystävällistä.

”Kaikki on Liisan ansiota. On tär­keää ymmärtää, että kasvisruoka voi olla todella hyvää”, Jorma kiittelee.

He puhuvat lempeän ja hitaan muutoksen puolesta. Äkilliset ruokaremontit ovat harvoin kestäviä.

Lue myös: Hanna Partanen: ”Nyt pinnalla oleva ilmastonmuutos ohjaa useimpia valitsemaan jauhelihan sijaan härkistä”

Virtasten perhettä.
Liisa ja Jorma Virtanen ja heidän tyttärensä Johanna Heinonen eivät usko fanaattisuuteen, vaan ruokavalion muutoksiin askel kerrallaan. Kuvassa myös Johannan poika Eemil.

Laadukkaita raaka-aineita ja mausteita

Liisan lempimausteita ovat mustapippuri, suola ja sitruunaöljy sekä sipuli, valkosipuli ja yrtit. Niiden avulla on syntynyt makuelämyksiä ja molemmille mukavan kevyt olo.

”Niin kuka se olisi käskenyt, että joka aterialla pitäisi olla lihaa?” Jorma miettii.

Silloin harvoin kun perheessä syödään lihaa, sen on ehdottomasti oltava kotimaista.

Liisa, Jorma ja Johanna eivät koe luopuvansa mistään, vaikka kokkaavat usein kasvisruokaa. Paras ilmastoteko on heistä kuitenkin se, ettei ruokaa heitä pois.

”Jos ruokaa ottaa vähemmän eikä tuhlaa jätteeksi, se ei ole mistään luopumista”, Liisa painottaa ja kertoo työpaikkansa kampanjasta, jossa lukiolaiset punnitsevat lautaselle jääneen ruoan.

Lue myös: Arjen helppoja ja nopeita kasvisruokia

Maatilalla maistuu kasvisruoka

Yleensä Virtasten keittiössä valmistuu erilaisia wokkeja, sose- ja sienikeittoja sekä jotakin kikherneistä, nyhtökaurasta tai härkiksestä.

”Annan härkiksen turvota esimer­kiksi tomaattimurskassa tai kermassa ja paistan sen sitten sipulin kanssa. Todella hyvää vaikka pizzaan”, Liisa vinkkaa.

Liisa sanoo oppineensa paljon tyttäreltään, jolle ilmastoasiat ja eläinten hyvinvointi ovat tärkeitä. Tytär Johanna Heinonen on maito- ja lihatilan emäntä, mutta hänenkään perheessään ei syödä joka päivä liharuokaa. Johanna tekee usein esimerkiksi linssikeittoa, joka maistuu lapsille kastikkeena makaronin kanssa.

Johanna on ottanut miehensä kanssa ison riskin toteuttaakseen arvojaan: pihattonavetta on nyt moderni, ja lehmät voivat liikkua ulos jaloittelutarhaan ympäri vuoden. Kesäisin ne laiduntavat ulkona.

Johanna näkee paljon lupaavaa siinä, kuinka nurmet voivat sitoa hiiltä.

”Ihmisten pitäisi syödä vähemmän ja  eettisemmin tuotettua lihaa, ja lihaa pitäisi tuottaa maissa, joissa lehmät syövät nurmea.”

Johannan poika Eemil, 9, on oppinut pitämään monenlaisesta ruoasta. Nyt hän toivoo iltaruoaksi jotakin maito­valmiste Mifusta kokattua. Johanna hymyilee.

”Kyllä tulevat sukupolvet on se moottori, miksi motivoidun miettimään näitä asioita.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko vähentää lihan syöntiä? Virtaset opettelivat tekemään kasvisruokaa ja yllättyivät, miten hyvää se on

Ruokaremonttimies

No syödään sitten Virtaset… Nam

Sinun täytyy kommentoidaksesi.