Tarinat

Kerrostaloasuja, haaveiletko ilmaisesta sähköstä? Aurinkopaneelit saa nykyään myös taloyhtiöön

Kun kerrostalon asukkaat halusivat aurinkopaneeleita, seurasi muutaman päätöksen tekeminen ja hyvä mieli. Paneeleita ei tarvitse huoltaa yli kymmeneen vuoteen ja ne pienentävät sähkölaskua. Lue, miten luot valoa tulevaisuuteen!

Olisiko kerrostaloon mahdollista asentaa aurinkopaneelit? Pari vuotta sitten Helsingin Pikku Huopalahdessa 24 osakkaan taloyhtiössä piti teettää kattoremontti, ja kerrostaloyhtiön hallituksen puhaanjohtaja Sinikka Herajärvi alkoi miettiä asiaa..

”Ehdotin, että eikö nyt samalla laitettaisi aurinkopaneelit”, Sinikka Herajärvi kertoo.

Aloite sai tuulta alleen, sillä hallituksen jäsenet pitivät uusiutuvaa energiaa tärkeänä eettisenä valintana. Sekin vaikutti, että aurinkopaneelit ja niihin perustuvat sähköjärjestelmät ovat kehittyneet viime vuosina huimasti.

Paneelit tuottavat sähköä keväästä syksyyn, eikä niitä tarvitse huoltaa 10–15 vuoteen.

”Meillä piti olla vain uskallusta etsiä ammattilaiset ja tehdä päätökset.”

Lue myös: Torju ilmastonmuutos: 5 arkistaja helppoa tekoa, joilla on suuri vaikutus

Sinikka Herajärven talonyhtiö
”Aurinkopaneelit ovat tuottaneet meille hyvää mieltä ja iloa. Olemme niistä ylpeitä”, Sinikka Herajärvi tiivistää talonyhtiönsä tuntoja. Viivi, 11, ja Leevi 8, sekä Ruska-koira ovat naapurustoa. Lilli Viljakainen toimii talonyhtiön hallituksessa.

Projekti eteni mallikkaasti

Kattoremontin hoitaneesta rakennusyhtiöstä löytyi kykyä yhdistää hankkeeseen aurinkopaneelit. Asukkaille järjestettiin tiedotustilaisuus, johon kutsuttiin asiantuntijoita.

Joitakin epäilijöitä oli, mutta suurin osa innostui projektista. Taloyhtiö päätti enemmistöpäätöksellä käynnistää hankkeen, ja lopulta kaikki halusivat osallistua.

Herajärven taloyhtiö pääsi mukaan Aalto-yliopiston FinSolar-hankkeeseen, jossa paneelien tuottamaa sähköä jaetaan tietokoneohjelmiston avulla asuntoihin samassa suhteessa kuin osakkeenomistajat maksavat vastiketta.

Aurinkopaneelien kytkeminen kiinteistön omaan verkkoon on ollut ja on helppoa ja myös taloudellisesti kannattavaa, jos talonyhtiössä on esimerkiksi hissi, mutta nyt myös sähkön jyvittäminen osakkaille on muuttumassa järkeväksi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan  asukas joutuu maksamaan kulutusperusteiset siirtomaksut ja energiaverot, mikäli aurinkosähköä liikkuu asukkailla olevien siirtoyhtiöiden mittareiden läpi. Nämä maksut voitaisiin välttää vaihtamalla huoneistoihin taloyhtiön omat mittarit, mikä on kallista ja edellyttää kaikkien osakkeenomistajien yksimielistä päätöstä.

Hankkeen tutkija Karoliina Auvinen sanoo, että jatkossa aurinkosähköä jyvittävä jakelumalli tulisi sallia osakkaille nykyisillä älymittareilla ilman siirto- ja veromaksuja.

Ministeri Kimmo Tiilikainen on luvannut edistää muutosta lainsäädäntöön jo vuoden 2019 aikana.

Lue myös: Ahdistaako ilmastonmuutos? Listasimme 26 hyvää uutista ilmastonmuutoksen torjunnasta  

Aurinkopaneelit pienensivät sähkölaskua

Nyt tyytyväisten asukkaiden taloyhtiön katolla lepää 33 paneelia. Ne tuottavat sähköä kiinteistön yleisiin tiloihin. Lisäksi 10–20 prosenttia sähköstä jää jyvitettäväksi osakkaille.

Investointi aurinkosähköön maksoi kaikkiaan 15 000 euroa, ja oman osuuden sai maksaa heti tai pikkuhiljaa vastikkeissa. Kiinteistön vuosittaista sähkölaskua paneelit pienensivät viime vuonna noin kolmanneksella.

Investoinnin takaisinmaksuaikaan vaikuttaa moni asia. FinSolarin laskelmien mukaan sähkölaskusta voi säästää noin 10 prosenttia vuodessa.

Aurinkoenergiainvestointien elinkaari on 30 vuotta ja investoinnin kuoletusaika 15–22 vuotta. Sen jälkeen sähköt saa katolta ilmaiseksi.

Sinikikka Herajärven taloyhtiössä moni osakas on kiinnostunut jäähdytysjärjestelmistä. Suunnitelmissa on lisätä aurinkopaneeleja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kerrostaloasuja, haaveiletko ilmaisesta sähköstä? Aurinkopaneelit saa nykyään myös taloyhtiöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.