Tarinat

10 nerokasta tapaa säästää vettä – Ovatko nämä jo käytössä?

Haluatko pienentää vesilaskuasi, säästää Suomen vesivarantoja ja elää ekologisesti? Ota käyttöön nämä 10 helppoa ja fiksua tapaa!

Sateeton ja helteinen kesä on saanut aikaan sen, että pohjavesien pinnat ovat huomattavasti alle keskimääräisen tason, uutisoi Yle. Monet vesilaitokset ovatkin kehottaneet kiinnittämään huomiota veden käyttämiseen.

Säästeliäästi vettä kannattaa käyttää myös ekologisista syistä sekä silloin, kun haikailee pienemmästä vesilaskusta. Kokosimme yhteen kymmenen nerokasta kikkaa, joista osaa noudattamalla voi pienentää omaa vedenkulutustaan jopa huomattavia määriä!

Lue myös: Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

Näin säästät vettä kylpyhuoneessa

1. Kylmä vesi talteen

Kun avaat vesihanan ja odotat veden lämpiämistä, vettä saattaa valua hukkaan jopa 10 litraa jokaista odotusminuuttia kohden.  Jotta vettä säästyisi, älä anna veden valua viemäriin, vaan ota vesi talteen ämpäriin tai muuhun astiaan ja käytä vesi esimerkiksi puutarhan kastelemiseen.

2. Pese pyykkiä viisaasti

Älä tuhlaa vettä turhaan pyykinpesuun. Useimpia vaatteita ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen. Monessa tapauksessa pelkkä tahrojen poisto tai tuulettaminen saattaa riittää. Muista myös aina pestä täysiä koneellisia pyykkiä.

Lue myös: Torju ilmastonmuutos – 5 arkista ja helppoa tekoa, joilla on suuri vaikutus

säästä vettä, näin säästät vettä, miten säästää vettä, vinkkejä veden säästämiseen, pyykin pesu, ekologisuus, vesi

3. Pese kädet kulhossa

Sen sijaan, että pesisit kädet juoksevan veden alla, laita kylpyhuoneeseen vesikulho, jossa voit pestä kädet päivän aikana. Vaihda vesi päivittäin. Osta lisäksi desinfiointiainetta, jota voit käyttää silloin, kun käsien peseminen saippualla ei ole välttämätöntä.

Näin säästät vettä suihkussa

4. Nostalginen kikka käyttöön

Suihkussa käymiseen kuluu suuria määriä vettä. Vedenkulutusta on kuitenkin mahdollista vähentää jopa viidesosaan siitä, mitä kuluu tavanomaisella suihkukäynnillä, kun ottaa käyttöön suihkuttomista rantasaunoista tutun kikan. Täytä siis ämpäri vedellä ja vietä rauhallinen ja nostalginen suihkuhetki valelemalla vettä kauhalla päällesi.

säästä vettä, näin säästät vettä, miten säästää vettä, vinkkejä veden säästämiseen, ekologisuus, vesi

5. Lämpiävä vesi talteen

Suihkusta harvoin tulee tarpeeksi lämmintä vettä heti. Odottaessasi veden lämpenemistä, kerää kylmä vesi ämpäreihin. Voit käyttää vettä esimerkiksi vessan huuhteluun, puutarhakasvien kastelemiseen tai auton pesemiseen.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

Näin säästät vettä keittiössä

6. Keitinvedet talteen

Kun keität perunoita tai kananmunia, älä kaada vettä viemäriin, vaan ota vesi talteen ja anna sen jäähtyä. Vesi sopii erinomaisesti esimerkiksi huonekasvien kastelemiseen. Älä kuitenkaan kaada kuumaa vettä suoriltaan kasveille, etteivät ne nuupahda.

7. Vähennä tiskiä

Vettä voi säästää myös suosimalla sellaisten ruokalajien valmistamista, joista syntyy mahdollisimman vähän tiskiä. Yhdessä padassa valmistuvia ruokia ovat muun muassa monet laatikko- ja pataruoat.

Lue myös: Ei turhaa tiskiä – nämä 6 hittiohjetta valmistuvat yhdessä padassa

8. Älä huuhtele tiskejä

Tiskien huuhtelemiseen kuluu runsaasti vettä – ja usein aivan turhaan. Nykyaikaiset tiskikoneet ovat niin tehokkaita, että astioita ei oikeastaan tarvitsisi huuhdella ennen kuin ne laitetaan koneeseen. Itse asiassa huuhtelu saattaa jopa heikentää pesutulosta, sillä tiskikoneet monesti säätävät ensimmäisen huuhteluveden likaisuuden perusteella ohjelmaa sopivaksi astioille.

9. Pese hedelmät ja vihannekset kulhossa

Vettä valuu turhaan viemäriin myös hedelmiä, kasviksia ja muuta ruokaa huuhdeltaessa. Älä siis pese perunoita tai huudo omenoita juoksevan veden alla, vaan täytä astia tai lavuaari vedellä ja pese tarvitsemasi ruoka-ainekset siinä. Jos huuhtelet hedelmät astiassa, veden voi lopuksi käyttää esimerkiksi vessan vetämiseen tai kasvien kastelemiseen.

säästä vettä, näin säästät vettä, miten säästää vettä, vinkkejä veden säästämiseen, ekologisuus, vesi

10. Juomavettä jääkaappiin

Kuten jo aiemmin todettiin, vettä valuu suuria määriä hukkaan odottaessa, että hanavesi lämpenee. Samoin tapahtuu, kun odotetaan juomaveden viilenemistä. Tehokkaampaa onkin täyttää suuri pullo vedellä ja laittaa se jääkaappiin kylmenemään. Sen lisäksi että vettä säästyy, juomavedestä tulee huomattavasti kylmempää ja raikkaampaa kuin mitä hanasta on mahdollista saada.

Miten sinä säästät vettä? Kerro nerokkain kikkasi kommenteissa!

Lähteet: Kulutus.fiWikiHow, Treehugger, Rawson, Watercorporation

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 nerokasta tapaa säästää vettä – Ovatko nämä jo käytössä?

kaupunkimummo

Veden säästöohjeissa pettää sekä hygieniat että ergonomiat! Nyt järki käteen ja miettimään viisasta veden käyttöä! Näpertelyllä ei pitkälle potkita.

pihi

Sadevedet talteen räystäiltä. Hyvää puutarhankastelussa, autonpesussa, lattianpesussa, siivouksessa ym.

Eeti

Käsienpesuvedet johdetaan vessassa lavuaarista vessan pyttyyn putken kautta ja ylimenoputki viemäriin,näin ei tuhlattaisi puhdasta vettä pytyn huuhtomiseen

Sybi

Älä pidä suihkua auki levittäessäsi saippuaa, shamppoota ja hoitoainetta.

Kyminmamma

Usea nuori viettää kuumassa suihkussa jopa puoli tuntia päivässä! Samalla selitetään papujen syömiseen siirtymisen tärkeyttä jne. Ehkä lisää papuja, mutta vedenkulutus kuriin. 2,5 minuuttia riittää, kun pitää taukoa vaikka shampoon laittamisen ajan veden juoksutuksessa. Energiaa voisi säästää reilusti poistamalla turhan kuuman veden käytön. Ihokin siinä kuivuu.

Basiba

Olen vääntänyt vesivessan uimurin vartta alaspäin jotta vedolla lähtisi pienempi vesimäärä kerrallaan. Voi laittaa myös tiilen tai vastaavan vesisäiliöön ja sama vaikutus.

Himopyykkärikö?

Harvoin sitä sinkkutaloudessa saa pesukonetta täyteen. Pitäisi ostaa toinen mokoma vaatteita tätä varten. Onko se sitten ekologista? Ja toinen vaatekaappikin jo muutenkin ahtaaseen yksiöön. Pesukone kyllä väittää sopeuttavansa pesun pyykin määrään. Tiedä sitten toimiiko oikeasti. Lisäksi kun pitää pestä tummat ja vaalea ja hienopyykki ja lakanapyykki erikseen, niin siinähän sitten pulassa ollaan. Urheiluvaatteiden valmistajakin kehottaa pesemään treenivaatteet joka käytön jälkeen. 🙄

Vesseli

5e / m3 sis. jätevesi. Perusmaksu OKT:ssa tyypillisesti jotain 20-25€/kk. Eli jos käyttää 5 kuutiota (eli 5000 litraa) vettä kuukaudessa, niin perusmaksu on edelleen puolet vesilaskusta. 50€ vesilaskun puolittaminen tarkoittaisi käytön lopettamista, ja siitä vähentäminen liittymän purkua.

-Vanhaan wc pyttyyn voi laittaa esim 1,5litran muovipullon, jolloin vetokerralla pienenee 1,5 litraa kulutusta. Jopa 2 pulloa mahtuu säiliöön. Uudet kalusteet voi säätää ohjekirjan mukaan.
-Suihkussa käymisessä kun ei ehdoin tahdoin lotraa, niin se jo riittää.
-Puutarhan kastelu sade-/kaivovedellä.
-Pesukone ja tiskikone ovat taloudellisempia veden kulutuksen osalta kuin käsin pesu ja tiskaus. (mutta lillukanvarsista jo puhutaan)

Vettä meillä täällä on, sen kanssa ei kannata älyttömyksiin mennä. Tuota listaa enempää ei ole kertakaikkiaan mitään järkeä lähteä tekemään.

Asko10

Meillä veden kulutus putosi selvästi, kun pesuhuoneremontin yhteydessä jätin suihkutangon asentamatta seinään.
Vain pidikkeen asensin käsisuihkulle. Hana on suljettava, kun suihkun pidikkeeseen laittaa.
Nyt ei voi, tai kuka nyt viitsisi seisoskella suihkun alla käsi pystyssä minuuttitolkulla. Suihku on laitettava pidikkeeseen ja hana suljettava on suljettava saippuoinnin, shampoon ja hoitoaineen laiton ajaksi.
Saunaan mennessä lasken ensin löylyvettä kiuluun, jotta pesuvettä ei tarvitse laskea lattialle lämmintä vettä odotellessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.