Tarinat Tilaajille

Lapsia? Ei kiitos! Kolme miestä kertoo, miksi isyys ei houkuta

Lapsia syntyy vähemmän kuin koskaan, ja eniten vapaaehtoisesti lapsettomia on kolmekymppisissä miehissä. Kysyimme heiltä, miksi isyys ei houkuta.

Pitäisikö tehdä sterilisaatio? Olli Lönnberg on harkinnut asiaa monesti. Hän on 31-vuotias Turussa asuva ­äidinkielenopettaja. Juuri loppuneen pitkän parisuhteensa alussa Olli vielä ajatteli tulevansa jonain päivänä isäksi, mutta vuosien mittaan he päätyivät puolison kanssa siihen, että lapsia ei hankita.

Eron jälkeen Ollin ajatus vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on vain vahvistunut. Siksi sterilisaatio olisi järkevä ratkaisu.

”Se helpottaisi monia asioita, muun muassa seksiä. Nyt saa jatkuvasti pelätä raskautta, kun ehkäisy ei ole koskaan täysin varma”, Olli sanoo.

Vuonna 2019 syntyi ennätyksellisen vähän vauvoja

Ollin kaltaisia on Suomessa yhä enemmän. Joka neljäs lapsentekoikäinen eli 25–45-vuotias ajattelee samoin.

Syntyvyys on laskenut jyrkästi jo kymmenen vuotta, mutta viime vuonna se ruoppasi ennätyksellisen alhaalle. Tyhjentävää syytä ei tiedetä.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.