Tarinat

Narisevatko kengänpohjasi lattialla? Kaksi niksiä auttaa – mutta harkitse niistä toisen käyttämistä

Täyskumisen pohjan narinan saa lakkaamaan helpolla niksillä. Nahkapohjaisten kenkien kohdalla taas kannattaa muistaa, että narina on merkki hyvästä laadusta.

Eräänä päivänä minulla oli jalassa narisevat kengät. Huomasin karmean äänen heti, kun astuin sisään työpaikalleni. Karmea nirskunta, joka ikisellä askeleella.

Nirsk, narks. Nirsk, narsk.

Narina ei tullut kenkien nahkaosista vaan pohjasta, joka kitisi lattiaa vasten. Nirsk, narsk.

Ei kuulosta kauhealta ongelmalta, mutta ääni seurasi minua koko päivän, menin sitten kollegan juttusille, lounaalle, vessaan tai kahvinkeittimelle.

Voiko narinaa estää?

Niksi 1: Vaimenna narisevat kengät pellavaöljyllä

Todennäköisimmin narisevan kengän pohja on materiaaliltaan kumia – kunnon täyskumia, jossa ei ole seassa muovia.

Kumipohjan hyvä ominaisuus on pito. Minunkin maihinnousukenkäni, joissa on kuminen läskipohja, pitävät minut pystyssä talven liukkailla keleillä.

Kun tällaisella pohjalla kävelee sisällä, kitka lattian kanssa on suuri. Kengät narisevat etenkin muovi-, laminaatti- ja puulattioilla.

Kitkaa pystyy vähentämään sipaisemalla pohjiin pari tippaa pellavaöljyä. Tämän keinon käyttämistä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan.

”Pelkään, että öljy poistaa kengänpohjasta sen ominaisuuden, jonka ansiosta kenkä ei ole liukas”, Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri varoittaa.

Kenkä voi muuttua aiempaa liukkaammaksi sekä sisällä että ulkona. Lisäksi kengänpohja saattaa jättää jälkeensä tahroja.

”En lähtisi leikkimään tällä asialla. Kukaan ei halua vierasta, joka sotkee parketin.”

Niksi 2: Juttele siivoojan kanssa

narisevat kengät

Olin käyttänyt maihinnousukenkiäni töissä aiemminkin, eivätkä ne olleet narisseet. Ainoa muutos oli, että työpisteeni siivooja oli vaihtunut. Voisiko tämä selittää sen, että yhtäkkiä minulla oli jalassani narisevat kengät?

Kyllä voi, siivousalaa aikuiskoulutuskeskus Amiedussa opettava Elina Oivanen sanoo.

”Kengänpohjien narina saattaa olla merkki siitä, että lattian siivouksessa on käytetty liikaa puhdistusainetta, joka sitten jää lattian pintaan.”

Kannattaa siis kertoa työpaikan siivoojalle, että kengät ovat alkaneet yhtäkkiä narista, ja kysyä puhdistusaineen käytöstä.

Kyseessä on kuitenkin yhteisvaikutus: runsas puhdistusaineen annostelu ei aiheuta narinaa yksin, vaan tarvitaan myös kengänpohja, jonka ominaisuuksiin kuuluu suuri kitka.

+ Muista: nariseva nahkapohja on merkki laadusta

Jos kyseessä on nahkapohjainen kenkä, pohjan narina kertoo, että kenkä on hyvälaatuinen. Nahkapohja ei narise lattiaa vasten, vaan pohjan monet nahkakerrokset synnyttävät äänen.

”Nahkapohjan narina kuuluu asiaan. Se tarkoittaa, että kenkää ei ole läpiliimattu, vaan se hengittää”, jalkinealan kouluttaja Nicolai Budenberg koulutuskuntayhtymä Sataedusta kertoo.

Uudet nahkapohjaiset kengät eivät yleensä narise, sillä tekovaiheessa pohjakerrosten väliin laitetaan talkkia. Mutta vähitellen talkki haipuu ja narina alkaa. Mutta mitä siitä?

”Voi miettiä, häiritseekö narina todella muita vai onko se vain itselle noloa”, Budenberg kysyy.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Narisevatko kengänpohjasi lattialla? Kaksi niksiä auttaa – mutta harkitse niistä toisen käyttämistä

Vieris

Tuo pellavaöljyidea on ihan huuhaata ainaostaan suttasi toimi 5minuuttia. Saisi tämän niksin kirjoittaja ostaa uudet kenggät saat** =(

Vieris

Lisäksi tuo öljy haisee kuolleelle kalalle kiitos vaan pirusti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.