Tarinat Tilaajille

”Nauttikaa hänestä nyt, kun hän on vielä pieni” – hoitajan tyly tokaisu jäi 2-vuotiaan erityislapsen äidin mieleen iäksi

Joskus sanat eivät haihdu ilmaan. Nämä neljä sairaalassa kuultua lausetta ovat jääneet kaikumaan kuulijansa mieleen vuosikausiksi.

Omaishoitaja Kirsi Peltonen hämmentyi hoitajan neuvosta:

”Sumi oli juuri täyttänyt kaksi vuotta, kun saimme diagnoosin. Hänen kehityksensä oli viiveistä; hän ei kävellyt eikä kontannut. Verikokeesta selvisi, että hänellä on Rettin oireyhtymä. En ollut koskaan kuullutkaan siitä.

Samana päivänä hoitaja kutsui minut ja Sumin isän keskustelemaan diagnoosista. Muistan siitä kaiken, erityisesti yhden hoitajan lauseen: ’Nauttikaa hänestä nyt, kun hän on vielä pieni.’ Lause jäi soimaan päähäni. Miten niin nyt, kun hän on vielä pieni?

Nyt diagnoosista on kymmenen vuotta ja terveydellisiä ongelmia on paljon. Sumi kävelee huterasti. Hän ei puhu eikä käytä käsiään, ja hänellä on vaikeahoitoinen epilepsia.

Välillä palaan hoitajan lauseeseen ja mietin, että ehkä hän tarkoitti kommentillaan näitä ongelmia.

Kirsi ja Tomi Peltosen lapset Siri (vas.), Sumi ja Asla viihtyvät perheen kamppailukeskuksessa Ahjossa.
Kirsi ja Tomi Peltosen lapset Siri (vas.), Sumi ja Asla viihtyvät perheen kamppailukeskuksessa Ahjossa. Sumi on nyt 12-vuotias ja kulkee mukana sisarustensa leikeissä äidin avustuksella.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.