Tarinat

Miksi teemme niin vähän ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Katso, miten helposti voit vähentää omia päästöjäsi!

Keskiverto kansalainen ei edelleenkään tee ilmastonmuutoksen hidastamiseksi juuri mitään. Jos lastemme elinolosuhteilla on sinulle merkitystä, suomalainen sisu pitäisi kaivaa nyt esiin. Näillä vinkeillä pääset alkuun omien päästöjesi vähentämisessä.

Meissäkö muka sisua? Moni suomalainen tietää ilmastonmuutoksen riskit, mutta harva tekee mitään tuntuvaa päästöjensä minimoimiseksi. Tämä selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Olemme koulutettu kansa, joka arvostaa luontoa. Ymmärrämme myös, miten tärkeä asia hyvät elinolosuhteet ovat. Miksi emme sitten tee mitään?

Meillä taitaa olla puutetta tahdonvoimasta. Jo viidenneksen vähennys jokaisen suomalaisen kasvihuonekaasupäästöissä tarkoittaisi yhteen laskettuna 40 prosenttia koko Suomen vuoden 2030 päästövähennystavoitteesta.

Eikö sen verran kannattaisi vaivautua?

Elämätapamuutos hyödyttää kukkaroa ja terveyttä

Ihmismielelle on tyypillistä pitää kiinni saavutetuista eduista, maksimoida lyhyen tähtäimen hyötyjä, verrata itseään muihin ja ajatella mustavalkoisesti.

Mieluummin kuin pohdimme muutoksia, etsimme vahvistuksia oletuksillemme, joiden toivoisimme olevan totta: kaupungissa tarvitsee omaa autoa, kyllä ne lentokoneet ja autolautat liikkuisivat ilman minuakin, ei yksi ihminen voi vaikuttaa…

Mutta kyllä voi. Jos ei ole kysyntää, ei synny tarjontaakaan: jos emme valitse ekologisia vaihtoehtoja, yritysten ei kannata niitä tuottaa.

Sitä paitsi elämäntapamuutokset säästävät rahaa ja tekevät sinullekin hyvää: terveys paranee, kunto kohoaa ja elämä selkenee roinan vähentyessä.

5 vinkkiä, miten vähennät omia kasvihuonepäästöjäsi

Lähes 70 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä johtuu elämäntavoistamme, kertoo Sitran uusi ilmastohanke. Se haastaa ihmisiä elämään ekologisemmin listaamalla 100 arjen tekoa.

Tässä viisi helppoa keinoa:

  1. Jos vaihdat autoilun sähköpyöräilyyn sadan kilometrin verran joka viikko kahdeksan kuukauden ajan, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi kymmenen prosenttia vuodessa.
  2. Jos puolitat lihan, etenkin naudanlihan, syönnin, hiilijalanjälkesi pienenee noin viisi prosenttia vuodessa.
  3. Ikkunoita tiivistämällä lämmitysenergian kulutus pienenee 5–15 prosenttia.
  4. Lentomatkailusta syntyy hurjasti päästöjä, mutta niitä voi kompensoida. Päästöjen kompensaatiomaksu Kanarialle on 40 euroa.
  5. Tehokasta ilmastonsuojelua on esimerkiksi sijoittaa aarniometsiin Luonnonvarakeskuksen kautta.

Voisiko meistä sittenkin löytyä sisua?

Lähteet: Sitra, Yle, lentolaskuri.fi, energiahukka.fi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 27/17.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi teemme niin vähän ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Katso, miten helposti voit vähentää omia päästöjäsi!

Rea Peltola

Lentomatkailun päästöjen kompensointi on pelkkää viherpesua. Ensinnäkin kompensointimaksut ovat niin pieniä, etteivät ne vähennä lentämistä yhtään, ja lisäksi ne ovat vapaaehtoisia.
Sitäpaitsi hiiltä sitovat hankkeet, joita maksuilla rahoitetaan, eivät useinkaan sido hiiltä mitenkään pysyvästi.
Lentämistä pitäisi yksinkertaisesti vähentää murto-osaan nykyisestä. Helppoja konsteja oikeaan suuntaan olisivat lentokerosiinin saattaminen verolliseksi (nykyään se on verovapaata!), ja lopettamalla kannattamattomien lentokenttien tukemisen. Esimerkiksi Suomessa ilmeisesti vain Helsinki-Vantaa on edes jollain tavalla taloudellisesti kannattava kenttä; kaikki muut kentät toimivat yhteiskunnan tukien varassa.
Matkailla voi myös junalla, bussilla tai vaikka polkupyörällä, ja silloin ei edes tarvitse jonottaa turvatarkastuksiin…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.